Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 17

Nukritę lapai: patarimai, kur juos naudingai panaudoti

Jeigu jūsų pievelė pasidengusi krūva įvairiaspalvių šlamančių lapų, neskubėkite susierzinti, kad turėsite daug darbo. Išties šis ryškus rudens grožis gali būti labai naudingas.
Lapai
Lapai / 123RF.com nuotr.

Kaip teigia specialistai, nukritusius lapus tikrai galime panaudoti praktiškai ir naudingai, pagerinti dirvą, ją patręšti ir kitais metais džiaugtis geresniu derliumi. Štai kokiais patarimais galite vadovautis.

Apsauga nuo iššalimo

Kai kurie augalai yra itin lepūs, todėl prieš žiemą jais reikia tinkamai pasirūpinti, kad jie neiššaltų ir kitais metais džiugintų dailiais žiedais. Apskritai nukritę lapai neleidžia žemei giliai įšalti, todėl išgyvena augalų sėklos, nepažeidžiamos augalų šaknys.

Pavyzdžiui, pasirinkę ąžuolo, buko, klevo ar beržo lapus galite jais padengti vaiskrūmių šaknis. Sausais lapais galite uždengti tuos augalus, kuriuos pasitinkant žiemą reikia apsaugoti nuo šalčio. Pavyzdžiui, rožes, hortenzijas ir kitus krūmus bei gėles.

Išnaikinkite piktžoles ir patręškite žemę

Kadangi kol kas dar nėra labai šalta, galime pamatyti, kaip savo galvas vis kyšteli piktžolės. Jeigu jūsų sklype derlius nuimtas, padenkite dirvą nukritusiais lapais. Per jų sluoksnį piktžolės tikrai neišdygs, o štai dirvą praturtins naudingomis medžiagomis. Pavasarį beliks sugrėbti lapų likučius ir šiek tiek papurenti žemę.

Kompostas

Dabar puikus metas pasirūpinti derlinguoju kompostu. Lapai itin tinka derlingam ir naudingam kompostui paruošti, ypač – maišomi su kitomis žaliomis daržovių ir kitų augalų liekanomis. Verta žinoti, kad toks kompostas gerina dirvos struktūrą ir kokybę. Apskritai lapai – puiki trąša.

Supuvę lapai, kaip teigia specialistai, ne tik dirvą padaro derlingesnę, bet ir teigiamai veikia medžius bei kitus augalus. Juos galima panaudoti ir kambariniams augalams. Tarkime, sumaišykite susmulkintus lapus su nedideliu kiekiu žemės ir supilkite į maišelį. Viską kartkartėmis gerai sumaišykite ir pavasarį galėsite panaudoti sodinukams, kambariniams augalams ir pan.

Vaikų rudens darbeliams

Nukritę rudeniniai spalvoti lapai gali būti ir puiki puošmena. Taip pat jie puikiai tiks įvairioms rudens dekoracijoms ar smagiems lauko žaidimams ir darbeliams su mažyliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius