2019 10 03

Oi, tik nesiūlykite man tų „plieninių“ praustuvų... Ar tikrai?

Pamenu, kai 2015 metais pasaulinėje vonios kambario ir santechninės įrangos parodoje ISH Frankfurte ko gero garsiausia plieninių vonių, dušo padėklų Vokietijos kompanija „Kaldewei“ švęsdama 100 metų jubiliejų pristatė pirmuosius emaliuoto plieno praustuvus, apie juos garsiausiai diskutavo... santechninės keramikos kompanijų atstovai. Kai kurių balsuose girdėjosi ir nerimo gaidelių, ir aš suprantu kodėl.
„Miena“ (dizainas – Anke Salomon, gamintojas – „Kaldewei“)
„Miena“ (dizainas – Anke Salomon, gamintojas – „Kaldewei“)

Keramika vonios kambaryje karaliauja jau daugiau kaip pusę amžiaus. Iki šiol šiai medžiagai tiesiog nebuvo lygiaverčių alternatyvų pagal higienos, natūralumo ir eksploatacinės savybes, kurios, beje, niekur nedingo. Tačiau akivaizdu, kad rinkoje atsiradę emaliuoto plieno plieniniai praustuvai pagal identiškus parametrus ne tik sėkmingai gali konkuruoti su keraminiais, bet netgi juos pranoksta.

Jokia paslaptis, kad keramika dėl jos medžiagiškumo ir specifinio gamybos proceso – gana įnoringa medžiaga. Taip, egzistuoja kelios patentuotos išimtys, tačiau iki šiol tiesiog neįmanoma gaminti keraminių praustuvų su itin plonomis sienelėmis, idealiai lygiu paviršiumi, ribotos ir jų lenkimo kampų galimybės.

„Classic“ (gamintojas – „Kaldewei“)
„Classic“ (gamintojas – „Kaldewei“)

Plienas šiuo požiūriu žymiai tvirtesnė, kūrybiškesnė medžiaga. Supresuoto plieno storis siekia vos porą milimetrų ir iš jo daugiau galimybių išgauti įvairesnes, elegantiškesnes formas, skirtingus dydžius, modifikacijas. Jau premjeriniais metais „Kaldewei“ pristatė apie keturiasdešimt skirtingų praustuvų modelių nuo pastatomų iki įleidžiamų, o šis skaičius toliau auga.

Emaliuotų praustuvų dizaino galimybes demonstruoja ir pasaulinio garso dizaineriai. Ariko Levy sukurto pastatomas praustuvas ir vonia „Emerso“ – tikri technologijos ir dizaino šedevrai. Iš arti pamačius pastatomą praustuvą ar vonią su lūžtančią bangą primenančia briauna, kuri subtiliai pereina į plokštumą, nekyla abejonių: taip, kažką panašaus išgauti iš keramikos tiesiog neįmanoma. Aktyviai dirba ir dizainerė Anke Salomon debiutavusi su praustuvų ir vonios kolekcija „Silenio“, o šių metų kovą pristačiusi ir naujausią savo kūrinį – praustuvų seriją „Miena“, kuris iškart pelnė ir vieną garsiausių pasaulio dizaino apdovanojimų „iF Design Award“.

„Emerso“ (dizainas – Arik Levy, gamintojas – „Kaldewei“)
„Emerso“ (dizainas – Arik Levy, gamintojas – „Kaldewei“)

Pirmieji „Kaldewei“ praustuvų modeliai neatsitiktinai papildė keturias itin populiarias kompanijos vonių kolekcijas „Puro, „Cono“ ir „Centro“ – ar būtų įmanoma taip harmoningai suderinti praustuvų ir vonios dizainą? Deja, ne.

Emaliuotų praustuvų gamybos principas panašus kaip ir vonių ar dušo padėklų. Aukštoje temperatūroje plieninės formos paviršius padengiamas itin kokybiško emalio lydiniu, kuris praustuvams suteikia tikras „supergalias“ – atsparumą braižymams, paviršiaus blukimui ar spalvos pakeitimui, net deginimui ar pelenų žymėms. Kokybiškas emalis yra dar vienas argumentas skeptikams, nes šiuos praustuvus vizualiai, ir net liečiant išties neįmanoma atskirti nuo keraminių.

„Puro“ (gamintojas – „Kaldewei“)
„Puro“ (gamintojas – „Kaldewei“)

Galiausiai kaip vieną esminių keramikos pranašumų mėgstama pabrėžti šios medžiagos natūralumą bei draugiškumas aplinkai. Daug kam gali skambėti keistai, bet plienas supančiai aplinkai netgi draugiškesnis. Pirmiausia – dėl neįtikėtino patvarumo ir ilgaamžiškumo. Vadinasi, kokybišką produkto įsigijimas – ilgalaikė investicija, kuri laikui bėgant tikrai atsipirks. Be to, galite būti tikri, kad nebenaudojami praustuvai nenuguls sąvartynuose: plienas – 100 proc. perdirbama medžiaga.

Tad kodėl emaliuoto plieno praustuvai pasirodę vis dar netapo bestseleriais, iš vonios kambarių ištrėmusiais keraminius? Tam yra objektyvių priežasčių. „Kaldewei“ sukurta unikali šių praustuvų gamybos technologija ko gero vis dar per daug sudėtinga ir brangi kitiems gamintojams. Bet tai gera žinia ieškantiems unikalaus, aukščiausios kokybės produkto ir jaučiantiems silpnybę geram dizainui. Bet ne tik jiems.

„Miena“ (dizainas – Anke Salomon, gamintojas – „Kaldewei“)
„Miena“ (dizainas – Anke Salomon, gamintojas – „Kaldewei“)

Šiuolaikiniai vartotojai, kaip niekad anksčiau imliai domisi ir drąsiai priima naujoves. Ir vis dažniau renkasi daiktus, kurie ne tik atitiktų jų komforto, estetikos, kokybės standartus, bet ir atspindėtų tam tikrą pasaulėžiūrą ir propaguojamas vertybes bei gyvenimo pasirinkimus. Ir šiame sąraše vis dažniau atsiranda tvarumas, atsakingas vartojimas, rūpestį dėl klimato kaitos. Puiku, kad nuo šiol atsakingiau, be sunkių kompromisų dizainui ir kokybei galima rinktis ir praustuvus savo vonios kambariui. „Oi, tik nesiūlykite man tų plieninių...“. Ar tikrai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius