Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 26

Paprastos idėjos, kaip turimus senus daiktus perdaryti ir paversti naujais

Dažnas, turintis kaimo sodybą ar kolektyvinį sodą, ten gabena įvairius senus ir nebenaudojamus rakandus. Jų sandėliukuose bei palėpėse galima atrasti įvairiausių daiktų, kurie yra palikti dar prosenelių ar senelių ir kaupiami jų niekaip nepanaudojant, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Stalelis iš paletės
Stalelis iš paletės / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Interjeras Namas

Tačiau neretai tas senienas galima atnaujinti, restauruoti arba paversti kitos paskirties namų interjero detalėmis.

Aplinkos ministerija, siekdama skleisti atsakingo vartojimo idėjas, įgyvendina projektą „Darnūs namai“, kuriame paprastais gyvenimiškais pavyzdžiais parodo, kaip kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos išsaugojimo ir sukauptas senienas paversti naujais, vertingais daiktais.

Sofa iš krovininių padėklų

Ypač daug nebenaudojamų daiktų bei baldų lieka po remonto namuose. Be to, lieka ir įvairių statybinių medžiagų, jų pakuočių, pavyzdžiui, krovininių padėklų (palečių). Dažniausiai šie padėklai, panaudojus juos pagal pradinę paskirtį, tiesiog išmetami. Tačiau iš jų galima pagaminti puikių baldų namams ar sodui.

Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Sofa iš palečių
Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Sofa iš palečių

Projekto ekspozicijoje matome iš šių krovininių padėklų padarytą patogią sofą. Jai pagaminti reikėjo tik keturių padėklų bei iš porolono atraižėlių pasiūtų pagalvėlių. Gamybos procesas gana paprastas: keturis vienetus krovininių padėklų reikėtų sudėti vieną ant kito ir sutvirtinti sugręžiant varžtais. Tuomet dviejų viršutinių padėklų dalį nupjauti, taip suformuojant sofai atlošą. Kad būtų minkščiau sėdėti, reikės minkštų pagalvėlių, kurias galima pasigaminti iš įvairių porolono ir audinio likučių.

Iš plastikinės dėžės – pufas

Prie maisto prekių parduotuvių galime rasti daugybę besimėtančių plastmasinių stiklinės taros dėžių, iš kurių galima pagaminti patogią kėdutę-pufą. Jo pagaminimui daug pastangų tikrai neprireiks. Tiesiog ant apverstos plastikinės dėžės reikėtų uždėti minkštą pagalvėlę.

Ji pritvirtinama nebenaudojamais diržais arba medžiaginėmis juostomis, surišant jas kitoje pusėje. Neskubėkite pagalvėlės pirkti, galite ją pasiūti iš senų nebedėvimų drabužių patys.

Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Pufas iš plastmasinės dėžės
Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Pufas iš plastmasinės dėžės

Iš senų žurnalų – staliukas

Dažnuose namuose galima rasti krūvą senai perskaitytų laikraščių bei žurnalų. Paprastai jie tiesiog guli komodose ir kaupia dulkes. Tačiau pasak socialinio projekto kūrėjų, perskaitytą korespondenciją galima panaudoti ir pagaminti nuostabų staliuką.

Jo gamybai prireiks vos kelių priemonių: žurnalų, gumučių, stiklo atraižos bei medinės dėžutės. Visų pirma, visus turimus žurnalus reikėtų susukti tūtelėmis ir jas surišti gumutėmis. Paruoštas tūteles suklijuoti, formuojant turimos dėžutės dydžio stačiakampį. Tuomet sudėti tūteles į dėžutę, o ant susuktų žurnalų viršaus užklijuoti stiklo plokštę.

Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Žurnalų staliukas
Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Žurnalų staliukas

Staliukas iš seno kelioninio lagamino

Turite seną lagaminą, tačiau nenorite jo išmesti? Galite iš jo pagaminti puikų kavos staliuką. Tokiu būdu senieną prikelsite antram gyvenimui, o įspūdžiai, kuriuos patyrėte keliaudami su šiuo lagaminu, džiugins kaskart į jį pažiūrėjus. Lagaminui prisukus 4 kojas, galima pagaminti kavos staliuką. Paprasta, tiesa?

Visus šiuos ir daugelį kitų perdirbtų ar atnaujintų daiktų galima pamatyti socialinio projekto „Darnūs namai“ ekspozicijoje, kuri jau netrukus išjudės į kelionę po Lietuvą. Išlydėtuvių renginys vyks gegužės 1 d. 12 val. Vilniaus Rotušės aikštėje.

Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Lagamino staliukas
Projekto „Darnūs namai“ nuotr. /Lagamino staliukas

Projektas inicijuojamas Aplinkos ministerijos ir finansuojamas ES lėšomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius