-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 15

Patalynė – interjero detalė, kuri nulems miego efektyvumą

Turbūt kiekvienas po sunkios darbo dienos sukritęs ilsėtis į lovą pasijaučia kur kas jaukiau, kai užuodžia kątik išskalbtos patalynės malonų kvapą, o nuo minkštiklių medžiaga maloniai glaudžiasi prie kūno. Tinkamam miegui užtikrinti specialistai rekomenduoja ją keisti kiekvieną savaitę, tačiau skatina nepamiršti pirkėjų įdėmiai skaityti etiketes – patalynės sudėtis daro didelę įtaką geram poilsiui.
„DreamOn“ nuotr/ „DreamOn“ patalynė
„DreamOn“ nuotr/ „DreamOn“ patalynė

Miego drabužio“ pasirinkimas lemia poilsio produktyvumą

Miegas gali būti įvairus. Gilus arba ne, lydimas prabudimų arba labai ramus. Vienas iš faktorių, kuris gali lemti jo kokybę, yra patalynės pasirinkimas. Tuo įsitikinusi su patalynių prekės ženklo linija „Dreamon“ dirbanti įmonės projektų vystytoja Deimantė Stankevičienė.

„Didžiąją gyvenimo dalį praleidžiame miegodami, o neproduktyvus miegas atneša neproduktyvią dieną. Galima sakyti, kad pagrindinė apranga, kuri glaudžiasi prie mūsų kūno, yra patalynė. Todėl labai svarbu yra turėti ją natūralią, kad būtų malonu miegoti“, – tinkamą patalynės pasirinkimą argumentavo D. Stankevičienė.

Tiesa, dalis žmonių paprasčiausiai renkasi verčiau miegoti apsirengę pižamą, nes jiems liestis su kūnu prie patalų nėra malonu.

„DreamOn“ nuotr./ „DreamOn“ patalynė
„DreamOn“ nuotr./ „DreamOn“ patalynė

Tačiau pakeitus patalynę, kartu gali keistis ir pačių žmonių įpročiai. Viena „Dreamon“ klientė yra sakiusi, kad jos vyras anksčiau visada miegodavo tik su pižama. Situacija pasikeitė, kai jiedu įsigijo natūraliu pagrindu pagamintą patalynę – ji buvo kur kas malonesnė prie kūno.

Didžiąją gyvenimo dalį praleidžiame miegodami, o neproduktyvus miegas atneša neproduktyvią dieną

Didžiausias prioritetas, renkantis patalynę, turėtų būti jos sudėtis. Visi natūralūs audiniai prisitaiko prie kūno. Kadangi jie kvėpuoja, automatiškai vyksta ir termoreguliaciniai procesai: naktį nebus nei per karšta, nei per šalta. Be jokios abejonės, reikėtų atsižvelgti ir į metų laiką: kaip atėjus vasarai iš spintų išimame pūkines striukes, taip ir patalynei reikėtų rinktis alternatyvą.

„Mes siūlome rinktis vasarai patalynes, pagamintas iš lino. Ji turi antialerginių savybių ir palaiko kūno termoreguliaciją. Jo audinys yra retesnis, tad lengviau yra vėdinama“, – rekomendavo D. Stankevičienė.

Kita alternatyva būtų perkalio medžiagos pagrindu pagamintos patalynės – jos yra rekomenduotinos vaikams. Šiltesnio klimato šalyse ši medžiaga yra populiari dėl kūno termoreguliacinių savybių, kadangi gali jį esant karštam orui labai gerai atvėsinti. Vaikai yra linkę tiesiog nusikloti antklodę, kai jaučia karštį, todėl to būtų galima išvengti renkantis liną arba perkalį.

Kaina padeda konstatuoti kokybę

Sintetika yra dirbtinė medžiaga, kuri dažnai naudojama ir patalynėms – toms, kurios prie kūno liečiasi kone trečdalį mūsų gyvenimo. Kadangi maždaug tiek mes laiko praleidžiame miegodami.

Tačiau sintetinės medžiagos nėra tinkamos geram miegui, kadangi dėl tokiu pagrindu pagamintos patalynės žmogus pradeda prakaituoti, oda nekvėpuoja. Dėl to kenčia ir pati miego kokybė. Vertėtų rinktis ją tik natūralią, privalumai tokių medžiagų yra ir tai, kad ji – kur kas ilgaamžiškesnė.

Tiesa, vos tik įsigijus patalynę, vertinti jų kokybę – sudėtinga. Kiekviena iš jų dažniausiai būna patraukliai supakuota, kas nepadeda spręsti dėl medžiagos kokybės. Nėra aišku ar patalynės spalvos gali dažytis ir ilgainiui pradėti blukti nuo skalbimo – tą parodys tik praktika.

„DreamOn“ nuotr./ „DreamOn“ patalynė
„DreamOn“ nuotr./ „DreamOn“ patalynė

Tačiau yra kitų indikatorių, kurie padėtų apsidrausti nuo perkamos „katės maiše“. Pirmiausia, reikia kreipti dėmesį į gaminio sudėtį ir kainą.

„Kaina neabejotinai parodo ir patalynės kokybę. Galime nusipirkti ir už 20 eurų, tačiau ji greitai susidėvės arba yra pagaminta ne iš natūralaus pluošto. Tokiu atveju, patalynė paprasčiausiai susiburbuliuos ir paleis dažus. Tiesiog, nėra atlikti tam tikri technologiniai procesai, kurie padeda išvengti šių brokų“, – patalynių prekės ženklo „Dreamon“ atstovė paaiškino, kodėl geros kokybės gaminių kaina gali būti aukštesnė.

Todėl yra rekomenduotina renkantis patalynę negalvoti apie taupymą ir verčiau rinktis natūralaus pluošto sudėtį.

Patalynė – universali interjero detalė

Pastelinės spalvos ar ryški spalvų gama? Lovos patalynė, galima sakyti, tampa mobiliausia priemonė miegamojo kambaryje, kuri gali greitai kisti. Todėl jų pasirinkimas gali būti kaip dinamiška interjero detalė.

Tokiu atveju, patalynės – būdas kaip greitai ir lengvai galima pakeisti savo miegamojo vizualą. Tai sąlyginai pigus variantas, norint greitai ir dinamiškai keisti kambario įvaizdį: keičiasi tiek dizainas, tiek stilius, tiek bendras namų interjeras.

Be interjero pokyčių aspekto, vertėtų pabrėžti ir tai, kad pasirinkus gražią patalynę estetiškai, nebus poreikio ant viršaus užkloti pledo. Tiesa, tą darydami, žmonės elgiasi dar labiau nehigieniškai, kadangi patalynė turėtų būti vėdinama, o taip dar labiau yra apsunkinamas šis procesas.

Patalynės – būdas kaip greitai ir lengvai galima pakeisti savo miegamojo vizualą. Keičiasi tiek dizainas, tiek stilius, tiek bendras namų interjeras

„Patalynę reikėtų vėdinti, tačiau ne visuomet būna galimybė. Tiesa, mūsų siūlomos prekybos linijos patalynių net ir nesinorėtų užkloti papildomu pledu, kadangi jos turi įdomų stilių pačios iš savęs“, – apie stilių atsiliepė D. Stankevičienė.

Taip kiekvieną rytą ar vakarą galima sutikti su vis kita nuotaika ir spalvomis. Kita vertus, dėl higienos keisti patalynę reikėtų individualiai pagal poreikį – vieni prakaituoja daugiau, kiti mažiau. Tačiau specialistų rekomendacijomis, jas vertėtų keisti kiekvieną savaitę.

Kiekvienas patalynes keičia pagal savo individualius poreikius, tačiau D. Stankevičienė rekomendavo pamiršti mūsų senolių įpročius – dovanoti apklotus iš kartos į kartą.

„DreamOn“ nuotr./ „DreamOn“ patalynė
„DreamOn“ nuotr./ „DreamOn“ patalynė

„Kuriame išskirtinį stilių, norime leisti žmonėms pasirinkti ką labiau patys mėgsta: ar minimalistinį, ar klasikinį, – vardino lietuviško patalynės gamintojo atstovė, pridūrusi, kad šiemet viena populiariausių spalvų madoje bus violetinė. – Taip pat šiais metais nemažai yra kuriama su Lietuvos šimtmečio simbolika ar kosmoso elementais. Be to, gėlės amžinai būdavo patalynių madose ir dar greitu metu neišeis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius