Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 26

Patarimai, kad bateliai tarnautų ilgiau

Kai įsigyjate dar vieną dailų batelių komplektą, pabrėžiantį jūsų nuostabias kojas, labiausiai nuotaiką gali sugadinti tik ne laiku nulūžęs kulniukas. Avalynės avarijos gali būti pačios įvairiausios – nuo nusitrynusios, suplyšusios ir spalvą praradusios odos spalvos iki atsiklijavusių padų.
Avalynė
Avalynė / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Spalva

Ką daryti, kad ilgiau džiaugtumėmės išsvajotais aukštakulniais?

  • Rinkitės kokybišką. Šiuo atveju labai svarbu nebūti naiviais ir nesitikėti, kad batai, pirkti už kelias dešimtis litų, gali tarnauti penkerius metus. Faktas: kokybiška avalynė laiko kur kas ilgiau už nekokybišką, kuri dažniausiai siuvama iš dirbtinės odos ar kitokių jos pakaitalų. Kai darbas atliktas nekruopščiai, matosi nubėgę klijai, išsiklaipę kulniukai, išplyšę siūlai, o paties batų kvapas net nosį riečia. Taigi prieš rinkdamiesi gerai apžiūrėkite perkamą prekę, kadangi kokybė slypi ne tik išorėje. 
  • Naudokite batų priežiūros priemones: batų tepalą, kremą, blizgį, apsaugą nuo drėgmės ir t. t. Jeigu norite, kad avalynė atrodytų lyg nauja, pirmiausia atsižvelkite, iš kokių medžiagų ji pagaminta, išsirinkite specialiai jai skirtas priemones ir imkitės darbo. Labai svarbu avalynę apsaugoti nuo lietaus, sniego ir kitokios drėgmės, kuri gadina batų paviršių, todėl ypatingą dėmesį skirkite impregnavimui (naujus batelius nupurkškite priemone ir palikite per naktį). Ir dar šis tas – tik įsigiję batus iškart pradėkite jais rūpintis. Verčiau nelaukite, kol jų išorė taps nebepataisoma. Atkreipkite dėmesį – jeigu bateliai puošti blizgučiais, kristalais ir daugybe kitų mažučių detalių, tai gali reikšti, kad jiems reikės daugiau papildomos priežiūros, kadangi tokios apdailos detalės linkusios greitai atlipti ir nukristi.
  • Laikykite tvarkingai. Pasibaigus vienam sezonui, nenudrėbkite purvinų batų į tolimiausią spintos kampą. Išsitraukite po pusmečio, ir lūpa atvips, kai pamatysite gražuolį pelėsį ir visai prekinę išvaizdą praradusią avalynės išorę... Verčiau batus gerai nuvalykite, išblizginkite, išvėdinkite, išdžiovinkite ir tuomet tvarkingai sudėkite, tarkime, į dėžę. Beje, ir grįžę iš lauko kasdien nešiojamus batus laikykite gražiai, o ne nuspirtus bet kaip. Eidami ir patys užkliūsite, o jeigu namuose laikote nenuoramą keturkojį, galite tikėtis ir dar geresnės dovanėlės...
 
Shutterstock nuotr./Bateliai
Shutterstock nuotr. / Bateliai
  • Apsiaukite ir nusiaukite protingai. Kai kuriuos batus apsiauti paprasta, o štai kiti turi begalę raištelių, užtrauktukų ar segtukų. Kartais skubėdami mes juos net plėšiame nuo kojos, o paskui per vargus bandome apsiauti. Na, tikėtis, kad toks avalynės draskymas jai naudingas, kažin ar verta. Vėlgi – būkite atsakingi. Nesitikėkite, kad taip niokojami bateliai ilgai tarnaus.
  • Kiekvienai progai – skirtingi bateliai. Net jeigu ir labai norite pasirodyti, kažin ar verta brangiais ir įspūdingais batais žirglioti po mišką, sodą, daržą, iškyloje ir pan. Viskam savas laikas ir vieta, taigi dėvėkite tokius batus, kokių reikalauja situacija. Kitu atveju batai gali susibraižyti, prarasti prekinę išvaizdą ar būti sugadinti.
  • Sušlapusius džiovinkite tik kambario temperatūroje. Nepatariama avalynės džiovinti ant radiatorių ar prie kitų kaitrių šilumos šaltinių. Taip išsausinama oda, kuri gali pradėti trūkinėti, pažeidžiamos kitos avalynės dalys, tarkime, padai gali atsiklijuoti, suplyšti.
  • Padėkite išlaikyti formą. Ne veltui batų parduotuvėse avalynė prikimšta popieriaus – kitu atveju ji subliukštų, o džiūdama ar būdama drėgna gali net „susigarbanoti“, susiraukšlėti. Vėliau atgauti pirminę avalynės išvaizdą gali būti sudėtinga. Taigi, užbaigdami batų nešiojimo sezoną taip galite išbandyti šį triuką – palaikyti norimą avalynės formą popieriumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius