-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 09

Patarimai, padėsiantys panaikinti blogą kvapą namuose

Visi norime, kad namai būtų gražūs, jaukūs ir kvepiantys. Turbūt kiekvienas bent kartą gyvenime yra susidūręs su situacija, kai namuose – ideali tvarka, tačiau tvyro blogas kvapas.
Eteriniai aliejai
Eteriniai aliejai / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Jaukūs namai

Greičiausias ir paprasčiausias būdas apvalyti namus nuo nemalonių kvapų – įvairūs oro gaivikliai, tačiau bet kokie cheminiai gaivikliai nėra naudingi mūsų sveikatai. Be to, jie greitai išsisklaido.

Štai keletas naudingų patarimų, kurie padės efektyviau kovoti su blogu kvapu namuose.

Lentynos, stalai ir kiti dulkėti paviršiai

Namų valymą geriausia pradėti nuo viršaus: apžiūrėkite visas viršutines lentynas, iš pradžių drėgna šluoste nuvalykite dulkes, o po to paruoškite tokį mišinį: į 0,5 litro vandens įpilkite 10–15 ml acto ir įlašinkite kelis lašus savo mėgstamo eterinio aliejaus. Šiuo mišiniu dar kartą nušluostykite visas viršutines lentynas ir kitus dulkėtus paviršius.

Jeigu norite, kad namai kvepėtų gaiva ir malonia vėsa, rinkitės citrusinius aromatus. Be to, jie puikiai tonizuoja ir pagerina nuotaiką visai dienai.

Jeigu mėgstate pušų ar levandų kvapą, į purškiklį įpilkite vandens ir įlašinkite kelis lašus pušų ar levandų eterinio aliejaus. Šis purškalas yra puikus pakaitalas aerozoliniams oro gaivikliams.

Juo drąsiai galite purkšti namų patalpas, tik būkite atsargūs, jeigu turite šviesius baldus ar kilimus: eterinis aliejus su laiku pageltonuoja ir nuo jo ant šviesių baldų gali likti dėmių. Beje, levandų kvapo itin nemėgsta įvairūs vabzdžiai, uodai ir kandys.

Grindys

Ne visiems žinoma, jog dulkių siurblys perneša ne tik dulkes, alergenus, bet ir blogus kvapus. Norėdami to išvengti, reguliariai tikrinkite dulkių siurblio maišelį, laiku jį iškratykite ir, jeigu galima, išskalbkite. Jeigu dulkių siurblio maišelis pagamintas iš audinio, jį galima skalbti netgi skalbiamojoje mašinoje.

Taip pat skaitykite: Kaip išnaikinti kačių šlapimo kvapą namuose?

Jeigu plausite dulkių siurblio maišelį mašinoje, į skalavimo skyrelį įpilkite skalbinių minkštiklio: jis įsigers į maišelį ir kiekvieną kartą siurbiant, jo kvapas pasklis po namus.

Jeigu šis būdas jums netinka, tiesiog gerai suvilgykite vatos gabalėlį kokiame nors eteriniame aliejuje ir paprasčiausiai susiurbkite. Kiekvieną kartą siurbiant grindis, eterinio aliejaus kvapas užpildys visus namus.

Spinta

Būtent spintoje su laiku kaupiasi įvairūs nemalonūs kvapai, kurie su laiku persimeta į visus namus, o patalynė ir drabužiai persisunkia sunkaus ir sudususio oro.

Sutikite, ne visada malonu užsivilkti švarius, bet nemaloniai kvepiančius drabužius ar atsigulti į ką tik pakeistą, bet negaivią patalynę. Ką daryti?

Drabužines ir spintas puikiausiai aromatizuosite, jeigu įdėsite ten medžiaginių maišelių su įvairiais kvapiaisiais mišiniais: levandų, mėtų, apelsinų ir pan. Jūs ne tik atgaivinsite patalynę bei drabužius, bet ir turėsite puikią ir visiškai saugią priemonę nuo nekviestų gyvių – kandžių.

Tualetas ir vonia

Sudrėkinkite vatos rutuliukus jūsų mėgstamiausiame eteriniame aliejuje ir padėkite juos ant viršutinių lentynėlių arba kitoje mažiau matomoje vietoje. Tai pigus, bet labai efektyvus būdas, kad tualetas ir vonia visada kvepėtų malonia švara.

Virtuvė

Šaldytuvas, mikrobangų krosnelė ir, žinoma, šiukšliadėžė – visa tai gali paskleisti nemalonų kvapą ne tik virtuvėje, bet ir po visus namus.

Taip pat skaitykite: Aromaterapijos specialistė Rima Balaišienė – apie eterinių aliejų rūšis ir veiksmingiausius derinius

Pirmiausia – šiukšliadėžė. Jeigu norite, kad virtuvėje būtų kuo mažiau nemalonių kvapų, šiukšliadėžė turi būti su dangčiu. Prieš keisdami šiukšlių maišą, šiukšliadėžę išplaukite, nusausinkite ir ant jos dugno padėkite eteriniame levandų arba pušų aliejuje pamirkytą vatos gabalėlį.

Mikrobangų krosnelė. Į indą (kurį galima naudoti mikrobangų krosnelėje) su vandeniu įlašinkite kelis lašus citrinų arba apelsinų eterinio aliejaus ir pašildykite jį mikrobangų krosnelėje 1–2 min. 

Šaldytuvas. Vatos gabaliuką išmirkykite kokiame nors eteriniame aliejuje ir palikite šaldytuvo durelėse. Kiekvieną kartą, kai atidarysite ir uždarysite šaldytuvą, malonus kvapas pasklis po visus namus. Kitas pasiūlymas: aktyvinta anglis, kuri sugeria blogus kvapus – tiesiog įdėkite kelias tabletes į šaldytuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius