Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 14

Pats paprasčiausias būdas kontroliuoti savo išlaidas ir sutaupyti

Savo biudžeto planavimas – tiesus kelias į finansinę sėkmę. Tiesa, ne visiems toks planavimas yra paprastas. Dažniausiai mes nenumanome, kur dingsta pinigai.
Pinigai
Pinigai / „Scanpix“ nuotr.

Tačiau susigaudyti tame nėra taip sunku, kaip gali atrodyti. Tiesiog skirkite laiko tam, kad sudėliotumėte taškus virš „i“. Kaip išmokti valdyti savo finansus?

Kaip rašo forbes.com Larry Light, kartais gali atrodyti, kad mėnesio išlaidų planavimas – skaudus dalykas, atimantis iš mūsų jėgas, tačiau yra ir kitų būdų kontroliuoti savo biudžetą, kurie visiškai neskausmingi ir ne tokie varginantys.

Finansų konsultantas Marty Kurtzas pastebėjo, jog įprastai žmonės savo finansus dalija į tris kategorijas:

  • seni įsipareigojimai (fiksuotos išlaidos);
  • kasdienės išlaidos;
  • ateities poreikiai.

Žinodami, kaip pagal šias kategorijas išskirstyti savo pinigus, jūs gerokai palengvinsite sau gyvenimą. Pavyzdžiui, pamėginkite pinigus, kurie skirti apmokėti sąskaitas, ir tuos, kurie skirti jūsų asmeninėms išlaidoms, laikyti skirtingose kortelėse. Toks paprastas dalykas jums padės lengviau kontroliuoti turimus finansus.

Fiksuotos išlaidos

Iš pradžių įsitikinkite, kad tokios išlaidos sudaro ne daugiau kaip pusę (50 proc.) jūsų metinių pajamų. Remdamiesi ta suma jūs galėsite planuoti tokius didesnius pirkinius kaip automobilis, nekilnojamasis turtas, kokios paslaugos jums ypač svarbios. Nuo to taip pat priklauso, kiek pinigų jums lieka kitoms dviem kategorijoms.

„Lanksčios“ išlaidos

Tai kasdienės išlaidos – maisto produktams, benzinui, pramogoms, asmeniniams daiktams ir panašiai, beje, tokios „lanksčios“ išlaidos turėtų sudaryti apie 30 proc. biudžeto. Pabandykite suskaičiuoti, kiek pinigų tam išleidžiate per metus, ir tuomet visą sumą padalykite iš 52 (metų savaičių). Taip jūs apytiksliai žinosite, kiek pinigų jums reikia savaitei, o tai padės lengviau planuoti likusias išlaidas.

Ateities poreikiai

Ateities poreikiams pasistenkite skirti 20 proc. pajamų. Šiai kategorijai priskirti pinigai gali tekti pensijos santaupoms, remontui, kelionėms, sveikatai ir pan. Kiekvienai kategorijai galite turėti atskiras sąskaitas, kurioms priskirsite pinigus, ir paprasčiau galėsite juos valdyti. Skirtingai negu mėnesio biudžeto planavimas, tokia sistema yra ilgalaikė ir ją peržiūrėti ar pakeisti reikia ne taip dažnai.

Nebent tokiais atvejais, kai keičiasi gaunamos pajamos, planuojate itin didelį pirkinį, nutinka nenumatytos gyvenimo aplinkybės ir taip toliau. Toks pinigų paskirstymas ir planavimas yra nesudėtingas, tačiau labai naudingas, kadangi belieka aiškiai išskirti pirkinių kategorijas ir nuspręsti, ar norite leisti pinigus, ar ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius