Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasarinė vejos priežiūra: kodėl svarbu tinkamas jos pjovimas?

Įpusėjus pavasariui, įsibėgėja žolės pjovimo metas. Vejos priežiūra yra neišvengiamas darbas, norint džiaugtis gražia lauko aplinka. Tačiau ne visi rūpinasi savo veja taip, kad ši augtų vešli, žavėtų savo išvaizda. Kodėl svarbu, atėjus šiltajam sezonui, atidžiai pasirūpinti žolės pjovimu ir kokie įrankiai gali pasitarnauti siekiant sveikos, vešlios vejos?
Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?
Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą? / „Ecovacs“ nuotr.

Vejos priežiūra garantuoja teigiamus rezultatus

Visų pirma, reguliarus žolės pjovimas yra būtinas norint išlaikyti vešlią veją. Nupjovus žolę reikiamame aukštyje, sveiki žolės ūgliai augs, o silpni sunyks. Taigi kuo dažniau žolė bus nupjaunama, tuo sveikesnės bus žolės šaknys, o tai ilgainiui lems sveikesnę, vešlesnę veją.

Netolygus žolės augimas yra viena iš dažniausiai pasitaikančių vejos problemų, tačiau to galima išvengti tinkamai prižiūrint veją. Reguliariai nupjaunant žolę iki vienodo lygio, pagerės bendras augimas, nes iš vandens ir saulės gaunamos maistinės medžiagos bus tolygiai pasisavintos ir pasiskirstytos.

Mulčiavimas taip pat yra svarbi gražios, sveikos vejos dalis, nes jis padeda grąžinti reikalingas maistines medžiagas į jūsų veją po pjovimo. Pjaudami nuosekliai, turėsite reguliarų mulčio tiekimą, o tai yra sveikiau nei laukti, kol žolė pailgės. Ilgesni žolės stebai turi mažiau maistinių medžiagų ir yra silpnesni. Taigi, reguliariai pjaunant žolę, veja greičiau atsigaus.

Be to, veja nuolat susiduria su tokiais nepatogumais kaip kenkėjai, atšiaurus oras ir ligos. Reguliariai šienaujamas ir prižiūrimas kiemas atsigaus greičiau nei apleistas. Turėkite omenyje, kad kuo ilgiau žolė bus be tinkamos priežiūros, tuo sunkiau ją bus atstatyti.

Minėtieji kenkėjai yra vieni didžiausių gražios vejos priešų. Tiek aukšta žolė, tiek piktžolės yra geriausios buveinės graužikams ir vabzdžiams, kurie gali sugadinti jūsų vejos išvaizdą ir platinti įvairias ligas. Reguliariai pjaunant veją, kenkėjus galima atgrasyti, bet jeigu jūsų vejoje kenkėjai jau spėjo įsiveisti, apsvarstykite galimybę investuoti į profesionalias kenkėjų kontrolės paslaugas.

Norint tinkamai prižiūrėti veją, jums reikia tinkamų sodo įrankių ir kokybiškos vejos pjovimo įrangos. Vienas iš esminių šiuolaikinio kiemo akcentų – vejos robotas, kuris padeda išlaikyti vejos grožį be didelių pastangų. Kodėl pavasarinės vejos priežiūra tokia svarbi ir kuo jai pasitarnauja vejos robotas, pataria pasaulinės aptarnavimo robotų gamintojos „ECOVACS ROBOTICS“ („ECOVACS“) atstovė Asta Norkaitienė.

„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?
„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?

„Veją šiltuoju sezonu galima pradėti pjauti, kai ji tik pradeda augti. Pavasarį dauguma žmonių skarifikuoja veją, siekiant pašalinti seną žolę, įnešant daugiau deguonies į dirvą, kad veja gražiau augtų. Kuo dažniau pjaunama veja, tuo gražiau ji atrodo, nes kuomet veja pjaunama dažnai, žolė labiau šaknijasi ir atrodo daug estetiškiau dėl savo tankumo. Vejos robotai šiam reikalui puikiai pasitarnauja, nes jų pagrindinis tikslas yra palaikyti vienodai gražią veją (jie pjauna kasdien).

Taip pat vejos robotui dirbant jūsų sklype, veja yra nuolatos tręšiama (nupjauta žolė pavirsta į trąšą)“, – sako „ECOVACS“ atstovė.

A.Norkaitienė perspėja, kad turint vejos robotą ir planuojant jį naudoti sode atkeliavus šiltajam sezonui, svarbu stebėti, kad naktį temperatūra nekristų žemiau nulio, nes tai kenkia roboto akumuliatoriui. Tokiu atveju robotą naktimis reikėtų įnešti į šiltą patalpą. Nereikia pamiršti ir pasirūpinti turimu robotu atėjus pavasariui – geriausiai atlikti techninį aptarnavimą servise, pasibaigus sezonui arba pavasarį prieš sezono pradžią.

Ieškantiems naujo išmanaus pagalbininko sode, ekpertė rekomenduoja „ECOVACS ROBOTICS“ naujieną – vejos pjovimo robotą „GOAT G1“. Inovacijomis pasižymintis „GOAT G1“ nugalėjo visus svarbiausius rinkoje jau siūlomų vejos pjovimo robotų trūkumus: ribų atpažinimą, lokalizaciją ir navigaciją. Šis robotas užtikrina, kad pievelė būtų nupjauta itin preciziškai. „ECOVACS“ pristato kelias svarbias „GOAT G1“ funkcijas, kurios palengvins vejos savininkų gyvenimus visame pasaulyje.

„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?
„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?

Ribų nustatymas programėle vienu paspaudimu sutaupo 80% laiko ir pastangų

Pasak A.Norkaitienės, vienas daugiausiai laiko užimančių ir sudėtingiausių darbų pjaunant žolę yra nustatyti ribas, kuriose robotas veikia. Tiesdami perimetro kabelį galite užtrukti ir visą dieną. Automatinis ribų nustatymas „GOAT G1“ programėle tai pakeis visiems laikams. Pasitelkus šią funkciją ribos nustatomos be laidų, o naudojant plačiajuosčius (UWB) siųstuvus – vartotojas gali nustatyti ribas virtualiai, vienu bakstelėjimu programėlėje ir nebesivarginti laidų išvedžiojimu.

„Automatinis ribų nustatymas programėlėje pagreitina šį procesą net 80%. Vartotojams daugiau nebereikės rūpintis senėjančiais laidais. Standartinio 600㎡ sodo savininkui tereikės palei pievelės kraštus išdėstyti 2-4 siųstuvus ir nustatyti virtualias ribas pravedant „GOAT“ palei pievelės kraštą programėlėje nuotoliniu būdu. Šis procesas užtrunka vos 20 minučių, kadangi „GOAT“ greitis ribų nustatymo metu yra 0,3 m/s. Jei sode buvo atlikti kokie nors pakeitimai ir ribas reikia nustatyti dar kartą, vėl tereikės praleisti 20 minučių“, – sako „ECOVACS“ atstovė.

Protingas maršruto planavimas ir DI padės išlaikyti nepriekaištingą tvarką

Nepaisant viso įdėto laiko ir pastangų, nustatant pievelės pjovimo ribas, dažnai vartotojai vis tiek negali būti užtikrinti tikslumu. A.Norkaitienė pastebi, kad dėl „GOAT G1“ TrueMapping Multi-Fusion“ lokalizavimo sistemos su integruotais dvigubo vaizdo sprendimais (panoraminė ir išgaubto lęšio kameros) bei plačiajuosčio belaidžio ryšio komunikacija, inercine navigacija ir GPS lokalizacija, pievelių savininkams dėl tikslumo rūpesčių nebekils.

„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?
„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?

„Pasitelkus šią funkciją, lokalizacija įmanoma centimetro tikslumu, o žolė nupjaunama pasirinkus optimaliausią maršrutą. Toks signalo perdavimas yra daug stabilesnis nei pasitelkus kinematinės padėties nustatymo (RTK) metodą – visi rūpesčiai dėl blokuojamo signalo lieka praeityje. Roboto tikslumą taip pat užtikrinta DI pagrindo paviršiaus analizės technologija, kuri atpažįsta pievelę ir taip užfiksuoja jos kraštą. Taip užtikrinama, kad jūsų veja būtų nupjauta iki paskutinio žolės stiebelio jos pakraštyje“, – sako ekspertė.

Na, o jei darbo metu išsenka „GOAT G1“ akumuliatorius, jis automatiškai nuvažiuoja į krovimo stotelę, o pasikrovęs – grįžta ten, kur darbas nutrūko taip užtikrinant, kad neliktų nei vieno nenupjauto plotelio. Standartinę 600 ㎡ pievelę „GOAT G1“ nupjauna per vieną dieną – tai yra 2,5 karto efektyviau nei kitos robotizuotos žoliapjovės.

Tiksli kliūčių apvažiavimo funkcija užtikrina saugų ir sklandų darbą

Su rankinėmis žoliapjovėmis dirbti sunku, tačiau jų savininkai gali apvažiuoti visas kliūtis, o tai yra pagrindinis rūpestis, nusprendus pereiti prie žolės pjovimo roboto. Pasak „ECOVACS“ atstovės, „GOAT G1“ šį klausimą išsprendė pirmą kartą šioje srityje panaudodama ypač novatorišką „AIVI 3D“ sistemą.

„Ši specialiai sukurta metodika yra paremta 150 kampu veikiančios išgaubto lęšio kameros ir lazerinių atstumo jutiklių technologija, kuri apsaugo nuo susidūrimų darbo metu. „GOAT G1“ dvigubo vaizdo sprendimai integruoja panoraminę ir išgaubto lęšio kameras pastebėdami bei išvengdami kliūčių tiksliai ir plačiu diapazonu. Vejos pjovimo robotas lengvai išvengia ir jo kelyje pasitaikiusių žmonių. Tačiau jo tikslumas laidžia išvengti net ir nedidelių 3-15 cm objektų, tokių kaip akmenys, ežiukai, šunys, katės ir kojinės. Aukštesnių nei 15 cm objektų, tokių kaip supynės ar medžiai atveju lazeriniai atstumo jutikliai tiksliai nustato atstumą ir apvažiuoja juos kaip įmanoma arčiau, siekiant sumažinti nenupjautos žolės plotą“, – naujojo roboto darbo metodiką pristato ekspertė.

„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?
„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?

Išmanios sodo sargo funkcijos užtikrins kiemo saugumą vienu paspaudimu

„ECOVACS“ atstovė išskiria dar vieną „GOAT G1“ privalumą – 360 laipsnių kelių taškų apsaugos funkciją, kuria naudojantis galima stebėti kelias pageidaujamas sodo vietas. Ši funkcija užtikrins visišką vejos savininko ramybę net ir nebūnant namuose, o prireikus įspėjimo signalai ar pranešimai siunčiami mobiliąja programėle.

Pasak A.Norkaitienės, vienu metu galima stebėti iki dešimties rankiniu būdu programėlėje pridėtų taškų. Panoraminio vaizdo kamera leidžia stebėti žoliapjovės aplinką ir fiksuoti joje esančius ar judančius žmones 360° kampu. Vartotojui įjungus žmogaus fiksavimo funkciją programėlėje, „GOAT G1“ automatiškai juos užfiksuos, pažymės žemėlapyje ir išsiųs į vartotojo mobiliąją programėlę.

„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?
„Ecovacs“ nuotr./Atėjus šiltajam sezonui: kaip tinkamai pasirinkti vejos robotą?

„Be to, norint pasižiūrėti iš arčiau, DI pagrindo lenkto lęšio kamera vaizdą galima pritraukti bei laiku imtis tinkamų veiksmų. Vartotojų saugumas ir apsauga yra įskiepyti į „ECOVACS“ DNR, todėl „GOAT G1“ turi Europoje pripažintą „TÜV Rheinland“ duomenų apsaugos sertifikatą, kuriuo užtikrinama vartotojų asmeninių duomenų ir informacijos apsauga. Laikantis mūsų misijos „robotai – visiems“, „GOAT G1“ gerokai viršija rinkoje siūlomų robotizuotų ir rankinių vejapjovių galimybes“, – konstatuoja ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius