Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 04 13

Pavyks kiekvienam: kaip suvaldyti pomidorų įgeidžius ir sulaukti gausaus derliaus

Pomidorai lepūnėliai – mėgsta šilumą, šviesą, jiems turi pakakti drėgmės ir maistinių medžiagų. Auginimo subtilybės prasideda nuo daigų auginimo ant palangės, kerų sodinimo į šiltnamį ar lauką ir tolimesnės priežiūros. Perprasti įnoringą pomidorų charakterį nėra sudėtinga – jei laikysitės visų specialisto rekomendacijų, įpusėjus vasarai raškysite naminius, sultingus ir kvapnius pomidorus – tikras vitaminų bombas.
Pomidorai
Pomidorai / 123RF.com nuotr.

„Planuodami auginti pomidorus, pasidomėkite veislės savybėmis, užtikrinkite tinkamas šilumos ir santykinės oro drėgmės sąlygas, apsaugokite nuo ligų ir laiku patręškite“, – pataria „Agrochemos“ agronomas–konsultantas Andrej Lenart.

Pomidorų daigai mėgsta šilumą

Sodininkai mėgėjai dažniausiai pomidorų daigus užsiaugina namuose ant palangės. Pomidorai yra šilumamėgiai augalai, todėl jų daigai auga sparčiai, kai kambario temperatūra siekia 20–25 laipsnių. Jei temperatūra nukrenta iki 15 laipsnių, daigai jaučia stresą ir augimas sulėtėja.

Anot agronomo Andrej Lenart, auginant daigus ant palangės ne visuomet pavyksta sudaryti palankias sąlygas, nes pavasarį svyruoja lauko temperatūra, o kartu ir kambario: „Jeigu negalite užtikrinti palankių sąlygų, reikėtų pasidomėti pomidorų veislėmis, kurios gerai auga ir žemesnėje temperatūroje.“

123RF.com nuotr./Pomidorų daigai
123RF.com nuotr./Pomidorų daigai

Nepamirškite užgrūdinti

Ūgtelėjus daigams, reikėtų sumažinti temperatūrą, kad daigai užsigrūdintų – juk perkėlus į šiltnamį dienomis bus šilčiau, o naktimis – gerokai vėsiau. Be to, sumažinus temperatūrą, daigai lėčiau auga ir tvirtėja stiebas – neištįsta.

„Auginant kambaryje ant palangės kontroliuoti temperatūrą gana sudėtinga, nes reikia turėti atskirą patalpą ir prietaisų. Daugelis augina ant palangės tame pačiame kambaryje nuo sėklos iki didelio kero, kurį jau galima sodinti šiltnamyje. Jei viską darome „iš akies“, kaip pavyksta – taip“, – komentuoja agronomas.

Daigams turi pakakti šviesos

Pomidorai yra ilgesnės dienos šviesos augalai, todėl auginami ant palangės gali ištįsti dėl šviesos trūkumo. „Pasodintiems į šiltnamį ištįsusiems daigams sustiprėti reikia laiko, todėl vėliau sulauksime derliaus“, – teigia A.Lenart.

Šviesos trūkumą galima kompensuoti virš daigų pakabinus dienos šviesos lempas. Pasak agronomo, dabar dienos jau ilgėja, nuo balandžio vidurio šviesos turėtų pakakti – dirbtinio apšvietimo labiausiai reikia vasario-kovo mėnesį.

123RF.com nuotr./Pomidorai šiltnamyje
123RF.com nuotr./Pomidorai šiltnamyje

Laistykite pastovėjusiu vandeniu

Kad daigai sparčiai augtų ir būtų sveiki, turi pakakti ne tik šilumos, bet ir drėgmės. „Laistykite atsargiai, nes dažnai daroma klaida – pilti per daug vandens, tuomet šaknys pradeda pūti, užpuola ligos, dalis daigų žūsta“, – perspėja agronomas.

Daigus laistyti reikėtų kambario temperatūros – jis negali būti šaltas, pasemtas iš šulinio. Netinka ir vandentiekio vanduo – jame yra pašalinių medžiagų, kurios nenaudingos augalams. Geriau vandentiekio vandenį palaikyti kambaryje pusdienį ar ilgiau, priklausomai nuo talpos, kad „išsivėdintų“, sušiltų ir tik tuomet laistyti.

Apsaugokite nuo ligų ir patręškite

Daigus puola ligos, kurių ne visuomet pavyksta išvengti. Agronomas pataria daigus palaistyti „Agrochemos“ „Previcur energy“ – tai preparatas, kuris dezinfekuoja substratą, apsaugo šaknų sistemą nuo grybinių ir puvinio ligų bei stimuliuoja šaknų sistemos ir viso augalo vystymąsi. Nepalankiomis sąlygomis augalai būna tvirtesni. Kai produktas naudojamas pagal rekomendacijas, augalai jį puikiai toleruoja.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ fungicidas
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ fungicidas

„Tik nepamirškite, kad tai pesticidas ir jį naudoti reikia atsakingai“, – atkreipia dėmesį agronomas.

Dažnai kyla klausimas – kada pradėti tręšti daigus? Pasak A. Lenart, sudygus pomidorų sėkloms porą savaičių užtenka substrate esančių maistinių medžiagų. Daigams pradėjus intensyviau augti, jau reikia planuoti pirmą tręšimą.

„Achema“ gamina specialias skystas trąšas daigams – mikroelementinį tirpalą „Daigams“, kuris aprūpina augalus jiems reikiamais mikroelementais bei stiprina šaknis ir suteikia augalams atsparumo nuo sporomis plintančių ligų.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos daigams
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos daigams

„Svarbu žinoti, kad tai nėra pagrindinės medžiagos, o tik mikroelementų tirpalas. Dažniausiai daigai auginami durpių substrate, kuriame trūksta mikroelementų. O pagrindines maisto medžiagas – azoto, fosforo, kalio granules galima įterpti į vazoną, bet ne daugiau kaip 10 gramų kiekvienam daigui – granulės iš lėto tirpsta ir maitina augalą“, – pasakoja A. Lenart.

Sušilus orams sodiname į šiltnamį ar į lysvę

Į šiltnamį daigus laikas sodinti tuomet, kai dienos temperatūra pakyla per 20 laipsnių, o naktimis krenta ne žemiau nei 15 laipsnių. Jei oras vėsesnis, daigai patiria stresą. Pomidorai jautriai reaguoja ir į didelius paros temperatūros svyravimus: diena 25, naktį 12–13 laipsnių. „Žmogui atrodo, kad viskas gerai, bet pomidorai jaučia kitaip – jie nenori augti. Kaip ir minėjau, daigus svarbu užgrūdinti, tuomet jie lengviau išgyvena temperatūros svyravimus“, – sako agronomas.

Į daržo lysvę pomidorus sodiname daug vėliau, priklausomai nuo oro sąlygų – tai gali būti ir birželio mėnuo. Svarbu parinkti šiltą ir saulėtą vietą – kiekvienas sodininkas žino, kur jo sklype yra užuovėja ir susidaro palankiausios sąlygos šilumamėgiams augalams.

123RF.com nuotr./Pomidorai
123RF.com nuotr./Pomidorai

„Lauke pomidorus auginti sudėtinga, nes jeigu pasitaikys šalta vasara, pomidorai pradės nokti gal tik rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje. Po to orai vėl atvėsta, šviesus paros metas trumpėja, didelio derliau taip ir nesulauksime“, – komentuoja A. Lenart.

Žinoma, jei šilumos pakaks, tikrai galime sėkmingai auginti pomidorus ir lauke. Be to, išvestos specialios pomidorų veislės, skirtos auginti lauke. „Reikėtų pasirinkti tokias veisles, kurios pakenčia vėsesnį orą ir nėra lepios“, – pataria specialistas.

Pomidorai sunaudoja daug maistinių medžiagų

Norėdami sulaukti gausaus derliaus, nepamirškite laiku patręšti augančių pomidorų specializuotomis trąšomis. Anot agronomo, kiekviena augalų grupė turi savo specifinių maistinių medžiagų poreikių. Specializuotos trąšos tam ir skirtos, kad užtikrintų konkretaus augalo poreikius. „Agrochemos“ biriose trąšose „Pomidorams“ optimaliai subalansuotas azoto, fosforo ir kalio mišinys su svarbiausiais mikroelementais. Jos užtikrina gerą pomidorų, paprikų ir baklažanų aprūpinimą lengvai įsisavinamomis maisto medžiagomis, normalų augimą, intensyvų žydėjimą ir derliaus mezgimą, gerina derliaus skonį ir prekinę išvaizdą.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos pomidorams, 4kg
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos pomidorams, 4kg

Savaitę prieš sodinant kerus į šiltnamį, dirvožemį reikia pabarstyti granuliuotomis trąšomis arba įterpti į žemę jau pasodinus pomidorus. „Svarbu trąšas berti ne prie pat kero, o aplink – šaknų zonoje“, – pataria agronomas.

Trąšų norma priklauso nuo pomidorų kero dydžio. Jei sodiname apie 30 cm dydžio daigus, vienam reikia skirti apie 10–20 gramų trąšų. Jei pomidorai užaugo ir siekia šiltnamio stogą, norma didiname iki 20–30 gramų.

„Pomidorai greitai auga, didesnę dalį maistinių medžiagų sunaudoja per kelias savaites, todėl kas 2–3 savaites reikia vėl patręšti papildomai, kad užaugtų didelis derlius“, – rekomenduoja specialistas.

Genėdami ūglius sulauksime ankstyvesnio derliaus

Rinkdamiesi pomidorų veislę, atkreipkite dėmesį, kad yra dvi pagrindinės rūšys – vieni aukštaūgiai, kiti žemaūgiai. Pasak agronomo, jei šiltnamis žemesnis, reikėtų pasirinkti žemaūgius pomidorus. Jei pomidoras stiebiasi į viršų kaip vijoklis, jo augimą suvaldyti bus labai sunku.

123RF.com nuotr./Pomidorų genėjimas
123RF.com nuotr./Pomidorų genėjimas

Norėdami sulaukti ankstyvesnio derliaus ir didelių pomidorų, turime skabyti šoninius ūglius – ataugas tarp pagrindinio stiebo ir lapo. „Pažastinį ūglį reikia nuskabyti visą arba iki pirmo žiedo, jeigu jis jau užsimezgė. Visų žiedų palikti tikrai neverta, nes iš augalo pareikalaus per daug energijos. Viso derliaus potencialo vis tiek neišauginsime, be to, ir pomidorai bus mažesni. Geriau palikti keletą kekių, tuomet pomidorai bus stambūs ir greičiau subręs“, – teigia A.Lenart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius