Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 12

Pelėsis ir drėgmė namuose: kaip įveikti ir kokios priemonės pagelbės

Net jei jūsų namai ir atrodo nepriekaištingi, pelėsis gali slypėti nematytose vietose. Pelėsis puikiai veši šiltoje ir drėgnoje aplinkoje – nuo vonios iki virtuvės ir net miegamojo. Kai jis įsitvirtina jūsų namuose, įveikti jį sunku, todėl geriausias būdas kovoti – prevencija.
Pelėsis namuose
Pelėsis namuose / 123RF.com nuotr.

Pelėsio prevencija nebūtinai reiškia dideles išlaidas. Paprasti kasdieniai įpročiai, pavyzdžiui, atidaryti langus ir duris, kad padidėtų oro srautas, gali būti viskas, ko jums reikia, kad jūsų namuose neaugtų pelėsis. Kiti geri įpročiai, pavyzdžiui, dušo kabinos išvalymas ar skalbimo mašinos priežiūra po kiekvieno naudojimo, taip pat gali praversti, rašoma homestolove.com.au.

Štai 4 paprasti dalykai, kuriuos galite padaryti, kad pelėsis nesiveistų ten, kur mažiausiai tikitės.

Atraskite vietas, kuriose labiausiai gali kauptis pelėsis

Atlikite savo namų auditą, kad sužinotumėte, kuriose vietose pelėsis gali būti didžiausia problema. Galbūt jūsų vonios kambaryje nėra langų? O gal jus vis užlieja kaimynai? Nustačius, iš kur gali kilti drėgmė, galite ieškoti būdų, kaip jos išvengti, ir atidžiai stebėti situaciją.

Štai pagrindinės vietos, kur kaupiasi daugiausia pelėsio:

Vonios kambarys: pelėsis gali atsirasti aplink kriauklės nutekėjimo angą, dušo kabinoje ir net ant sienų bei lubų, jei patalpa nėra gerai vėdinama. Dantų šepetėlių laikikliai taip pat gali būti pelėsių buveinė. Patartina dušo kabiną gerai išvalyti po naudojimosi.

Skalbyklė: pelėsis ypač dažnai atsiranda skalbyklėse, todėl po kiekvieno skalbimo jas išvalykite. Reguliariai valykite skalbiklio dozatorių. Jei naudojate džiovyklę, pasirūpinkite, kad patalpa būtų gerai vėdinama, ir visada naudokite ištraukiamąjį ventiliatorių. Kadangi skalbyklėse gali veistis pelėsis ir grybelis, būtinai užtikrinkite, kad drabužiai būtų džiovinami netrukus po skalbimo.

Virtuvė: šaldytuve esančiame sename maiste gali greitai atsirasti pelėsis. Reguliariai valykite šaldytuvą, kad taip nenutiktų.

Spintos: netinkamai laikomi drabužiai gali tapti pelėsių veisimosi vieta. Prieš dėdami visus drabužius į spintą, įsitikinkite, kad jie gerai išdžiūvo. Jei į spintą nepatenka pakankamas oro srautas, apsvarstykite galimybę investuoti į oro sausintuvą.

Stenkitės kuo greičiau nusausinti drėgnas vietas

Neleiskite namuose kauptis drėgmei ir iškart imkitės priemonių, t. y., po naudojimosi dušu nuvalykite jo sieneles, o šlapius drabužius iš skalbyklės pakabinkite kuo greičiau. Jei ant kilimo išsiliejo skysčiai, geriausia juos kaipmat išvalyti, nes pelėsis gali labai greitai augti ir plisti. Taip pat galite naudoti ir drėgmę sugeriančius prietaisus tose vietose, kur labiausiai kaupiasi drėgmė.

Vėdinkite namus

Jei prausiatės duše, gaminate vakarienę ar skalbiate, atidarytas langas gali būti labai svarbus norint išvengti pelėsio augimo. Dar geriau, jei namuose paliksite atviras duris ir atitrauksite baldus nuo sienų – taip oras galės laisvai judėti iš vienos patalpos į kitą ir pagerinsite bendrą oro srautą namuose. Tai sumažins drėgmės pertekliaus tikimybę bet kurioje patalpoje ir padės išvengti pelėsio augimo, ypač, jeigu namuose neturite vėdinimo sistemos.

Įsigykite tinkamų produktų

Jei jūsų namuose dažnai būna drėgna, turėtumėte investuoti į drėgmės sugėriklį, kurių būna pačių įvairiausių. Šie patogūs įrenginiai tiesiogine prasme išsiurbia drėgmę iš oro ir padeda išvengti pelėsio ir grybelio atsiradimo.

Jei namuose jau yra pelėsio, laikas apsiginkluoti veiksmingiausiomis valymo priemonėmis. Nors daugelį metų tokios stiprios valymo priemonės, pavyzdžiui, įvairūs balikliai, buvo pirmoji gynybos nuo pelėsio priemonė, pastaruoju metu daugelis valymo ekspertų pirmenybę teikia kitokioms alternatyvoms.

Galite išmėginti actą, kuris stabdo pelėsių augimą, todėl daugumai vonios kambario paviršių valyti jį galima naudoti neskiestą (tiesa, tik ne marmuriniams paviršiams, kuriems reikia visai kitokių priemonių). Kreipęsi į specializuotas parduotuves, taip pat atrasite labiausiai tinkančią priemonę, kuri padės išvengti pelėsio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius