Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 20

Persodiname orchidėją: ką būtina žinoti?

Orchidėjos – labai universalios gėlės, įtinkančios daugelio skoniui, derančios prie daugelio interjerų. Jų rūšių yra labai daug, spalvos ir žiedai užburia, o žydėjimas gali tęstis ne vieną mėnesį. Aišku, kai kurios orchidėjos dar ir labai kaprizingos, reikalaujančios nemažai priežiūros.
Orchidėja
Orchidėja / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Orchidėja Gėlės

Jeigu perkate populiariuosius falenopsius, kurie dažnai išparduodami prekybos centruose, arba gavote dovanų tokią gėlę, savo palanges galite išties papuošti dailiausiais žiedais. Tačiau dažnai tokios gėlės būna kiek „pavargusios“, todėl reikia ir daugiau rūpesčio, kad jos atsigautų.

Nuo ko pradėti? Pirmiausia labai gerai apžiūrėkite gėlę, kokia jos būklė ir išvaizda, kaip atrodo stiebai, lapai, o svarbiausia – šaknys. Sveiki lapai yra gražios žalios spalvos, stangrūs, be geltonų dėmių, nenudžiūvę, o šaknys turi būti balsvos, pilkšvos, žalsvos ir jokiu būdu ne rudos, permirkusios drėgmėje ir parudavusios, supuvusios.

Geros būklės orchidėją galite persodinti kas 2–3 metus, atsižvelgdami į situaciją. Kaip tai padaryti, galite peržiūrėti vaizdo medžiagoje.

VIDEO: VDU botanikos sodo specialistė pataria, kaip persodinti orchidėjas

Tačiau, jeigu orchidėjos šaknys bepradedančios pūti arba itin išsausėjusios, labai minkštos, prarandančios stangrumą, persodinti reikia kuo greičiau, kad išgelbėtumėte augalą.

Falenopsiai geriausiai auga plastikiniuose vazonuose su drenažo sistema. Svarbu parinkti tinkamo dydžio vazoną, kad tilptų visos šaknys, jų nenulaužytumėte.

Permatomas vazonas padės geriau „suprasti“, kada orchidėja „ištroškusi“. Orchidėjai nėra nieko blogiau, nei būti nuolat perlaistytai, todėl nepersistenkite, kad nesupūdytumėte šaknų. Persodindami nupuvusias, perdžiūvusias šaknis nukirpkite ir tas vietas pabarstykite cinamonu.

Tiesa, orchidėjos neauga įprastoje žemėje, joms reikia specialaus, stambaus substrato, kad jos galėtų kvėpuoti. Persodinę orchidėją ją laikykite šiltoje, šviesioje, tačiau apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių, skersvėjų vietoje. Patartina orchidėjas patręšti, na, o jeigu gėlė jau leidžia naujas šaknis ir lapus, vadinasi, jūsų darbas atliktas puikiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius