-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 10

Prieskoniai ir kruopos: ar žinote, kada juos laikote per ilgai?

Prieskoniai ir kruopos yra tie produktai, kurie, manome, neturi galiojimo datos pabaigos. Tačiau tai nėra visai tiesa. Taip, šie produktai tikrai galioja gana ilgai, kartais ne vienerius metus, tačiau peržiūrėti kruopas ir prieskonius bei atsikratyti nebetinkamų reikėtų reguliariai.
Birūs produktai
Birūs produktai / 123RF.com nuotr.

Kas išduoda, kad metas išvalyti savo biriųjų produktų lentynas? Štai keli patarimai, kuriais dalijasi rd.com.

Bolivinės balandos

Tokios nesmulkintos kruopos kaip bolivinės balandos ar kvietinės kruopos yra puikus pasirinkimas siekiantiems gyventi sveikiau. Tačiau jų galiojimo laikas priklauso nuo riebalų kiekio.

Šiluma, oras ir drėgmė yra trys pagrindiniai nesmulkintų grūdų priešai, kadangi gali paveikti juose esančius sveikuosius riebalus ir dėl to apkarsti.

Pasak specialistų, grūdai turi kvepėti vos saldžiai arba visai neturėti kvapo, tad jeigu užuodžiate riebalų ar pelėsio kvapą, metas sandėliuko revizijai.

Ciberžolė

Tokie prieskoniai kaip ciberžolė, paprika ar muskato riešutas praranda savo galias per maždaug dvejus ar trejus metus. Valgyti senesnius prieskonius nėra žalinga, bet skonio ir kvapo patiekalams jie nebesuteiks.

Kepimo milteliai

Jiems galioja tos pačios taisyklės kaip ir maltiems prieskoniams, tad po poros metų greičiausiai jūsų pyragas neiškils taip, kaip norėtumėte. Ar kepimo milteliai dar "veikia", galite sužinoti sumaišę juos su actu ir karštu vandeniu - jeigu jie putos, vadinasi, tinkami naudoti.

Riešutai ir sėklos

Negliaudytus, pavyzdžiui, migdolų ar žemės riešutus, geriausia suvalgyti per kelis mėnesius. Riešutuose ir sėklose yra daug riebalų, todėl per kelis mėnesius jie gali apkarsti", - Insider teigė virtuvės šefas Trygas Siversonas. Norite riešutais ir sėklomis mėgautis ilgiau? Įdėkite juos į šaldymo maišelį ir laikykite šaldytuve iki metų.

Pusryčių dribsniai

Po trijų mėnesių dribsniai atidarytoje dėžutėje praras savo skonį, tačiau uždaryta dėžutė gali galioti iki metų. Žinoma, galiojimo laikas gali svyruoti atsižvelgiant sudėtines dalis. Tarkime, jeigu dribsniai su riešutais, jie gali apkarsti.

Arbata

Arbata, kuri yra maišeliuose, turėtų būti suvartota per metus, kadangi vėliau jos skonis tik blogės. Tas pats galioja ir kavos pupelėms bei maltai kavai.

Konservuotos daržovės

Jeigu manote, kad konservuoti produktai galioja visą gyvenimą, klystate. Pasirodo, kad kuo ilgiau jie stovės ant jūsų lentynos, tuo jų skonis prastės, pavyzdžiui, produktai gali įgauti metalo poskonį. Įdomu ir tai, kad konservuoti produktai, kuriuos gausu rūgščių, pavyzdžiui, marinuoti agurkai, gali galioti 12-18 mėnesių, o tokie, kur rūgščių mažai, tarkime, konservuoti kukurūzai, net iki 5 metų.

Na o FoodSafety.gov teigia, jog konservuotus produktus saugu vartoti net ir pasibaigus galiojimo laikui, kol pakuotė neturi įlenkimų, rūdžių ar nėra išsipūtusi ar deformuota.

Alyvuogių aliejus

Sakoma, kad šviesa ir šiluma tikrai nėra geriausi alyvuogių aliejaus draugai. Tikinama, kad po maždaug pusmečio, alyvuogių aliejaus skonis gali pakisti, tad jeigu jeigu šį aliejų renkatės retai, verčiau įsigykite nedidelį buteliuką, kad vėliau netektų išmesti.

Pilno grūdo miltai

Pasirodo, geriausia miltus laikyti šaldytuve, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži. Viso grūdo miltai išsilaiko šaldytuve iki 8 mėnesių, o šaldiklyje - iki metų. Be to, viso grūdo miltai apkarsta greičiau nei baltieji.

Rudieji ryžiai

Šie ryžiai dažnai pavadinami sveikesne baltųjų ryžių alternatyva. Tiesa, laikyti jų sandėliuke nepatariama, kadangi ilgainiui jie gali apkarsti. Tad jeigu juos laikote lentynoje, jie skanūs išlieka iki pusmečio, o jeigu šaldytuve - iki metų.

Česnakai

Geriausia česnakus laikyti tinkliniuose maišeliuose tamsiame, vėsiame ir sausame sandėliuke, kur temperatūra nesiekia daugiau nei 15 laipsnių. Skaniausi jie išlieka 3-5 mėnesius. Vėliau jie gali pradėti sprogti ar džiūti. Tai nereiškia, kad jų negalite vartoti, tačiau jų kokybė prastėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius