Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 08

Prieskoninės žolelės, kurias derėtų auginti namuose

Auginti prieskonines žoleles ant savo palangės verta dėl daugelio priežasčių: jos skleidžia malonų kvapą, atrodo gražiai ir netgi padeda sutaupyti pinigų ir sveikiau gyventi. Argi to dar nepakanka?
Prieskoninės žolelės
Prieskoninės žolelės / „Fotolia“ nuotr.

Prieskonines žoleles galite naudoti ne tik maistui gardinti, bet ir savo sveikatai gerinti ar iš jų plikytis arbatą – tereikės nusiskabyti keletą lapelių ir jau galėsite uosti garuojantį arbatos puodelį.

Taigi, kurias prieskonines žoleles namuose auginti geriausia? Portalas ideadigezt.com pateikia 10 jų rūšių.

Rozmarinai

Fotolia nuotr./Rozmarinas
Fotolia nuotr./Rozmarinas

Šis itin stipraus aromato augalas reikalauja pakankamai nemažai saulės šviesos, tačiau jį verta auginti ne tik dėl puikaus kvapo, kuris, mokslininkų manymu, padeda gerinti atmintį, bet ir dėl to, jog šiose žolelėse esanti karnozolio rūgštis padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.

Rozmarinai ypač gerai dera su orkaitėje kepamais patiekalais: bulvėmis, moliūgais, picomis, sūriais sausainukais, balta namine duona. Skrudintos rozmarinų šakelės gardu ir gražiai atrodo patiektos su mėsos patiekalais, ypač ėriena. Tik nepadauginkite!

Levandos

Shutterstock nuotr./Provanso karalienė – kvapnioji levanda
Shutterstock nuotr./Provanso karalienė – kvapnioji levanda

Šis dailus augalas savyje turi sutelkęs ištisus sveikatos lobynus. Vien jo kvapas padeda nuraminti juntamą įtampą, atsipalaiduoti ir įveikti galvos skausmus bei nerimą. Levandose esantys antioksidantai taip pat padeda gerinti virškinimą.

Šis augalas geriausiai jaučiasi lauke, tačiau augti gali ir namuose. Tereikia pasirūpinti tinkamu vazonu, kurio dugne būtų skylučių, ir pakankama saulės šviesa – šiam augalui jos reikia itin daug.

Čiobreliai

Fotolia nuotr./Čiobreliai
Fotolia nuotr./Čiobreliai

Jei kuris iš jūsų namiškių nuolat serga bronchitu ar kitomis su kvėpavimo takais susijusiomis ligomis, auginti čiobrelius tiesiog privalote. Čiobrelis – gana nereiklus daugiametis augalas, puikiai veši ne tik pievose, gėlynuose ar alpinariumuose, bet ir vazonėliuose. Juose gali žaliuoti ištisus metus. Svarbiausia – pasirūpinti, kad augaliukui būtų pakankamai šviesos.

Taip pat skaitykite: Vasaros žalumynai: kokius vartoti, o kada jų geriau atsisakyti

Čiobrelio šakelių galite dėti į sriubas, gardinti padažus, jis puikiai dera su mėsos ir paukštienos patiekalais, taip pat su aviena ir laukinių žvėrių mėsa. Geras pagardas ir marinuojant pomidorus, agurkus – suteikia pikantiško skonio. Beje, atsiskleisti čiobrelio aromatui reikia laiko, todėl į patiekalą jo, skirtingai nei daugelio kitų žolelių, geriausiai dėti tik pradedant kepti, virti ar troškinti.

Ir dar vienas dalykas: nepiktnaudžiaukite čiobreliais. Pasak specialistų, pernelyg dažnai ir nemažais kiekiais vartojami jie gali pakenkti organizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius