-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 05

Prietaisas, kurį kiekvienas panaudoja savaip

Spalvingus rudeninius lapus smagu mėtyti aukštyn, po juos braidyti, įkristi į sugrėbtą lapų kūgį, apžiūrinėti, kokiomis įspūdingomis spalvomis jie nusidažė vos pakandus šalčiui. Bet grėbti? Hmm, kaip čia pasakius... Šis nuostabus metų laikas turintiems sodus atneša ir papildomas kassavaitines pareigas, kurios ne visuomet malonios. Pastaruoju metu viešųjų miestų erdvių tvarkytojai vietoj grėblio griebiasi oro pūstuvų. Šiuo prietaisu kasmetinis rudeninis darbas atliekamas žymiai greičiau, o jų naudotojai sugalvoja ir dar niekur negirdėtų prietaiso panaudojimo būdų.
Lapų pūtiklis padeda teritoriją sutvarkyti kelis kartus greičiau
Lapų pūtiklis padeda teritoriją sutvarkyti kelis kartus greičiau / Bendrovės „Makita“ nuotr.

Teritoriją sutvarko per pusvalandį

Soduose dažniausiai turime ne tik medžių, tačiau ir įvairių gėlynų, jau nužydėjusių, uždengtų žiemai. Tokiose vietose prikritusius lapus dažniausiai reikia surinkti rankomis, grėbliu galima pažeisiti gėlių stiebus, šaknis. Pūstuvu galite išpūsti iš sunkiau pasiekiamų vietų ne tik lapus, bet ir šiukšles ar smulkias šakeles. Ypač patogu nupūsti kietas dangas: takelius, trinkeles. Tai galite per kelias minutes padaryti kasdien, o visą teritoriją sutvarkyti turėdami daugiau laiko.

Oro pūstuvai gali būti elektriniai ir benzininiai ir su akumuliatoriais, dauguma jų yra nešami rankose, dalis – kabinami ant nugaros, o patys stambiausieji turi ratukus ir gali būti stumiami per veją.

Turiu sodybą prie ežero tai ir valtyje vaikus pavežioju... Kaip? Tiesiog pasiimi į valtį, nukreipi oro srovę į vandenį ir valtį stumia.

6 arų sklypą turintis Miroslavas savo oro pūstuvą parsivežė iš Švedijos. Jis perspėja, kad pūstuvu reikėtų naudotis dar lapams nesušlapus ir nesukritus, antraip juos pakelti nuo žemės būna sudėtinga. Savo teritoriją Miroslavas ar jo žmona sutvarko per maždaug pusvalandį. Tačiau dar šiek tiek užtrunka lapų sugrėbimas į maišus.

„Aišku, tas laikas, kiek užtrunki, priklauso nuo to, kiek teritorijoje medžių, kiek lapų. Lapus supūti į kažkokį kampą ar į liniją, o tada jau reikia pabaigti su grėbliu. Bet vis tiek visą tą teritoriją grėbliu grėbti išeitų kelios valandos. Užsienyje, mačiau, tokie pūstuvai labai populiarūs, visi juos turi, pas mus kol kas dar – mažiau“, – sako Miroslavas.

Renkantis oro pūstuvą reikia atsižvelgti į tai, jog benzininiai pūstuvai būna galingesni už elektrinius, tačiau dažniausiai – ir sunkesni, bei garsiau veikia.

Pūstuvas – ir valčiai pastumti

Galingą oro pūstuvą turintis Antanas per prietaiso naudojimo praktiką atrado galybę negirdėtų jo panaudojimo būdų.

Bendrovės „Makita“ nuotr. /Lapų pūtiklis padeda teritoriją sutvarkyti kelis kartus greičiau
Bendrovės „Makita“ nuotr. /Lapų pūtiklis padeda teritoriją sutvarkyti kelis kartus greičiau

„Kuo galingesnis modelis, tuo ilgiau gali jį naudoti. Jei naudosite tik rudenį, tai turbūt užteks 20-čiai metų. Aš naudoju vandens balai nupūsti, jei man trukdo. Turiu sodybą prie ežero tai ir valtyje vaikus pavežioju... Kaip? Tiesiog pasiimi į valtį, nukreipi oro srovę į vandenį ir valtį stumia. Žiemą, gali prasipūsti kaminą. Aš ir garažą savo išsipučiu, kai tingiu šluoti. Tiesa, dar duodu uošvienei paskraidyti vietoj šluotos“, – ėmė juoktis pašnekovas.

Surimtėjęs jis pabando prisiminti, kiek užtrunka darbas turint oro pūstuvą.

Ankstyvais žiemos rytais turbūt nelabai norėsite užvedinėti benzininio įrankio, kuris prikeltų kaimynus, arba – ieškoti prailginimo laido, kad galėtumėte pajungti elektrinį pūstuvą.

„Jeigu galingesnis pūstuvas, 10-ies arų sklypą, nežinau... Kokios 5 minutės, ir nupūti. Aišku, priklauso, ar lapai šlapi, ar prišalę, neprišalę, ar lygi teritorija, ar su kalniukais“, – sako Antanas.

Pūstuvus ir kitus sodo bei profesionalius įrankius gaminančios bendrovės „Makita“ Sodo technikos specialistas Edgaras Činga sako, jog pagrindiniai parametrai, pagal kuriuos vertinami pūstuvai yra: oro srautas, matuojamas kubiniais metrais per minutę (svarbiausias prietaiso parametras) ir oro greitis, matuojamas metrais per sekundę.

Internete jie vadinami „pūstuvais“, „pūtikliais“, „lapų nupūtėjais“, tačiau visais atvejais kalba eina apie vieną ir tą patį prietaisą. Skiriasi nebent jo dydis, ar pūstuvas paimamas į ranką, ar kabinamas ant nugaros. Tiesa, kai kurie pūstuvai turi papildomą funkciją – lapus gali susiurbti į specialų maišelį.

Populiarėja pūstuvai su akumuliatoriumi

E.Čingos teigimu, sparčiai populiarėjantys akumuliatoriniai pūstuvai savo parametrais nenusileidžia benzininiams, o privalumų turi daugiau. „Bendrovė „Makita“ gamina benzininius, elektrinius ir akumuliatorinius pūstuvus. Vieni jų skirti nedidelių teritorijų valymui, kiti – profesionaliam naudojimui statybų aikštelėse, daugiabučių ir kitų didelių teritorijų priežiūrai.

„Pūstuvai skirstomi pagal našumą ir tinkamumą naudoti tam tikro dydžio teritorijai. Populiarėja akumuliatoriniai pūstuvai, kurie kelia mažiau triukšmo“, – pastebi E.Činga.

Bendrovės „Makita“ nuotr. /Lapų pūtiklis padeda teritoriją sutvarkyti kelis kartus greičiau
Bendrovės „Makita“ nuotr. /Lapų pūtiklis padeda teritoriją sutvarkyti kelis kartus greičiau

Pašnekovo teigimu, gyventojai iš tiesų randa įvairiausių būdų lapų pūstuvams panaudoti.

„Pūstuvas yra įrankis, skirtas nupūsti lapus, sniegą, įvairias dulkes. Renkantis vertėtų atkreipti dėmesį į prietaiso galingumą, t.y., kaip ir minėta – išpučiamo oro srautą ir tūrį. Tai pat – į maitinimą. Ankstyvais žiemos rytais turbūt nelabai norėsite užvedinėti benzininio įrankio, kuris prikeltų kaimynus, arba – ieškoti prailginimo laido, kad galėtumėte pajungti elektrinį pūstuvą. Šiuo atveju patogiausias bus akumuliatorinis pūstuvas, kuris ir sutaupys laiko, ir neterš aplinkos išmetamosiomis dujomis ir taip pat gerai nupūs sniegą nuo automobilio ar takelių, tik tai padarys ženkliai tyliau“, – sakė sodo technikos specialistas.

Jis pastebi, jog pūstuvai vis labiau populiarėja.

„Ir privačių kiemų savininkai, ir profesionalai įvertino šio įrankio privalumus. Ypatingai, kaip jau minėjau, populiarėja akumuliatoriniai pūstuvai, kurie yra tylūs, dirba be išmetamųjų dujų (lyginant su benzininiais) ir neapriboja dirbančiojo teritorijos (lyginant su elektriniais, kuriems reikia laido)“, – sakė E.Činga.

Dar vienas svarbus privalumas, kad tas pats 18 voltų „Makita“ akumuliatorius, tinkamas pūstuvui, gali būti naudojamas ir dar su pora šimtų to paties gamintojo įrankių. Taigi, turėdami bent vieną šio gamintojo akumuliatorių ir kroviklį kitus įrankius jau galite pirkti be akumuliatorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius