Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 22

Psichologų žodis: kodėl anksčiau papuošę namus Kalėdoms jausitės laimingesni?

Pasiruošimas Kalėdoms kiekvienais metais prasideda vis anksčiau ir anksčiau, tačiau tai nebūtinai yra blogai, teigia psichologijos ekspertai dailymail.co.uk. Žmonės, anksčiausiai ištraukę blizgučius ir lemputes, paprasčiausiai yra labiau nostalgiški ir puikiai jaučia savo vidinį vaiką.
Ruošimasis Kalėdoms
Ruošimasis Kalėdoms / „Scanpix“ nuotr.

Anksčiau iškabinę dekoracijas jausitės laimingesni, kadangi tai padės prisiminti nerūpestingus laikus, prieš stresą, kurį patiriame suaugę.

Steve‘as McKeownas, psichoanalitikas, „MindFixers“ įkūrėjas ir „McKeown Klinikos“, įsikūrusios St. Albanse, savininkas, tiki, kad verta užsikrėsti Kalėdų dvasia kaip įmanoma anksčiau.

Gobšuoliai neleidžia sau jausti nekalto džiaugsmo, vis skųsdamiesi artėjančiu švenčių sezonu. Kalbėdamas su „UniLad“, S. McKeownas sakė:

„Nors yra daugybė simptominių priežasčių, dėl kurių kažkas lyg apsėstas nori anksčiau pasipuošti Kalėdoms, dažniausia priežastis yra nostalgija arba noras dar kartą išgyventi magiškus pojūčius, arba kompensuoti vaikystėje patirtą švenčių ignoravimą.

Pasaulyje, kupiname streso ir nerimo, žmonės mėgsta asocijuotis su dalykais, kurie suteikia jiems laimę, o Kalėdų dekoracijos sukelia tuos stiprius vaikystės prisiminimus. Dekoracijos yra tarsi inkaras arba kelias į tas senas, magiškas vaikystės emocijas ir jaudulį. Tad ankstyvas namų dekoravimas pratęsia tą jaudulį.“

Fotolia nuotr./Pakuojamos dovanos.
Fotolia nuotr./Pakuojamos dovanos.

Ankstesnis tyrimas taip pat parodė, kad namų išorės dekoravimas paverčia jus draugiškesniais kaimynų akyse.

„Journal of Environmental Psichology“ žurnale publikuotame tyrime ekspertai taip pat išaiškino, kad tyrimo dalyviai papuoštus namus įvertino kaip „draugiškesnius“. Tad anksčiau pasipuošę savo namus, parodysite kaimynams, kad esate bendruomenės dalis.

Tačiau kai kuriems – šventinis laikotarpis sukelia kartėlį, kadangi jie nebegali dalintis šventiniu džiaugsmu su artimaisiais. Anksčiau papuošę namus Kalėdinėmis dekoracijomis, pagerbsime jų atminimą.

Amy Morin, psichoterapeutė ir bestselerio „13 Things Mentally Strong People Don‘t Do“ autorė, sakė „UniLad“: „Galbūt šventės yra tarsi priminimas tų laikų, kai mylimas žmogus dar buvo gyvas. O galbūt, žiūrėdami į Kalėdinę eglutę, prisiminsite, koks buvo gyvenimas, kai dar tikėjote Kalėdų seneliu.

Žmonėms, praradusiems mylimą asmenį, šventės yra tarsi priminimas laimingų dienų, praleistų su tuo žmogumi. Ankstyvas namų papuošimas gali padėti pajusti ryšį su prarastu mylimu žmogumi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius