-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 23

Psichoterapeutas Olegas Lapinas: „Y kartos tėvai, auklėdami vaikus, neišvengs technologijų“

Netylant diskusijoms apie šių laikų technologijų poveikį vaikams, žinomas Lietuvos psichoterapeutas Olegas Lapinas primena, kad šios technologijos neišvengiamos ir vaikų auklėjime. Nors daug tėvų bijo technologijų, dabar, anot specialisto, yra nauji laikai, o jie mus skatina tobulėti. Be to, technologijos padeda greičiau susipažinti su dideliu kiekiu informacijos.
Mama ir vaikas.
Mama ir vaikas. / Fotolia nuotr.

Paklaustas, ar prie šiandieninio vaiko, augančio su technologijomis, tėvams reikia prisitaikyti, O. Lapinas ne tik atsakė teigiamai, bet ir įspėjo apie galimą grėsmę. Anot jo, neišnaudojant naujausių technologijų, vaikas lėčiau priims informaciją bei sunkiau prisitaikys naujoje aplinkoje.

Taip pat O. Lapinas pabrėžia, kad technologijos garantuoja vaiko tobulėjimą, o tai šiandien labai svarbu tiek patiems vaikams, tiek ir jų tėvams, kurie priklauso ankstesnei kartai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Psichologas Olegas Lapinas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Psichologas Olegas Lapinas

„XXI a. vaikų auklėjimas pasikeitė, nes dabar vaikus gimdo Y karta, kuriai yra svarbu, kad vaikas būtų lankstus. Šios kartos tėvai siekia, kad vaikas atrastų save kaip asmenybę, gebėtų išgyventi skirtingas situacijas, mokėtų bendrauti su skirtingais žmonėmis. Nesiekiama, kad vaikas prisirištų prie vieno darželio, mokyklos ar specialybės. Dažnai svarbu, kad jis būtų individualus ir išsiskirtų iš masės“, – technologijų svarbą šiandieninio vaiko vystymesi išskiria O. Lapinas.

Taip pat skaitykite: Jokių bausmių ir rėkimų: 4 žodžiai, priverčiantys vaiką pasitaisyti ir elgtis deramai

Tuo metu Lietuvos technologijų kūrėjai taip pat atsižvelgia į naujos kartos poreikius, todėl kuria produktus, skirtus vaikų augimui, tobulėjimui ar būtinų įgūdžių formavimuisi, kuriuos vaikai galės pritaikyti realiame gyvenime.

Vienas paskutinių pavyzdžių – leidyklos „Alma littera“ išleista nemokama programėlė vaikams „Kakės Makės nuotykiai“. Joje, žaisdami kartu su pamėgtu ir žinomu Kakės Makės personažu, mažieji Z kartos atstovai mokomi taisyklingai valytis dantis bei atlikti kitus kasdienius darbus.

„Šia programėle mes suteikiame vaikams galimybę padaryti tai, ko jie negali padaryti su popieriniais leidiniais: aprengti Kakę Makę norimais drabužiais, atlikti gerus darbus ar klausytis dainos. Žinoma, svarbiausia programėlės dalis – dantų valymo žaidimas, kuris turėtų padėti tėvams žaismingai įtikinti vaikus dantų valymo svarba kiekvieną dieną.

Priklausomai nuo to, kaip gerai vaikai išvalo Kakės Makės dantis, jie gauna gerų darbų ženkliukus, kuriuos gali išmainyti į papildomus drabužėlius, esančius spintoje – kojines, sijoną ir pan.“, – apie nemokamą programėlę „Kakės Makės nuotykiai“ pasakoja leidyklos „Alma littera“ el. leidybos produktų vadovas Gytis Česnuitis

Šios kartos tėvai siekia, kad vaikas atrastų save kaip asmenybę, gebėtų išgyventi skirtingas situacijas, mokėtų bendrauti su skirtingais žmonėmis. 

Pasak G. Česnuičio, dabartinė programėlės versija tėra pradinė. Vėliau šią vasarą dantukų valymo žaidimą ketinama papildyti dar trimis: viename jų reikės atpažinti kūno dalis, kitame Kakę Makę vaikas turės maitinti sveikais produktais, o trečiame – sudėti daiktus į lentyną pagal spalvą ir formą. Taip pat G. Česnuitis pabrėžia, kad kuriant programėlę buvo galvojama apie skirtingas vaikų amžiaus grupes, o pati programėlė pritaikyta naudotis ir be tėvų pagalbos.

Taip pat skaitykite: 10 dalykų, kurių jums niekada nesakė jūsų mama

„Nors tėveliai dažniausiai padeda vaikams, programėlę kūrėme taip, kad 3–6 metų vaikas pats galėtų ja naudotis. Net patys mažiausieji, dar nepramokę skaityti, jau galės atpažinti tam tikras ikonėles. Taip pat visos programėlės vietos, kurios gali būti neaiškios jaunesniam vartotojui, yra įgarsintos. Be to, su jaunuoju smalsuoliu balsu bendrauja ir pati Kakė Makė ar įvairias žaidimo vietas paaiškinantis profesorius Lemputis“, – teigia G. Česnuitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius