Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldžiam miegui be nerimo: kaip išsirinkti tobulą lovą ir ką žinoti apie naujausias tendencijas miegamajame

Visi puikiai žinome, koks miegas yra svarbus šiuolaikiniam skubančiam žmogui, todėl pats pirmas dalykas, į kurį būtina atkreipti dėmesį – patogi, komfortiška ir funkcionali lova. Dizaino ir funkcionalumo naujovės eina koja kojon su tvarumo ir modernumo tendencijomis, tad apie naujausias lovų kolekcijas ir jų ypatumus kalbamės su „Lono“ projektų vadovu Sauliumi Jakučiu.
Muzikinė lovų kolekcija. Lova BOSS
Muzikinė lovų kolekcija. Lova BOSS / Gamintojo nuotr.

„2011-aisiais pristatėme lietuviškų čiužinių kolekciją, kuri tapo inspiracija ir visoms kitoms mūsų kolekcijoms – tiek patalynės, tiek lovų. Štai 2014-aisiais pasaulį išvydo Muzikinė lovų kolekcija, kuri sulaukė daug dėmesio, o šiais metais esame pasiruošę nustebinti mūsų klientus pačiais įvairiausiais atnaujinimais. Lovos ir čiužiniai yra pagrindiniai mūsų gaminiai, todėl jų asortimentui skiriame ypatingą dėmesį“, – dalinasi S.Jakutis.

Atstovų nuotr./„Lono“ projektų vadovas Saulius Jakutis.
Atstovų nuotr./„Lono“ projektų vadovas Saulius Jakutis.

Prie kolekcijų kūrimo prisideda garsiausi vardai

Pašnekovas dalinasi, jog prie kolekcijų kūrybos proceso liečiasi garsiausi dizaineriai – tai Nauris Kalinauskas prisidėjęs prie lietuviškų čiužinių kolekcijos 2011-aisiais.

„Ilgus metus nuo 2015 iki 2019 m. glaudžiai bendradarbiavome ir dirbome su produkto dizainere Rasa Balaiše. Šiandien kuriame kartu su Gaudute Žilyte, kuri prisidėjo prie vaikiškų lovų kolekcijos gimimo. Turime naujieną – lovą „Kopa“, kurios pagrindinė mintis – Nidos kopų daugialypiškumas, jūros bangos, daugiasluoksniškumas. Tai dizainerė bandė atvaizduoti kurdama šią lovą ir, manau, kad mums puikiai pavyko šią idėją realizuoti. Dar vienas naujas lovos modelis –„Saulutė“, tad vaikiškų lovų linijoje turėsime keturis skirtingus modelius“, – naujausiais planais dalinasi S.Jakutis.

Gamintojo nuotr./Lova KOPA
Gamintojo nuotr./Lova KOPA

Jis prideda, kad kūrybinė komanda taip pat dirba ir su Barbora Adamonyte-Keidūne, kuriančia lovos aksesuarų liniją bei jaukių namų kūrėja Svajūne Vainauskiene, prisidėjusia prie patalynių kolekcijos kūrimo.

Naujausios patalynės kolekcijos panardins ne tik į gamtos glėbį, bet ir patiks mėgstantiems griežtesnes linijas ir minimalizmą.

„Štai „Flora“ – švelnių pastelinių spalvų, žavinti gamtos motyvais. Kita patalynių kolekcija – „Abstract“ – abstrakcijų, neapibrėžtų formų, peizažų visuma, o trečioji – „Sketch“, pasižymės griežtesnėmis linijomis ir formomis, pieštukine grafika. Su Svajūne vystome ir vaikų kambario žaidimo detalių kolekciją (tai pilies, miško, dangaus kūnų objektai), kuri bus minkšta, tad vaikai galės saugiai žaisti ir išlaisvinti savo kūrybiškumą“, – dalinasi projektų vadovas.

Gamintojo nuotr./Trispalvė čiužinių kolekcija
Gamintojo nuotr./Trispalvė čiužinių kolekcija

Kaip išsirinkti pačią geriausią lovą ir kokios šiuo metu ant bangos?

Kas daro didžiausią įtaką lovų kūrimo procese? Pašnekovas pastebi, kad seniau populiarios buvo medžio masyvo, tvirtos lovos, kurios karaliavo ir dominavo lietuvių miegamuosiuose.

„Ir dabar tokios lovos turi savo pirkėją, tačiau jau daugiau nei 15 metų žmonės renkasi tekstiliniu audiniu trauktas lovas, kurios dominuoja ir mūsų asortimente. Jeigu anksčiau buvo populiarios kampuotos lovos su aštresniais kampais, griežtesnėmis formomis, tai šiandien dizaine labiau vyrauja minkštos, apvalios linijos, formos, nematomi jungimai ir t.t.

Žinoma, kaip turėtų atrodyti miegamasis, labai platu ir individualu, nors vyrauja ir bendros tendencijos. Kai bandai sukurti kažką unikalaus ir įdomesnio, svarbų vaidmenį atlieka konstrukcijos, reikia išieškoti, kaip sukurti aptakesnį galvūgalį ar kitą lovos dalį, ir automatiškai visa tai nugula į gaminio kainą. Manyčiau, kad skandinaviškas, minimalus stilius, kuris dominuoja Lietuvoje, atsispindi ir renkantis baldus, todėl modernistinis stilius žmonėms patrauklesnis, nes tai traukia akį“, – sako projektų vadovas.

Gamintojo nuotr./Minimalistinė lova SONATINA
Gamintojo nuotr./Minimalistinė lova SONATINA

S.Jakutis sako, kad požiūris, jog lova bet kuriuo atveju – ilgalaikis pirkinys, yra sveikintinas požiūris, kadangi pigių baldų segmente atsiradusios įmonės siūlo daugiau ekonominius sprendimus.

„Kartais žmonės kaip keičia drabužius, taip ir interjerus, bet tai tikrai nėra tvaru, ir faktas, kad daug tvariau ir ekologiškiau rinktis ilgalaikius ir kokybiškus baldus“, – tikina pašnekovas.

Kas sudaro lovos kokybę? Pirmiausia, pasak S.Jakučio, tai yra jungiamosios dalys, kitaip, kokios medžiagos naudotos jungimams. Tai ypač svarbu, jeigu naudosime gaminį ne vienerius metus.

„Kokia mediena, plokštė ar audinys pasitelktas kuriant lovą, atsispindi kainoje, nors gal to ir neatskleis gamintojas. Jeigu pasirinkta medžio drožlių plokštė, tai ir lova gali kainuoti iki 400 eurų. Štai MDF ar faneros plokštė yra konstrukciškai ir laikymo prasme daug tvirtesnė nei drožlių plokštė, tad kaina bus atitinkama“, – sako S.Jakutis ir siūlo visuomet tai aptarti su gamintoju, kad žinotumėte, ką renkatės.

Gamintojo nuotr./LONAS HOME patalynės kolekcija
Gamintojo nuotr./LONAS HOME patalynės kolekcija

Ne ką menkesnė vieta kalbant apie kokybę yra grotelės, kurių variantų yra begalės. „Labai svarbu, kad lovoje tarp lentučių, ant kurių dedamas čiužinys, būtų ne didesnis kaip 3-4 cm tarpas, nes jeigu tarpai didesni, tuomet čiužinys pilnai neatsiskleidžia, „nedirba“, didėja rizika, kad išsigulės ir tada jį reikės keisti. Nuo to nukenčia kokybė, komfortas ir miegas, tad tai tikrai labai svarbus aspektas renkantis lovą“, – pastebi projektų vadovas.

Jis taip pat siūlo atkreipti dėmesį, kokie yra pakėlimo mechanizmai, grotelės, koks rėmas – metalinis ar medinis ir pan., nes tai vėlgi diktuoja kokybę.

Naujai gimstanti tradicija: už kiekvieną lovą – po medį Lietuvos girioms

S.Jakutis dalinasi, kad šiais metais „Lonas“ už kiekvieną parduotą lovą 2023 m. sodins medelius – toks tvarus pasirinkimas yra susijęs su keliais aspektais. Ir nors tai nėra naujovė, tačiau skiriasi nuo kitų medelių sodinimo akcijų.

Atstovų nuotr./Už kiekvieną lovą pasodinsime po medį.
Atstovų nuotr./Už kiekvieną lovą pasodinsime po medį.

„Mano tėtis, įmonės įkūrėjas, daug metų yra orientuotas į gamtą, jam ji labai artima, kaip ir visai mūsų šeimai, taip pat jis dievina pasivaikščiojimus miške. Tad medelių sodinimo akcija išsirutuliojo natūraliai. Nors tai nėra naujiena, tačiau mes nusprendėme į tai pažvelgti dar kitu kampu – vietoj to, kad pervestume pinigus į kokį fondą, kuris užsiima sodinimu, sodinsime tai savo rankomis nuo sklypo įsigijimo iki pačių medelių sodinimo. Tad šie metai bus pirmieji, o planas – pasodinti apie 5000 medelių, kadangi tokį skaičių lovų įsigijo Lietuvos, Latvijos ir Estijos pirkėjai pernai metais“, – dalinasi pašnekovas ir priduria, kad naujasis miškelis gims Aukštaitijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius