Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Sėjame gražgarstes ir... 10 puikių receptų

Gražgarstės ir skanu, ir sveika
Fotolia nuotr. / Gražgarstės ir skanu, ir sveika
Šaltinis: 15min
0
A A

Užsiauginti šio pastaruoju metu itin populiaraus prieskoninio augalo visai nesunku. Gražgarstės auga greitai, puikiai dera net ir nederlingoje dirvoje, be to, idealiai tinka salotoms, užkandėlėms, padažams, makaronams, picai, rizotui ir kitiems gurmaniškiems patiekalams. Ir dar vienas niuansas: nusiskinti savo užaugintos, riešutais ir kiek aitroku skoniu išsiskiriančios gražgarstės – vienas malonumas.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Kaip auginti

  • Viskas labai paprasta – sėti galite tiek ant palangės vazonuose, loveliuose, tiek dirvožemyje lauke. Tačiau iki pastarojo džiaugsmo dar teks palūkėti. Svarbiausia išsirinkti tinkamiausią ir skaniausią gražgarstės rūšį – jų būna pačių įvairiausių.
  • Taigi, jeigu gražgarstes auginsite namuose, papračiausiai įsigykite nedidelio rūgštingumo, o dar geriau – neutralios, lengvos, purios, vandeniui laidžios žemės ir susėkite joje sėklas, geriausia – 1-1,5 cm gylyje. Nepamirškite palaistyti.
  • Gražgarstės visai lengvai pakenčia šviesos trūkumą, gerai auga ir pavėsyje, o štai karštis, sausra ir drėgmės stoka joms nepatinka – gali pradėti tįsti į viršų, lapeliai tapti stori, grubūs, o skonis įgauti kartumo. Taigi laistykite jas reguliariai.
  • Susėjusios sėklas palaukite, kol padės dygti, ir, jeigu matysite, kad auga per daug arti viena kitos, galite kiek praretinti. Tačiau kas augino, žino, kad gražgarstės užaugs ir nepraretintos, tad spręsti jums. Jau po mėnesio galėsite skanauti savo užsiaugintų lapelių.
  • Gražgarstės sudygsta labai greitai, tad jas sėti galite keliskart per sezoną. Tuomet visada turėsite šviežių ir skanių šių lapinių daržovių. Tuo labiau, kad jos nereiklios, nekaprizingos auginti, o dar ir labai gardžios.
  • Šiltnamyje gražgarstes sėkite kovą, o dirvoje lauke – balandžio viduryje. Verta atsiminti, kad gražgarstėms ne itin miela kopūstų draugija, kadangi juos puola tie patys kenkėjai.

Naudingosios gražgarsčių savybės

Gražgarstės yra tikra vitaminų bomba: 100 g šių lapinių daržovių yra net 15 mg vitamino C, iki 1,8 mg vitamino A, 48 mg vitamino B9 ir daugybės kitų. Taip pat jose rasite kalio, kalcio, magnio, jodo ir geležies – visi šie mineralai idealiai tinka odai, ją puoselėja ir stangrina, suteikia elastingumo. Apie skonio savybes nė nekalbame – tai gardi ir labai pikantiška daržovė.

Beje, gražgarstės puikiai veikia virškinimo sistemą, pasižymi skysčius varančiuoju poveikiu, padeda atsikosėti, saugo nuo bakterijų. Kai kuriais duomenimis, nuolatos skanaujamos gražgarstės gali netgi sustiprinti imunitetą, normalizuoti medžiagų apykaitą, pagelbėti, jeigu nusėdęs hemoglobino kiekis kraujyje. Tikinama, kad šios lapinės daržovės netgi padeda kovoti su vėžiniais susirgimais.

Jeigu skundžiatės papildomais kilogramais, gražgarstė gali būti puikus pasirinkimas, kadangi ji nekaloringa ir greitina medžiagų apykaitą, dovanoja energiją, žvalumą, darbingumą, gerina nuotaiką, padeda išvengti įtampos. Taigi, skanaukite kuo daugiau salotų su šia ypatinga daržove – ji greitai ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

Išbandykite! 

Receptas: Įdarytos bulvės su gražgarstėmis ir sūriais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (didelių)
Baltųjų pelėsių sūris 150.00 g
Varškės sūris: 200.00 g (riebaus)
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (saujelė)
Sviestas: 100.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Bazilikai: 2.00 valg. š. (kapotų šviežių)
Gražgarstės: 30.00 g (kelios saujelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Gerai šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistas bulves išvirkite su lupenomis, tada per vidurį įpjaukite (bet neperpjaukite iki galo), praskleiskite ir išdėliokite karščiui atsparioje, riebalais išteptoje skardoje.

2. Kambario temperatūroje palaikytą sviestą iki vientisos masės išsukite su kapotais bazilikais ir trintais česnakais. Žalumynų sviestą pagal skonį pasūdykite.

3. Bulvių viduriukus ištepkite paruoštu žalumynų sviestu. 

4. Į kiekvieną bulvę dėkite po kelis griežinėlius įvairių rūšių sūrių, ant viršaus berkite po truputį tarkuoto brandinto sūrio.

5. Bulves pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie 15 min., iki sūriai pradės lydytis.

6. Tiekite su gražgarstės lapeliais, ant kiekvienos užbarsčiusi sausoje keptuvėje skrudintų graikinių riešutų.

Receptas: Rytietiška vištiena su gražgarstėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (viščiukų krūtinėlių filė)
Gražgarstės: 50.00 g (lapų)
Pomidorai: 6.00 vnt. (vyšniniai)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (tamsaus)
Ryžių actas 3.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Saldžiųjų paprikų padažas 1.00 valg. š.
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Kaip gaminti

1. Viščiukų krūtinėles nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir šiek tiek patroškinkite garuose.

2. Rudąjį cukrų pakepinkite svieste, supilkite sojų, saldžiųjų paprikų padažą, citrinų sultis, ryžių actą ir pakaitinkite.

3. Sumeskite vištienos gabaliukus, juos trumpai pavoliokite padaže ir išgriebusi suverkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Vėrinukus kepkite ant grotelių.

4. Tiekite su gražgarsčių lapais ir vyšniniais pomidorais.

Receptas: Pica su gražgarstėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Mielės: 20.00 g (apie pusė pakelio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogės: 50.00 g (saujelė juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Kumpis: 2.00 riekės (vytintas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Gražgarstės: 20.00 g (kelios saujelės šviežių)
Kaip gaminti

1. Miltus suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją sudėkite trupintas mieles, suberkite cukrų ir druską, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite, tada ant viršaus berkite miltų, dubenį uždenkite drobiniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 45 min. – tešla turi pakilti.

2. Į pakilusią tešlą supilkite apie pusę stiklinės vandens, šaukštą aliejaus, virtuvės kombainu užmaišykite vientisą tešlą, aptepkite ją aliejumi ir dar dviem valandoms palikite pakilti.

3. Iš paruoštos tešlos iškočiokite norimo dydžio nestorus papločius. Kiekvieną jų aptepkite aliejumi, ant viršaus dėkite plonyčių svogūnų griežinėlių, vytinto kumpio gabalėlių, smulkintų česnakų ir alyvuogių puselių. Berkite pagal skonį druskos, pipirų, raudonėlių.

4. Picą kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Tiekite ant kiekvienos uždėjusi po saujelę gerai nusausintų gražgarsčių.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildinimo laiko).

Receptas: Paukštienos salotos su gražgarstėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.3 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (paukštienos (vištienos ar kalakutienos) krūtinėlės)
Salotos: 300.00 g (Pekino arba bet kokių kietesnių salotų)
Gražgarstės: 100.00 g
Vynuogės: 300.00 g
Moliūgo sėklos: 200.00 g (lukštentų)
Prieskoniai paukštienai 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai salotoms (dėkite tokius kokius mėgstate) 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).

2. Kai mėsytė apskrunda, suberkite moliūgų sėklas ir viską kartu pakepinkite.

3. Tuomet belieka supjaustyti pekino kopūstą ar salotas, gražgarstės salotas, perpjauti vynuoges (jei jos su kauliukais ir pastaruosius tiesiog pašalinti), paskaninti priekoniais salotoms ir visus ingredientus sumaišyti su majonezu.

Skaniausia mišrainė būna, kai šiek pastovi šaldytuve. Lengva ir subtilaus skonio mišrainė. Gražgarstė patiekalui suteikia išskirtinumo ir subtilaus skonio. Sveika ir skanu!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Receptas: Salotos su gražgarstėmis ir džiovintais pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 19
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Gražgarstės: 2.00 sauja
Džiovinti pomidorai: 20.00 g (aliejuje)
Avokadai: 50.00 g
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š.
Migdolai: 1.00 valg. š. (drožlės)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Džiovintus pomidorus, avokadą ir sūrį supjaustykite gabalėliais.

2. Gražgarstes nuplaukite ir, jei didelės, šiek tiek suplėšykite.

3. Visus produktus dėkite į lėkštę, apibarstykite saulėgrąžomis bei migdolų drožlėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Tiekite su duoniukais arba trapučiais.

Skanaus!

Receptas: Gražgarsčių su avokadais ir mocarela salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.4 / 39
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Gražgarstės: 100.00 g (6 saujos)
Avokadai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 250.00 g
Granatas: 3.00 vnt.
Sultys: 80.00 ml (obuolių - užpilui)
Agavų sirupas: arba skystas medus - užpilui 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (vynuogių sėklų - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuplautus avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išilgai supjaustykite plonomis riekelėmis.

2. Nuplautus pomidorus ir mocarelą supjaustykite riekelėmis. Vieną granatą išlukštenkite. Į serviravimo dubenį suberkite gražgarstes, ant viršaus išdėliokite pomidorų, mocarelos ir avokadų riekeles. Viršų apibarstykite granatų sėklomis.

3. Paruoškite užpilą: dviejų granatų sėklas suberkite į dubenėlį, sugrūskite mediniu grūstuvu. Sukrėskite į švarią marlę ir išspauskite sultis.

4. Sumaišykite su obuolių sultimis, aliejumi, agavų sirupu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį išmaišykite. Apliekite salotas.  

Receptas: Gražgarsčių ir sūrio salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Gražgarstės: 100.00 g
Sūris: 100.00 g (kelių rūšių)
Persikai: 1.00 vnt. (arba nektarinas)
Vynuogės: 6.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 3.00 valg. š. (smulkinti)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (maišytas su šlakeliu citrinų sulčių)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Kaip gaminti

1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas gražgarstes ir sudėti į salotinę.

2. Minkštesnį sūrį sutrupinti, kietesnį supjaustyti kubeliais.

3. Riešutus sukapoti, vynuoges kruopščiai nuplauti, didesnes perpjauti pusiau.

4. Persiką arba nektariną supjaustyti skiltelėmis, sudėti ant gražgarsčių.

5. Aliejų sumaišyti su cukrumi, pipirais, pasūdyti. Padažą užpilti ant salotų ir apibarstyti sūriu bei riešutais.

Receptas: Pica su kumpiu ir gražgarstėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tešlai)
Mielės: 20.00 g (tešlai)
Vanduo: 300.00 ml (šilto - tešlai)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (0,5 - tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 rupios jūros - tešlai)
Sūris: 200.00 g (kietojo brandinto - įdarui)
Parmos kumpis: 150.00 g (įdarui)
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų be odelių - įdarui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų pagal skonį - įdarui)
Gražgarstės: 1.00 sauja (šviežių - įdarui)
Kaip gaminti

1. Ant didelės medinės lentos kelis kartus persijokite su druska sumaišytus miltus. Iš miltų suformuokite kauburėlį, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite alyvuogių aliejų, sutrupinkite mieles, suberkite cukrų, užpilkite šiek tiek šilto vandens, visą duobutės turinį išmaišykite ir kelias minutes palikite, kad mielės pakiltų.

2. Tada po truputį į duobutę pilkite likusį šiltą vandenį, užberkite jį miltais ir  užmaišykite tešlą. Išminkytą tešlą sudėkite į indą, užklokite drobiniu rankšluostėliu ir palikite valandą kilti.

3. Iškilusią tešlą padalykite į dvi dalis, iškočiokite, suformuokite kelis papločius ir dėkite juos į karščiui atsparią kepimo formą. Pomidoriukus iš skardinės sutrinkite šakute, aptepkite jais picos papločius, berkite džiovintų raudonėlių ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

4. Ant iškepto dėkite sūrio gabalėlių, kumpio griežinėlių ir nuplautų bei nusausintų gražgarsčių.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Receptas: Pyragas su gražgarstėmis ir džiovintais pomidorais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 4
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Sorų kruopos: 200.00 g (miltų)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Jogurtas: 150.00 ml (natūralaus)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Gražgarstės: 3.00 sauja (šviežių)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt. (sauja)
Alyvuogės: 2.00 sauja (sauja žaliųjų ir sauja juodųjų, be kauliukų)
Romas: 1.00 valg. š. (baltasis)
Soda: 1.00 arbat. š.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pesto padažas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus pomidorus apšlakstykite romu, palikite brinkti. Gerai nuspauskite, susmulkinkite.
  2. Iš marinato išgriebtas alyvuoges perpjaukite pusiau. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į plakimo indą.
  3. Sukrėskite jogurtą ir gerai išplakite. Sukėskite į gilų dubenį. Supilkite aliejų, gerai išsukite.
  4. Maišydami po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, gerai išsukite. Po šaukštą berkite abiejų rūšių miltus, maišykite, kol gausite vidutinio tirštumo masę.
  5. Pagal skonį pasūdykite. Įmaišykite su šaukštu grietinės išsuktus kepimo miltelius, smulkintus džiovintus pomidorus, alyvuoges.
  6. Pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite paruoštą masę, paviršių išlyginkite peilio ar šaukšto nugarėle. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje  apie 50 minučių.
  7. Atvėsusį pyragą supjaustykite riekėmis, ant kiekvienos užkrėskite pesto padažo.  
Receptas: Gražgarsčių padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Gražgarstės: 70.00 g (šviežių, jaunų lapelių)
Anakardžių riešutai: 20.00 g (skrudintų)
Pekorinas: (tarkuoto) 4.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (ketvirtadalis aukščiausios kokybės)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (0.5 rūpios)
Kaip gaminti
  1. Į kelias dalis padalytą česnako skiltelę keraminėje grūstuvėje grūskite su druska iki vientisos košelės.
  2. Po truputį berkite riešutus ir grūskite.
  3. Galiausiai sumeskite gražgarstes, į žalią masę įmaišykite sūrį, palengva supilkite alyvuogių aliejų.
Komentarai
Temos Daržas, Salotos
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką