Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 29

Seną 28 kv. m butą pavertė šiuolaikišku: vietos užteko ir miegamajam, ir svetainei su virtuve

Baldų dizainerė Karina Baziulienė, įsigijusi seną ir nedidelį vieno kambario butą Šiauliuose, senos statybos name, jį pakeitė neatpažįstamai. Viską gerai apgalvojus, net ir mažoje erdvėje gali tilpti erdvios spintos, miegamasis, virtuvė ir svetainė.
Buto interjero pokyčiai: prieš ir po
Buto interjero pokyčiai: prieš ir po / Egidijaus Gedmino nuotr.

„Vieno kambario 28 kvadratinių metrų visiškai apleistą butą Šiauliuose įsigijau prieš metus su mintimi, kad jį nuomosiu. Tik dar nebuvau nusprendusi, kokiai nuomai – trumpalaikei ar ilgalaikei, tad planuodama jį, galvojau kaip įrengti taip, kad tiktų abiem variantams, nes poreikiai tokioms nuomoms šiek tiek skiriasi.

Tarkim, ilgalaikei nuomai visada reikia daugiau vietos daiktams, spintoms, virtuvei, o trumpalaikei – svarbiausia patogi miego zona, vonia“, – 15min GYVENIMUI sakė K.Baziulienė.

Kadangi pati jau daug metų dirba baldų dizainere, K.Baziulienei nebuvo labai sunku perplanuoti esamas erdves.

Pagrindinis tikslas – padaryti du kambarius iš esamo vieno tam, kad būtų atskirta miegamojo zona.

Egidijaus Gedmino nuotr./Buto interjero pokyčiai: prieš ir po
Egidijaus Gedmino nuotr./Buto interjero pokyčiai: prieš ir po

„Manau, kad gyventi ir miegoti vienoje zonoje nėra nei labai patogu, nei labai praktiška.

Butas buvo dėkingas tuo, kad galėjau griauti visas sienas, vadinamųjų nešančiųjų sienų nebuvo. Tuo ir pasinaudojau – greitai sienų bute neliko“, – kalbėjo dizainerė.

Kita užduotis – erdves suplanuoti taip, kad visi vandens įvadai nekeltų didelių rūpesčių ir nebūtų per daug nutolę nuo pagrindinių savo vietų. Tad virtuvė surado savo vietą – prie kitos vonios sienos, iš kur ir buvo atvesti visi įvadai.

„Dujų atsisakėme, tad dujų vamzdis problemų nekėlė. Kadangi virtuvė persikėlė kitur, jos vietoje nutariau įrengti miegamąjį, kuriam, mano nuomone, ypač daug erdvės nereikia, svarbiausia – patogi lova ir, aišku, jei nuolat gyveni, spinta.

Taip virtuvės vietoje atsirado miegamasis, o likusi erdvė liko svetainei. Liko, tiesa, gana nemažai, todėl svečių zonoje atsirado dar dvi spintos, kurios labai puikiai įsikomponavo, neapsunkino erdvės ir gražiai įsiliejo į bendrą vaizdą“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak Karinos, bendras viso buto spintų ilgis yra 6 metrai, o tai 28 kvadratinių metrų patalpai gana nemažai. Todėl ir gyvenant ilgesnį laiką, vietos drabužiams, daiktams turėtų visiškai pakakti.

„Kita, gana svarbi ir ypatinga zona, – vonia, bet čia kažko pernelyg nesuplanuosi. Visiems aišku, kad čia turi būti tualetas, dušas, kriauklė ir tik nuo poreikių priklauso, kiek kam skirsime vietos. Pati mėgstu erdvias kriauklės ir dušo zonas, tad ilgiausios sienos atiteko būtent joms“, – sakė K.Baziulienė.

Daug spalvų mažoje erdvėje ir nereikia, bet pasirinkus tik vieną spalvą jaukumo nesukursi.

Dar vienas dizainerės tikslas kuriant namus – kad kuo lengviau ir paprasčiau būtų galima prižiūrėti esamas erdves.

„Kadangi vietos nėra labai daug, baltos dažytos sienos ne visada geriausias sprendimas. Todėl mano bute „plikų“ dažytų sienų labai minimaliai – daug kur jos dengiamos plokštėmis arba veidrodžiais, kurie ne tik atlieka apsauginę sienų funkciją, bet ir padidina erdvę, o ir valyti juos žymiai paprasčiau nei dažytą sieną.

Egidijaus Gedmino nuotr./Buto interjero pokyčiai: prieš ir po
Egidijaus Gedmino nuotr./Buto interjero pokyčiai: prieš ir po

Spalvas rinkausi neutralias, šiltas, kad būtų jauku ir praktiška, nekeltų nuovargio, kad pakeitus vieną esamą daiktą ar baldą, nereikėtų keisti kitų. Daug spalvų mažoje erdvėje ir nereikia, bet pasirinkus tik vieną spalvą jaukumo nesukursi.

Sunkiausia planavimo ir įrengimo dalis buvo ta, kad pati gyvenu ne Lietuvoje, tad viską derinti ir prižiūrėti reikėjo internetu, per atstumą. Tai gana sudėtinga, bet įmanoma – svarbu žinoti, ko nori, viską gerai susiplanuoti pradiniame etape, pasitikėti meistrais ir, žinoma, tikėti tuo ką darai“, – kalbėjo K.Baziulienė.

Egidijaus Gedmino nuotr./Buto interjero pokyčiai: prieš ir po
Egidijaus Gedmino nuotr./Buto interjero pokyčiai: prieš ir po

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius