-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 12

Šiandien – Puansetijų diena!

Gruodžio 12-oji pasaulyje minima kaip Puansetijų diena. Tad jeigu dar nepapuošėte namų šiomis raudonskarėmis gražuolėmis – pats metas.
Puansetija
Puansetija / Fotolia nuotr.

Ši diena žymi ir kaip Joelo Robertso Poinsetto, labai mylėjusio ir kolekcionavusio nuostabiąsias puansetijas, mirties diena. Šios gėlės ir pavadintos šio iškilaus žmogaus garbei. Kai kur rašoma, kad puansetija J. R. Poinsetto buvo atgabenta iš Meksikos į Jungtines Valstijas dar 1825-aisiais. Tačiau šiam augalui pasiekti neblėstančią šlovę dar nebuvo laikas. Amerikoje jos valanda sužibo maždaug 1900-aisiais, kai puansetijas pradėjo auginti Ecke šeima, sukūrusi ypatingą būdą, kad jos būtų kuo vešlesnės ir tankesnės. Tiesa, vėliau savąjį auginimo variantą pasiūlė ir JAV universiteto mokslininkas, tačiau Ecke šeima ir toliau išlieka tarp lyderių.

Ar žinojote, kad, pavyzdžiui, Amerikoje, prekiaujant puansetijomis, kasmet uždirbama net 250 mln. JAV dolerių? Tai perkamiausias Kalėdų simbolis ne tik šioje šalyje, bet ir Kanadoje bei daugelyje kitų valstybių.

Štai Meksikoje puansetijos vadinamos La Flor de la Nochebuena, arba Šventos nakties gėlėmis. Jas gaubia graži legenda. Puansetija – laukinis Meksikos augalas – tapo vienos mergaitės išsigelbėjimu. Pepita, prieš kelis šimtmečius Kalėdų proga neturėjo jokios dovanos kūdikėliui Jėzui Kristui. Paraginta pusbrolio, kad būtinai turinti kažką nunešti, pakeliui ji prisiskynė žolių. Nuėjus prie altoriaus, įvyko stebuklas – gėlės sužydėjo, prapliupo nenusakoma raudonos spalvos jūra...
Actekai puansetiją vadino „gėle žvaigžde“ ir naudojo ją raudonos spalvos dažams išgauti.

Šiandien ši gėlė – tikras Kalėdų simbolis, puikiai tinkantis papuošti stalą ir pripildyti namus šventinės dvasios!

APIE PUANSETIJŲ PRIEŽIŪRĄ SKAITYKITE STRAIPSNYJE „METAS IŠSIRINKTI PUANSETIJĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius