-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 05

„Pažink draugą“. Šiba inu su drauge auginantis Paul de Miko: „Tai katinas šuns kūne“

Šiba inu – Japonijos šunų veislė, pasižyminti ištikimybe, budrumu bei noru būti nepriklausomiems. Būtent pastaroji charakterio savybė tampa tikru iššūkiu naujiems šeimininkams, susižavėjusiems gyvūno meilumu. Su tuo susidūrė ir jau pusantrų metų šiba inu vardu Sushis auginantys socialinių tinklų žvaigždė Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė.
Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi
Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi / A.Kačerausko nuotr.

Daugeliui smalsumą sukelia ne tik augintinio įsigijimo istorija, bet ir jo vardas – Sushis. Įprastai net nepagalvotume, kad tai ne apie daugumos mėgstamas jūros gėrybes, o būtent apie šiba inu veislės šunį.

„Iš mano pusės buvo pasiūlymas jį pavadinti Goku. Tai animacinio filmuko veikėjas iš mano vaikystės, bet Gabrielei šis vardas labai netiko, tai mes sutarėme dėl Sushio.

Šiaip esame labai vidutiniai sušio patiekalų mėgėjai, bet kažkaip atrodė visai juokingas vardas, o ir kreiptis patogu. Atrodė, kad pagal šunų logiką jis turėtų vardą atpažinti nesunkiai. Ir dar toks bajeriukas išėjo“, – šypsosi Paul de Miko.

„Tai katinas šuns kūne“

Be to, tiek jis, tiek Gabrielė neturėjo žalio supratimo, kodėl pasirinko būtent šios veislės šunį. Socialinių tinklų žvaigždė svarsto, kad tam galėjo padaryti įtaką jo darbas – jis susijęs su interneto kultūra, kur šiba inu figūruoja ne vienerius ir ne dvejus metus.

„Gražus šuo, juokingai atrodo, labai gero dydžio. Suprantu, kad juokingai skamba ši replika, bet, kai gyveni bute, tai yra faktorius, nes jis pakankamai kompaktiškas ir laksto laisvai. Jei kalbėtume apie charakterį, tai yra ganėtinai sunkus šuo“, – atskleidžia jis, pridėjęs, kad su drauge favoritu l­aikė haskį, tačiau sąlygų jam auginti neturėjo.

Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi
Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi

Būtent charakteris porai ir atnešė pirmuosius iššūkius – šuo parodė savo principus ir užsispyrimą. Paulius ne kartą girdėjo frazę, kad ši veislė primena katiną šuns kūne, bet net neįtarė, kad su tuo susidurs realiai.

„Išaugo iki tokio lygio, kad jam nebereikia šeimininko. Jis pats gali daryti, ką nori ir neklausyti. Tokio šiek tiek sunkesnio charakterio šuo. Tikrai kaip katinai – nori gulėti ir nesileidžia liečiamas, o jei lendi, gali pykti. Jei jam trūksta dėmesio, jis gali būti ir vokalus.

Pavyzdžiui, aštuntą ryto, jei pamato saulę, žadina mane ir prašo, kad atidaryčiau balkoną. Būna, kad tiesiog pramiega visą dieną, o vakare prasideda veiksmas. Toks jis yra“, – savo Sushį apibūdina P.Mikolaitis.

Pagrindinė šeimininkė – Gabrielė

Visgi šeimininkai nenorėjo nuleisti rankų ir pabandė susitvarkyti su kaprizingu augintiniu – nuvedė jį į pirmąsias dresūros pamokėles. Po jų, galima sakyti, Sushis pasirodė kaip visiškai naujas šuo – pradėjo klausyti komandų ir elgtis paklusniau.

„Draugės labai gerai klauso. Jis žino, kada turi sėstis, paduoti leteną, eiti pro duris ir sugrįžti. Taip pat neima maisto, kol negauna leidimo. Bet klauso tik Gabrielės, manęs neklauso. Aš esu tik kambariokas, o ji tikroji jo šeimininkė. Su manimi jis visiškai laukinis“, – pastebi Paulius.

Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi/A.Kačerausko nuotr.
Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi/A.Kačerausko nuotr.

Socialinių tinklų žvaigždė mano, kad šeimininko statusą jis prarado po Gabrielės kruopštaus darbo su Sushiu. Ji šunį nuo pat mažų dienų globojo, maitino ir nuolat lepino skanukais.

„Jis ją taip ir priėmė. Akivaizdu, kad išsirinko vieną šeimininką. Aš čia tik tarp kito, tik nuomą sumoku. Bet pinigus ir jis man padeda uždirbti – neretai dalyvauja mano reklamose. Mes kartais sakome, kad jis susimoka už savo vaidmenį“, – juokiasi Paul de Miko.

O kaip Sushis elgiasi už namų durų? Paulius pasakoja, kad augintinis kartu keliavo ir į Klaipėdą, ir į Mažeikius, kuriuose praleido apie savaitę. Kelionė mažylį iš pradžių išvargindavo, bet tada jis priprasdavo ir pasileisdavo į linksmybes.

„Kiek sustresavęs automobilyje, jis nueina miegoti į savo didelį hamaką. Iš tiesų užima visą galinę sėdynę.

Buvome savaitę drauge Nidoje, jokių problemų nepasitaikė. Paplūdimyje jis guli arba žaidžia su kitais šunimis“, – apie tai, kaip augintinis reaguoja į keliones, pasakoja P.Mikolaitis.

Nors Sushio drąsa galima didžiuotis, bet Paulių neramina tai, kad jis mėgsta bendrauti su nepažįstamais. Mažylis bėga prie visų žmonių, jų prašo dėmesio ir nori, kad jam pakasytų kailį.

„Jį būtų lengva pavogti... pasiėmėme jį per pandemiją ir neturėjome gerų progų socializuotis. Manau, kad reikėtų daugiau ties tuo dirbti“, – sako Paulius.

Kodėl pasirenkamas tik vienas šeimininkas?

Panašu, kad porai nemažai problemų sukelia augintinio charakteris. „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojas Rokas Judickas paaiškina, kodėl Pauliaus auginamas šuo labiau klauso Gabrielės.

A.Kačerausko nuotr./Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi
A.Kačerausko nuotr./Paulius Mikolaitis-Paul de Miko ir jo mylimoji Gabrielė su Sushi

„Dažnai šios veislės šunys būna labai prieraišūs ir pasitiki tik vienu ar dviem žmonėmis. Pasitaiko atvejų, kai net ne visi šeimos nariai įgauna šuns pasitikėjimą.

Tuo pačiu jie yra ne tik bebaimiai, budrūs, labai sargus, aktyvūs, bet ir labai gudrūs, todėl ras būdų, kaip pergudrauti šeimininką. Tai ir duoda panašumų tiek su vilkų ištikimumu, bei lapių apsukrumu“, – paaiškina „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojas.

Ar Sushis susiduria su sveikatos problemomis?

P.Mikolaitis pastebėjo, kad papildomų sveikatos problemų mažylis neturi – po namus laksto, šokinėja nuo lovos ant lovos. Vis dėlto „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojas R.Judickas sako, kad šios veislės šuniukams dažnai išskiriamos kelios ligos, kurios siejamos su genetika. Pavyzdžiui, klubų displazija, kelio girnelės išnirimas, akių bėdos ar atopinis dermatitas.

„Jei dar tik renkatės šunelį, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jo tėvams yra atlikti genetiniai tyrimai dėl aukščiau minėtų ligų, nes dauguma požymių pastebimi nuo 6 mėnesių amžiaus ar net dar vėliau. O jei jau turite šios veislės šunelį, reiktų atkreipti dėmesį į jo aktyvumą, ar dažnai nesikaso, ar neteka tamsios išskyros iš akių.

Dažni sąnarių ligų požymiai yra negalėjimas užšokti ant lovos, nenorėjimas lipti laiptais, karts nuo karto pašuoliavimas trimis kojytėmis“, – apie šiba inu sveikatos problemas kalba gydytojas.

Pastebėjus neįprastą gyvūno elgesį, R.Judickas ragina iškart kreiptis į veterinarijos gydytoją specialistą: „Dauguma sąnarių ligų gali būti genetiškai paveldėtos ir pasireikšti jauname amžiuje, iki 2 metų. Todėl šunelių tėvams svarbu atlikti tyrimus prieš veisiant juos. Geriausia tokių ligų prevencija yra atsakingas veisimas bei ankstyva ligų diagnostika. Atlikus diagnostiką klinikoje, galime sudaryti tinkamiausią pagalbinės terapijos planą.“

Renkasi ne bet kokį maistą

Norėdamas priglausti savo mylimą augintinį, Paulius neretai pasidengia ir jo plaukais. Todėl juokiasi – namuose tenka laikyti 35 pūkų surinkimo volelius, kad užsidėjus juodus drabužius, plaukus būtų galima gražiai nuimti.

O šunelis ir valgo kitaip – yra be galo išrankus. Pasirodo, kartais jam maistas pabosta ir jis gali jo nepaliesti net iki kitos dienos.

„Iš pradžių ėsdavo sausą maistą, tada davėme faršo, bet jam nepatiko. Dabar miksą duodame, bet jam ir vėl nepatinka. Bet štai sūrio lazdeles jis labai mėgsta.

Jei namuose kas nors valgo, prisistatys iš kito kambario, stovės šalia ir žiūrės, kad kas nors duotų juostelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius