Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 23

Situacija: jauna šeima gyvena su tėvais. Privalumai ir trūkumai

Tenka pripažinti, kad daugelis jaunų šeimų negali sau leisti nusipirkti arba išsinuomoti būsto. Todėl jos yra priverstos gyventi su kuriuo nors iš tėvų. Ši situacija pastato jaunavedžius į nelygią situaciją: vienas iš jų gyvena su tėvais kaip ir anksčiau, o kitas jaučia tam tikrą diskomfortą, nes tampa nauju šeimos nariu.
Nesutarimai
Nesutarimai / „Shutterstock“ nuotr.

Konfliktai panašioje situacijoje, atsižvelgiant ar gyvenama su vyro tėvais, ar su žmonos, dažniausiai kyla tarp uošvio ir žento bei tarp anytos ir marčios. Dažniausia konfliktų priežastis – slapta, pasąmoninga kova už tai, kas turi būti „namų galva“ ar „šeimos židinio saugotojas“. Siūlome neskubėti su išvadomis. Iš pradžių pabandysime nustatyti gyvenimo su tėvais privalumus ir trūkumus. Peržvelgsime dažniausias konfliktų ir barnių priežastis bei išsiaiškinsime, kaip jų išvengti.

1. Jauna šeima yra visiškai ar iš dalies priklausoma nuo tėvų finansiškai

  • Privalumai. Tėvai ir toliau, po vestuvių, išlaiko savo vaiką ir jo antrąją pusę. Sutuoktiniams nereikia leisti pinigų būsto nuomai, baldams, buitinei technikai, todėl jie turi galimybę sutaupyti pinigų atostogoms, pramogoms ar savo būsto įsigijimui.
  • Trūkumai. Ši situacija daro jauną porą nesavarankiška. Vieną dieną ši jauna pora turės pradėti savarankišką gyvenimą, o įgūdžio planuoti savo biudžeto nebus. Geriau iš karto ugdyti teisingus įpročius negu vėliau iš naujo jų mokytis. 

2. Tėvai padeda vaikams ir pamoko, kaip reikia gyventi

  • Privalumai. Tėvai padeda sutuoktiniams auginti vaikus, namų ūkio reikalai sprendžiami bendrai. Tėvai ir jaunavedžiai gali kartu aptarti ir spręsti kokias nors problemas. Tokia bendrumo atmosfera stiprina šeimos ryšius.
  • Trūkumai. Sena tiesa, kad vienoje virtuvėje negali būti dviejų šeimininkių. Kiekviena moteris turi savo požiūrį, kaip turi būti sprendžiami namų ūkio reikalai. Gyvenant su tėvais, tikroji šeimininkė yra būtent anyta, nes tai jos namai. Tarp vyrų dažniausiai kyla konfliktų dėl remonto darbų, o marti gali būti nepatenkinta tuo, kad anyta kišasi į vaikų auklėjimo klausimus.

3. Tėvai duoda jaunai šeimai naudingų patarimų

  • Privalumai. Visai neblogai, kai jauna šeima, kuriai reikalingi gyvenimiški patarimai, gauna juos teisingu, draugišku būdu.
  • Trūkumai. Dažniausiai tėvų patarimai labiau primena nurodymus. Būtent todėl kyla nebylus nepasitenkinimas ir įtampa santykuose.

4. Vyresniosios kartos santykiai gali būti pavyzdžiu jaunajai kartai

Taip pat skaitykite: Šeimos pedagogas Albinas Pugevičius: „Vyrų išgyvenimo sąlyga – šeima ir laiminga moteris“

  • Privalumai. Jeigu tėvai gyvena tvirtoje santuokoje, kuri paremta pagarba, pasitikėjimu ir supratimu, tai gali būti puikus pavyzdys jaunavedžiams.
  • Trūkumai. Jeigu tėvai gyvena nuolat bardamiesi, tai tampa neigiamu pavyzdžiu jaunai šeimai. Be to, konfliktinė atmosfera šiaip ar taip turi neigiamą psichologinį poveikį jaunavedžiams.

Kodėl kyla konfliktai?

Priežastys, dėl kurių tarp namiškių atsiranda nesusipratimas, nesusikalbėjimas ir konfliktai, būna labai įvairios. Bet dažniausiai jas vienija tai, jog namuose atsiranda naujas gyventojas.

Pagrindinės konfliktų priežastys:

  • asmeninis priešiškumas;,
  • skirtingas požiūris į gyvenimą,
  • finansiniai klausimai,
  • nuolatinė trintis, buvimas kartu.

Taip pat skaitykite: Romantika dviese: meilės filmų vakaras

Kaip išvengti problemų?

  • Daugiau bendraukite vienas su kitu;
  • Spręskite problemas tada, kai jos iškyla, neleiskite joms įsisenėti;
  • Išklausykite ir kito nuomonę, kartu ieškokite išeities iš konfliktinių situacijų;
  • Tėvai turi susitaikyti su tuo, kad vaikai jau užaugo ir gali patys priimti sprendimus. Vaikai turi išmokti gerbti tėvų patirtį ir išmintį;
  • Ką nors spręsdami, nekelkite balso vienas ant kito. Būkite dėmesingi vienas kitam;
  • Neleiskite kauptis blogoms emocijoms, spręskite problemas taikiai;
  • Nedemonstruokite savo blogos nuotaikos, ambicijų ir 
    temperamento, juk jūs artimi žmonės.

Ar verta jaunavedžiams gyventi su tėvais?

Nėra ir negali būti vieno bei teisingo atsakymo į šį klausimą, viskas priklauso nuo šeiminių santykių. Tačiau psichologai mano, jog jaunai šeimai geriau gyventi savarankiškai. Kuo anksčiau janavedžiai paliks tėvų lizdą, tuo lengviau jiems bus ateityje. Juk tėvai ne visada galės padėti ir, anksčiau ar vėliau, norite jūs to ar ne, jums teks susikeisti vietomis.

Santuoka sukuriama nauja šeima. Ko išmokė tėvai, ką jau vaikams perdavė – viskas. Dabar tie vaikai turi išmokti patys sukti lizdą, jį puoselėti, jame gyventi ir sugyventi. Vaikai labiau gerbiami, kai yra svečiai, kai atvažiuoja tėvų aplankyti drauge su anūkais, o ne kai gyvena po vienu stogu, ir yra matomas kaip ant delno visas jaunos šeimos gyvenimas.

Pagaliau jauna šeima nori ir pasimyluoti be garsų tramdymo, nori nuogi nubėgti naktį į tualetą, nori gal net ir pasipykti be liudininkų. Privatumo ir laisvumo stygius gali labai pakenkti santykiams. Todėl net ir iš finansinių sumetimų apsigyvenus su tėvais, galima pakirsti kitą jaunos šeimos šaką – privatumo ir savarankiškumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius