Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 11

Skalbimo klystkeliai: ką žinoti ir kaip išvengti susitraukusių drabužių

Ne, naudojimasis skalbykle sudėtingumu neprilygsta branduolinei fizikai, tačiau daugeliui, ištraukusiems iš skalbyklės rožinius arba gerokai per mažus drabužius, gali taip pasirodyti. Kodėl ir vėl nepavyko pasiekti norimo rezultato?
Skalbiniai
Skalbiniai / Vida Press nuotr.

Kaip rašo apartmenttherapy.com, vos keli paprasti patarimai jums padės tapti tikru profesionalu. Tiesiog būtinas dėmesys detalėms ir elementarios gudrybės.

Simboliai ant etiketės – svarbūs

Prieš dėdami drabužį į skalbyklę, panagrinėkite simbolius, kuriuos matote ant etiketės. Tik žinodami, ką jie reiškia, jūs suprasite, kaip tinkamai rūpintis savo skalbiniais. Yra daugybė ženklų, todėl jeigu kažko nežinote, informacijos galite atrasti internete.

Labiausiai paplitęs vandens kibirėlį primenantis ženklas reiškia, kad galite skalbti drabužį skalbyklėje. Taškai jame (kuo jų daugiau, tau reikia aukštesnės temperatūros) arba temperatūra, nurodyta skaičiais – jau savaime simbolizuoja karštį, kuriame galima skalbti. Linijos po vandens kibirėliu: viena reiškia, kad reikia skalbti atsargiai, o kelios – reikalauja ypatingo atsargumo. Perbrauktas vandens kibirėlis jums sufleruoja, kad drabužio negalima skalbti nei rankomis, nei skalbykle.

Kiti ženklai, tarkime, trikampis reiškia, kad galite naudoti baliklį, keturkampis su apskritimu viduje nusako džiovyklės naudojimosi taisykles, paprastas apskritimas – tai cheminio valymo ženklas ir t. t.

Rūšiuokite drabužius – ir ne tik pagal spalvą

Kai kalba pasisuka apie rūšiavimą ir drabužių išskirstymą, dažnas galvoja, kad tai susiję tik su spalva – juodi, balti, raudoni, spalvoti... Tačiau patariama atsižvelgti ir į audinį. Juk juodų džinsų neskalbsite su nėriniuota tamsia palaidine? Arba baltų sunkių rankšluosčių su plonyčiu apatiniu trikotažu? Na, o jeigu taip darėte, tuomet metas pakeisti savo požiūrį į skalbimą, kadangi audinys ir jo faktūra išties svarbūs rūšiavimo elementai.

Skalbiklis – ką pasirinkti?

Jūs galite turėti patį mėgstamiausią skalbiklį, tačiau atsiminkite, kad jis veikia jūsų skalbinius, skalbyklę ir, žinoma, jūsų kūno odą.

  • Pavyzdžiui, jeigu, jūsų oda labai jautri, alergiška, rinkitės bekvapę skalbiamąją priemonę, kadangi įvairūs kvapai ją dirgina, sukelia nemalonius pojūčius.
  • Kai kurie skalbikliai yra efektyvesni už kitus, geriau šalina įvairias dėmes ir pan. Dažniausiai geriausius galite atrasti juos išbandę, per tam tikrą laiką.
  • Aukšto efektyvumo skalbyklėms labiausiai tinka aukšto efektyvumo skalbimo priemonės.
  • Dažniausiai mes naudojame per daug skalbiklio. O kuo daugiau jo naudojame, tuo daugiau jo lieka drabužiuose, todėl vėliau skalbiamosios priemonės dirgina odą. Tiesa paprasta – šiuolaikinės skalbyklės naudoja mažiau vandens, todėl reikia ir mažiau skalbiklio, o ir pastarieji dažniausiai būna koncentruoti. Štai kodėl tikrai neverta persistengti.

Skalbyklės programa

Kiekviena skalbyklė skirtinga, tačiau dažniausiai siūlo standartines skalbimo programas, pavyzdžiui, trumpos gali prasidėti ir nuo 15 minučių, yra skirtų tokiems audiniams kaip šilkas ar vilna, medvilnė; švelnaus skalbimo programa; programa, skirta mišriems ar gležniems skalbiniams; programa stipriai suteptiems drabužiams; dideliems skalbiniams ir t. t. Taigi, natūralu, kad renkantis programą reikėtų išstudijuoti, ar ji tinkama jūsų drabužiui. Daugiausiai informacijos jūs atrasite ant drabužio etiketės, kurioje aiškiai išdėstyta, ką reikėtų rinktis.

Skirtinga temperatūra – skirtingiems drabužiams

Per aukšta temperatūra gali pakenkti jūsų drabužiams, todėl skalbdami ir džiovyklėje džiovindami drabužius būkite atsargūs ir apdairūs. Jeigu temperatūra nenurodyta ant etiketės, štai ką reikia žinoti:

Šaltas vanduo – naudokite švelniems audiniams ir ryškioms spalvoms. Tačiau atsiminkite, kad jeigu jūsų skalbiniai dėmėti ir labai nešvarūs, reikėtų juos pamirkyti ilgesnį laiką, kadangi šaltas vanduo nėra efektyvus šalinant dėmes.

Šiltas vanduo – tinka džinsams, daugeliui kasdienių drabužių.

Karštas vanduo – labiausiai tiks baltiems skalbiniams, linui, užvalkalams.

Beje, tokie patys patarimai galioja ir tada, kai renkatės džiovyklės temperatūrą. Žemesnė tiks švelniems audiniams, vidutinio aukštumo – daugumai kasdienių drabužių, o aukšta – tvirtiems audiniams, patalynei ir pan.

Vida Press nuotr./Skalbiniai
Vida Press nuotr./Skalbiniai

Kai kuriuos dalykus turite skalbti tik rankomis

Ne viskas gali būti valoma cheminiu būdu arba skalbiama skalbyklėje – kai kuriuos drabužius reikės plauti rankomis, kad jie išsaugotų savo pradinę išvaizdą. Kaip tinkamai skalbti rankomis? Užmerkite drabužius ir pasirinkite reikiamą skalbimo priemonę. Jeigu skalbiniai dėmėti, skirkite daugiau laiko ir dėmesio švelniai patrindami skalbinius.

Kai išskalbsite, švelniai išskalaukite švariu vandeniu ir nusausinkite. Kai kurių drabužių negalima stipriai gręžti, kadangi taip juos galite sugadinti, ištempti ir jie praras formą. Būkite dėmesingi ir, jeigu reikia, suvyniokite drabužį į švarų rankšluostį, kad pašalintumėte vandens perteklių.

Pasitikrinkite – ar galite džiovinti drabužius džiovyklėje, ar geriau jiems leisti džiūti lauke.

TAIP PAT SKAITYKITE: 7 didžiausios skalbimo klaidos

Kai kuriuos drabužius būtina skalbti išverstus

Tam, kad drabužiai kuo ilgiau laikytų, išsaugotų spalvas, įvairius papuošimus, karoliukus ar blizgučius būtina juos skalbti išverstus į blogąją pusę. Taip pat šis patarimas puikiai tinka ir džinsams, kadangi skalbimas ir džiovinimas gali pakenkti jų spalvai, išblukinti.

Tinkliniai maišeliai

Jeigu jų dar nenaudojate, pats metas pradėti tai daryti. Tai puikus pasirinkimas, kadangi apsaugo delikačius audinius ar tuos drabužius, kurie turi įvairių papuošimų. Štai kam juos galite panaudoti:

  • Dėkite į juos kojines – taip niekada jų nepamesite;
  • Maišeliai tiks liemenėlėms – apsaugos jas nuo iširimo, susidėvėjimo ir kitų nemalonumų;
  • Puikiai apsaugo įvairius plonus audinius.

Kaip padėti gali rankšluosčiai?

Ar jums atrodo, kad džiovinimas džiovyklėje trunka amžinai? Galite tai išspręsti. Kartu su drėgnais drabužiais į džiovyklę įmeskite sausą rankšluostį – taip procesas taps kur kas greitesnis, kadangi rankšluostis sugers drėgmę. Ir dar vienas patarimas – neperkraukite džiovyklės, kadangi taip jūsų skalbiniai džius kur kas ilgiau.

Štai drėgnas rankšluostis gali būti naudojamas tada, kai jūsų drabužiai susilamdę ir negali būti lyginami arba buvo per ilgai palikti džiovyklėje. Tuomet į ją dėkite drėgną rankšluostį su susiglamžiusiais drabužiais ir palikite 5–10 minučių iki kol atsiras pakankamai drėgmės ir garų, kad drabužiai natūraliai išsilygintų.

Niekada neperpildykite nei skalbyklės, nei džiovyklės

Tai auksinė taisyklė norintiems džiaugtis švariais skalbiniais. Jeigu matote, kad į skalbyklę dedate tiek skalbinių, kad ji net gerai neužsidaro, – metas liautis. Skalbiniams reikia erdvės, kadangi kitu atveju suspausti jie gerai neišsiskalbs bei neišsiskalaus. Tas pats galioja ir džiovyklei – džiovinsite visą amžinybę! Be to, perkrovimas gali padaryti didelę žalą jūsų skalbyklei ir džiovyklei, kartais ir neatitaisomą – sugadinsite jutiklius, variklius ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius