Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 28

Skelbiu.lt lobynai: nuo naminių kiaušinių ir marginimo įrangos iki dekoruotų gardėsių

Velykos – labai laukiama pavasario šventė, kai norisi ir su namiškiais pabendrauti, ir su draugais susitikti, ir bundančiu pavasariu pasidžiaugti. Tačiau taip pat reikia ir gausų stalą suruošti, o svarbiausia – margučių primarginti. Tiems, kurie nespėja viskuo pasirūpinti, turime gerų naujienų – nebūtina išleisti didelės pinigų sumos, norint pasiruošti šventėms. Verta pasižvalgyti skelbimų portaluose – Skelbiu.lt yra daugybė skelbimų, kuriuose Velykoms siūloma ne tik kiaušinių – margintų ir nemargintų, bet ir įvairių gardėsių šventiniam stalui bei priemonių smagioms velykinėms pramogoms.
Dekoruoti sausainiai
Velykos / Skelbiu.lt

Šiais laikais Velykas švenčiame dvi dienas. Pirmąją leidžiame namuose su šeima, o antrąją lankome draugus ir giminaičius bei kitaip pramogaujame. Įdomu tai, kad senovėje jos buvo švenčiamos net keturias dienas ir kiekviena iš jų turėjo simbolinę reikšmę. Pirmoji buvo Ugnies diena, kada buvo ilsimasi namuose ir šiukštu neinama į svečius. Antroji diena – Perkūno, kai vaikai eidavo kiaušiniauti, trečioji – Gegužės, kai vaikant blogybes buvo laistomasi vandeniu. Ir ketvirtoji – ledų diena – tądien nebuvo galima nieko dirbti, kad ledai javų neišmuštų, o kad derlius būtų geresnis, šią dieną laukuose užkasdavo visus per šventes suvalgytų kiaušinių lukštus.

Nors švenčių dienų sumažėjo ir kai kurių apeigų prasmė nunyko, tačiau pramogauti norisi ir labai smagu prisiminti senąsias tradicijas, kurios išliko iki mūsų dienų. Tai margučių marginimas, jų daužymas prie stalo, „kiaušiniavimas“ ir margučių ridenimas.

Ir nors ne visi šiais laikais dėl įvairių sumetimų valgo kiaušinius, tačiau tikėtina, kad margučiais savo stalą papuošime visi. Kas savo margintais, kas, neturėdamas laiko – pirktiniais. Gražesnių ir meniškesnių galima rasti skelbiu.lt portale.

Skelbiu.lt/Velykų margučiai
Skelbiu.lt/Velykų margučiai

Šviežių kiaušinių taip pat galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre, tas tiesa. Tačiau šventei norisi ypatingų, kaime gyvenančios ir linksmai po kiemą kudakuojančios vištos sudėtų. Skelbimuose tokių yra – ir laisvų, ir „laimingų“ vištyčių.

Skelbiu.lt/Naminių vištų kiaušiniai
Skelbiu.lt/Naminių vištų kiaušiniai

Norintys dar didesnės įvairovės, ras ir dailių mažų jau pačios gamtos išmargintų putpelių kiaušinukų. O jie skirti ne tik stalui puošti, bet ir elegantiškiems patiekalams sukurti.

Skelbiu.lt/Putpelių kiaušiniai
Skelbiu.lt/Putpelių kiaušiniai

Natūralumas šiuo metu yra pagrindinė interjero tendencija, o gamtinės detalės visada dera prie velykinio stalo. Pamerkę kelias kačiukų šakeles ar iš beržo šakelių susukę stilizuotą lizdą, turėsite puikią puošmeną. Išradingi meistrai prigamino ir skelbimuose siūlo visokių grožių margučiams sudėti: pripynė dailių krepšelių ir pridrožė dubenų bei lėkščių.

Skelbiu.lt/Velykų krepšelis margučiams
Skelbiu.lt/Velykų krepšelis margučiams

Senovėje buvo tikėta, kad velykinį stalą būtinai turi puošti visus metus žaliuojantis augalas, kuris simbolizuoja amžinąjį gyvenimą. Tam tinka kadagys, buksmedis arba tiesiog samanos. Jeigu norite jaukesnio stalo, galite užsisakyti nebrangiai su meile pagamintą jaukią velykinę floristinę kompoziciją.

Skelbiu.lt/Velykų dekoras
Skelbiu.lt/Velykų dekoras

Svarbiausias Velykų simbolis – margučiai, simbolizuojantys atgimimą, perėjimą iš mirties į gyvenimą. Etnologų teigimu, paprotys marginti kiaušinius atėjo dar iš senųjų pagonybės laikų, kai dievų buvo ne vienas, o paukščių deivė buvo ypatingai svarbi. Žmonės tais laikais misdavo laukinių paukščių kiaušiniais, mat vištos nedėdavo ištisus metus. Per žiemą ištuštinę visas maisto atsargas ir suradę pirmąjį kiaušinį labai džiaugdavosi, tad paruošdavo kaip auką paukščių dievei: nudažydavo raudonai, išskutinėdavo saulę bei paukščio pėdutę ir paaukodavo.

Šiandien aukoti gal ir nebūtina, bet praleisti kelias valandas marginant kiaušinius – puikus būdas pabūti su šeima, pabendrauti, o vienatvėje – ir pamedituoti. Marginimas vašku – vienas seniausių kiaušinių dekoravimo būdų. Jeigu niekada to nedarėte, tai gali tapti nuostabiu atradimu, o gal net atskleisti jūsų paslėptą talentą. Skelbimuose meistrai siūlo labai patogius šiam darbui stovelius, kur galima ir kiaušinį drąsiai pasistatyti, ir vašką pakaitinti. Tai tradicija, kurią verta atgaivinti ir perduoti savo vaikams.

Skelbiu.lt/Stovas kiaušiniams marginti
Skelbiu.lt/Stovas kiaušiniams marginti

Jeigu kiaušinius marginsite bičių vašku ir ant šventinio stalo uždegsite bičių vaško žvakę, visi namai kvepės pavasariniu medumi.

Skelbiu.lt/Natūralios ekologiškos bičių vaško žvakės
Skelbiu.lt/Natūralios ekologiškos bičių vaško žvakės

Jeigu darbų daugiau nei pirštų ant visos jūsų šeimos narių rankų, verčiau iškepti vienu pyragu mažiau, nei paaukoti smagų kiaušinių marginimo laiką. Skelbimuose galima rasti tokių skanėstų, kad ne tik širdis apsals, bet ir akys apraibs.

Grybukai ir krepšeliai
Grybukai ir krepšeliai

Nuo grybukų, burnoje tirpstančių vaflių iki šakočių ir meno kūriniams prilygstamų išdekoruotų sausainių.

Skelbiu.lt/Dekoruoti sausainiai
Skelbiu.lt/Dekoruoti sausainiai

Velykų dieną, kai gražiausi margučiai ant stalo dailiai išguldyti, o pirmieji kiaušiniai sudaužti, metas pramogoms. Margučių ridenimas – labai sena tradicija. Tam reikalingas lovelis, kuriuo žaidėjai iš eilės ridena po vieną kiaušinį. Jeigu ridenamas kiaušinis atsimuša į kitą, ridentojas gali pasiimti juos abu ir ridenti dar kartą. Žaidimo tikslas yra laimėti kuo daugiau kiaušinių. Žaidimas baigiasi, kai lieka tik du žaidėjai. Pataikęs į kito nuridentą margutį, jį pasiima, o jei nepataiko, abu pasiima ankstesnis ridentojas.

Skelbiu.lt/Lovelis margučiams ridenti
Skelbiu.lt/Lovelis margučiams ridenti

Jeigu namuose neturite lovelio, reikalingo šiam smagiam žaidimui, būtinai įsigykite ir pašėlkite kaip vaikai – pamatysite, kiek džiaugsmo gali suteikti tokie paprasti dalykai.

Senovėje antrąją Velykų dieną visi vaikai eidavo po kaimą „kiaušiniauti“. Margučius „užsidirbdavo“ deklamuodami eilėraščius ir dainuodami, o paskui smagiai ridendavo kiaušinius. Buvo tikima, kad daugiausiai margučių surinkęs vaikas tais metais bus linksmas ir laimingas.

Jeigu norite linksmi bei laimingi būti ir jūs – marginkite ir ridenkite kiaušinius!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius