Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 17

Skubiai patikrinkite: vietos, kur labiausiai kaupiasi pelėsis

Po šiltos vasaros artėjantis ruduo pasitinka vėsesniu oru, drėgme - o tai turi įtakos ir pelėsio kaupimuisi. Tačiau pelėsis dauginasi ne tik įprastose vietose, bet ir ten, kur net nesitikite. Kaip jo išvengti?
Pelėsis
Pelėsis / Fotolia nuotr.

Guminė juostelė šaldytuve

Ten pakliūva ir maisto, ir pakankamai drėgmės, o visas šis derinys sukuria tiesiog tobulas sąlygas daugintis pelėsiui. Pelėsis šaldytuve tikrai ne pats maloniausias vaizdas, todėl reguliariai valykite visas gumines tarpines ir šalinkite maisto likučius.

Skalbyklė

Mes dažniausiai pamirštame, kad po skalbimo geriausia palikti atviras skalbyklės dureles bent jau valandą laiko. Dažnai pelėsis įsimeta ir pačioje skalbyklėje, ir guminėje tarpinėje. Patariama valyti tiek guminę tarpinę, tiek dureles nuo susikaupusio kondensato.

Taip pat verta žinoti ir tai, kad daugelyje šiuolaikinių skalbyklių galima pasirinkti trumpas skalbimo programas, trunkančias vos 15–30 minučių, kai temperatūra yra žema, pavyzdžiui, 30–40 laipsnių. Tada skalbimo mašina nespėja gerai įšilti, pašalinti purvo, išlieka ir mikrobai, ir purvas, kadangi 40 laipsnių yra tikrai per mažai. Ir nors tai yra taupu eksploatacijos atžvilgiu, dažniausiai baigiasi nekaip. Naujose skalbyklėse jau po pusmečio ar metų gali atsirasti nemalonus kvapas, įsimesti pelėsis, atsirasti pelėsio dėmelių ant guminių dalių. Taigi, pagrindinė pelėsio atsiradimo priežastis – aukštos temperatūros nebuvimas.

Skalbiniai palikti skalbyklėje

Jeigu skalbinius paliekate ilgą laiką skalbyklėje ir jų neišdžiaustote, tai turi įtakos pelėsio atsiradimui. Dar viena klaida – mesti į skalbyklę drėgnus ar šlapius rankšluosčius, sportinius drabužius ir kitką, bei pamiršti tai kelioms dienoms. Jeigu taip nutinka, perskalbkite drabužius aukščiausioje temperatūroje, naudokite atitinkamas priemones.

Elektrinis dantų šepetėlis

Būtinai patikrinkite elektrinio šepetėlio antgalį. Drėgmė, bloga oro cirkuliacija turi įtakos pelėsio kaupimuisi po dantų šepetėlio galvute.

Klozeto bakelis

Pasirodo, ir ten gali tūnoti pelėsis. Tikrinkite bakelį reguliariai tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Pelėsį padės pašalinti reguliari tvarka ir higiena.

Vaikiški žaisliukai

Plastikiniai arba guminiai žaisliukai, kuriuose yra nedidelės skylutės ir kuriuos vaikai gali naudoti maudynėms arba tam tikru raidos etapu kišti į burną, tampa pelėsio šaltiniu. Jis kaupiasi viduje, todėl jį pamatyti yra sudėtinga, tad atkreipkite dėmesį į kvapą, švarą, higieną, reguliariai juos plaukite ir gerai išdžiovinkite.

Vaikiškos (kūdikių) gertuvės su snapeliu

Jeigu jūsų kūdikius naudoja tokias gertuves, įsitikinkite, kad jos lengvai valomos ir prižiūrimos. Tai reiškia, kad gertuvė ir jos atskiros dalys turi lengvai išsiplauti, išdžiūti. Kitu atveju pelėsis garantuotas.

Indaplovė

Jeigu indaplovėje ilgam paliekate nešvarius indus arba išplautų neištraukiate, tokioje uždaroje erdvėje tvyros ir nemalonus kvapas, ir pelėsis. Po to, kai išplaunate indus, atidarykite indaplovę, kad ji išsivėdintų. Ir nepamirškite jos reguliariai išvalyti, ypač – guminių tarpinių. Dar vienas patarimas – kai dedate nešvarius indus, pašalinkite visus maisto likučius.

Dar kiti netikėti pelėsio šaltiniai gali būti knygos, kilimai, kambariniai augalai, minkšti žaislai ir baldai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius