Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 29

Sodininkės patarimai pradedantiesiems: ką sėti ant palangės, o ką verta auginti balkone

Tikro pavasario, ko gero, labiausiai laukia sodininkai mėgėjai. Jau nuo sausio mėnesio jie varto kalendoriaus lapelius ir skaičiuoja dienas, kada bus galima sėti paprikas, pomidorus ir kitas gėrybes. Na, o paskui jau su didžiule meile trypinėja aplinkui ant palangių susodintus žaliuojančius savo augintinius. Apie tai, kada ką geriausia sėti ir kaip auginti, pakalbinome „Aistringa sodininke“ feisbuke pasivadinusią Juditą Jansonę.
Salotos ant palangės
Salotos ant palangės / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 skelbiu.lt Sodas

Sodas turi būti įdomus visais metų laikais

Judita Jansonė sodininkyste sako susidomėjusi prie penketą metų, kai su šeima įsigijo sklypą namo statybai. Ir nors tėtis agronomas nuo vaikystės buvo įskiepijęs meilę augalams, įsirengiant sklypą teko padaryti daug klaidų. Labai trūko informacijos, nuo ko pradėti, profesionalų dizainerį sandytis atrodė brangu, o konsultacijų nerado kas teiktų. Todėl po poros metų studijų moteris nusprendė pati tuo užsiimti, nors kol kas tai nėra pagrindinis jos užsiėmimas.

„Mane žavi įvairūs augalai, ir jei leistų ervdė, tikriausiai auginčiau labai įvarius augalus, tačiau kai vietos mažai, turi būti kūrybiškas ir tai man labai patinka. Todėl labai vertinu augalus, kurie turi keletą funkcijų, takime, yra ir gražūs, ir valgomi. Tokie yra garbanoti Kale kopūstai, kurie fantastiškai atrodo ir gėlių lysvėse, ir juos galima valgyti beveik visą žiemą. Šiemet Naujųjų metų išvakrėse ėjau skinti jų salotoms – buvo kuo puikiausi. Taip pat krapai, gelsvės labai gražūs, o jų skėčių formos žiedai tampa ir labai madingais“, – dalinosi moteris.

15min skaitytojo nuotr./Daržas
15min skaitytojo nuotr./Daržas

Pašnekovė prisipažino labai vertinanti ir gėles, kurias galima ir valgyti, ir naudoti patiekalų puošybai. Tai nasturtės, agurklės, viendienių žiedai. Nepakeičiami ir kelias paskirtis galintys atlikti vijokliniai augalai, kurie yra ir gražūs, ir valgomi.

„Tarkime, norisi kažką paslėpti sode – sodinu vijoklines šparagines pupeles, jos užauga iki dviejų metrų, gražiai žydi, o jei dar ankštys spalvotos, tai iš vis fantastika. Kitas mano uždangalas favoritas – saldieji žirniai. Jie taip pat vijokliniai, galima valgyti jų ankštis, žiedus, ūglius ir, aišku, patys žirniai labai skanūs. Planuoju šiemet iš jų pagaminti vaikams palapinę virš smėlio dėžės. Tegu ten slepiasi ir skaniai užkandžiauja“, – šypsodamasi pasakojo sodininkė mėgėja.

15min skaitytojo nuotr./Pelargonija
15min skaitytojo nuotr./Pelargonija

Kai kuriuos augalus Judita Jansonė sakė auginanti dėl lapų spalvos. Tamsesniuose sodo kampuose sodinanti šviesesniais lapais, tamsialapiai labai gražiai atrodo rudenį. „Man svarbu, kad sodas būtų įdomus visais metų laikais. Sodas – atgaiva visiems pojūčiams, todėl būtinai renkuosi ir kvepiančius augalus: palei takus sodinu levandas, prie suoliuko sode – vakarais kvepiantį sausmedį ir, aišku, neįsivaizduoju sodo be jazmino ir alyvos“, – vaizduotę spalvomis ir kvapais kaitino pašnekovė.

15min skaitytojo nuotr./Gėlynas
15min skaitytojo nuotr./Gėlynas

Racionali sodininkystė: ką verta ir ko neverta daigintis patiems

Paklausta, ar jos palangė jau žaliuoja, „Aistringa sodininkė“ prisipažino, anksčiau visus daržovių daigus augindavusi pati: moliūgus, cukinijas, agurkus, pomidorus, paprikas, kopūstus, bet paskui supratusi, kad neracionalu. „Paskaičiavau, kad mūsų keturių asmenų šeimai pakanka dviejų moliūgų daigų, trijų cukinijų, aštuonių Kale kopūstų ir t.t. Todėl dabar nuvažiuoju į turgų ir už kelis eurus nusiperku įprastų daržovių daigų. Mano daržas suskirstytas kvadratinio metro dėžėmis ir viską labai tiksliai skaičiuoju, kiek ir ko suvalgom. Suvalgėm, į tą vietą iškart sodinu kažką naujo. 12 kv. m pakanka, o kaimynams ir konservavimui neauginu“, – sakė moteris.

Norintiems daržovių daigų užsiauginti patiems, pašnekovė patarė suskubti sėti pomidorus. Tuo tarpu agurkų, moliūgų, cukinijų sėti skubėti nereikia, galima ir balandžio viduryje. Svarbu neskubėti jų nešti į lysvę, geriausia tai daryti gegužės vidury. Galima pasisėti ir salotų, o atšilus orams jas išnešti į lysvę ir labai greitai bus galima mėgautis derliumi. Šalčio nebijo sultenės, špinatai, gražgarstės, tačiau pasėjus dabar lauke dygs sunkiai, o namie sudygusius ir persodintas galima turėti ankstyvų savų žalumynų.

123RF.com nuotr./Paprikos daigai
123RF.com nuotr./Paprikos daigai

Anot J.Jansonės, dabar sukurta labai daug augalų veislių, kuriuos galima auginti tiesiog vazone – nuo morkų iki vaiskrūmių ir vaismedžių. „Labai greitai auga, vietos mažai užima ir gražiai atrodo įvairios salotos. Lengva auginti agurkus, jie greitai auga, atrodo įspūdingai. Vazonuose teko auginti ir čili pipirus ir pomidorus. Patogu tai, kad jei nespėja sunokti ir atvėsta orai, galima juos perkelti namo. Labai mėgstu bulves, todėl jas irgi teko auginti gilesniame vazone, bet kadangi labai skanu, paskyriau net visą kv.metrą ankstyvosioms“, – patirtimi dalinosi sodininkė.

15min skaitytojo nuotr./Daigai po lempa
15min skaitytojo nuotr./Daigai po lempa

Kvapniausias – prieskonių darželis

Net ir ne sodininko virtuvėje ant palangės galima rasti žaliuojančių prieskoninių augalų. Juk iš tiesų patogu: ir virtuvę puošia, o reikia – ištiesei ranką ir nusiskynus įmetei į puodą ar salotas. Prieskonius ant palangės ir palei namus augina ir mūsų pašnekovė.

„Lengviausiai auginamos mūsų klimate tos žolelės, kurias augindavo ir mūsų močiutės. Petražolės ir čiobreliai beveik nebijo šalčio, visus metus juos skinu lauke šviežius. Šalavijai ir raudonėlis taip pat gerai žiemoja, džiaugiuosi kalendra ir krapais, kurie patys užsisėja, jei tik jiems leidi. Žinoma, svogūnai, taip pat geras dalykas yra laiškinis česnakas, tik atšilus orui, jau leidžia lapelius, o kai žydi, puošia daržą. Pernelyg vislūs daržiniai builiai, mėtos, todėl geriau jas sodinti į vazonus. Pas mane puikiai auga ir peletrūnas ir gelsvės, net tiek nesuvalgom kiek užauga. Tuo tarpu bazilikus ir rozmariną, mairūną perku daigais, nes juos gana sunku sudaiginti“, – pasakojo J.Jansonė.

15min skaitytojo nuotr./Braškės
15min skaitytojo nuotr./Braškės

Balkone gali augti ir gėlės, ir medeliai

Vasarą akį visada patraukia apželdinti balkonai, besišypsantys įvairiaspalvių gėlių krūmais. Balkonuose sodininkė pataria sodinti valgomas gėles, daržoves ir žoleles – būsit labai stilingi, madingi, džiaugsitės kvapais ir skoniu. Balkone galima auginti vieną ar kelis tikrai didelius augalus – medelius. Brandus augalas atrodo vertingai, suteikia struktūrą ir sukuria jaukumą.

123RF.com nuotr./Gėlės balkone
123RF.com nuotr./Gėlės balkone

Paklausta, ar verta bandyti patiems auginti gėlių daigus, moteris nepataria neturint specialių sąlygų sėti petunijų, levandų, sprigių. „Pigiausia nusipirkti mažus daigelius iš prekybos centrų. Nesižaviu vienmetėmis gėlėmis – jas prižiūrėti reikia daug laiko ir piniginių sanaudų, o naudos ir grožio man atrodo mažoka. Tuo tarpu daugiametės gelės brangios ir jei jų reikia daugiau, tikrai galima pasisėti. Vargo yra, bet iš vienos pakuotės jų užauga daug, tad finansiškai tikrai verta. Taip pat verta, jei norisi ko nors ypatingo, o mūsų tiekėjai ne visada turi tokių daigų, tada parsisiunti sėklų ir augini kokią tik nori egzotiką“, – dalinosi pašnekovė.

Moteris negailėjo komplimentų pelargonijoms, kurių šakeles susmulkinus galima nesunkiai susidaiginti. O pelargonijos yra ypatingai atsparios sausrai, tad lengvai ištveria (gali išvažiuoti atostogauti) ir jos išgyvena.

15min skaitytojo nuotr./Gėlynas
15min skaitytojo nuotr./Gėlynas

Ypatingas dėmesys – žemei

Norint, kad augalai gerai augtų, J.Jansonė pataria ypatingai atidžiai rinktis žemę, tai turėtų būti ne durpių substraktas.

„Rinktis reikia iš patikimų tiekėjų, nes galima nusipirkti su įvairiais užkratais – man teko parsivežti arklių kompostą su grambuolių lervomis. Taip pat svarbu rinktis turtingą žemę – humusingą. Niekas neaugs tik durpėse, jas reikės nuolat tręšti ir stebėti, kad neperdžiūtų. Rinkdamasi visada žiūriu, koks humuso kiekis yra žemėje, kartais perku tik gryną humusą. Geri priedai yra ir smėlis, jis duoda drenažą, svorį. Sėjimui tinka mažai humusinga žemė, tuo tarpu auginimui renkuosi „riebesnį“ kompostą. Tokiai žemei reikia minimaliai trašų, tad mažiau vargo ir daugiau džiaugsmo tiek augintojui, tiek augalui“, – patarimų negailėjo sodininkė.

Renkantis augalą, anot moters, reikia atkreipti dėmesį ir į vazoną, mat ne visiems vienodi patinka. „Sausramėgiai – viduržemio kraštų augalai, visi sukulentai ar kalnų augalai labiau džiaugsis keramikiniais ir neglazūruotais vazonais, tuo tarpu drėgmę mėgstantys geriau jausis plastikiniuose. Tačiau dar neteko sutikti tokio augalo, kuris nemėgtų gero drenažo. Tai labai svarbu. Sodo augalams stengiuosi pirkti kuo didesnius vazonus, nes tada rečiau reikia laistyti, bet yra ir tokių augalų, kurie geriau auga ir atrodo, kai šaknys suspaustos“, – sakė „Aistringa sodininkė“.

123RF.com nuotr./Gėlės balkone
123RF.com nuotr./Gėlės balkone

Norintys sutaupyti naudingų pasiūlymų randa skelbimų portaluose

Pavasarinis sodininkų sujudimas jaučiamas ir Skelbiu.lt portale, kur galima rasti įvairiausių sodinininkystei reikalingų prekių – žemės, vazonų, trąšų, medinių dėžių pakeltoms lysvėms ir kitokio gėrio. Ir, žinoma, sėklų bei daigų – nuo česnakų, pomidorų sėklų, vejos iki įvairiausių sodinukų.

Lietuviškas sodas neįsivaizduojamas be šiltnamio, jų pasirinkimas čia ypač platus, o kaina draugiška kišenei. Norintys daigus auginti patys Skelbiu.lt ras daigyklų ir augalų lempų, neturintiems laiko ir galimybių daigintis patiems siūloma ir jau paaugintų daržovių, ir gėlių daigų.

Tad jeigu ir jums niežti nagučiai ką nors auginti – suskubkite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius