Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 07 08

Specialistė pataria: kaip sodybose ir soduose derinti klasikines lauko gėles ir modernius akcentus

Ne vienas iš mūsų šią vasarą nuo miesto šurmulio bent savaitgaliui bėga į savo sodybą ar sodo namelį. Jei anksčiau antrieji namai buvo truputį primiršti, šiemet kai kurie čia praleis ir vasaros atostogas. Kyla noras pažvelgti į juos naujai, suteikti jiems daugiau jaukumo. Vienas lengviausių žingsnių čia – aplinką puošiančios ir gaivinančios vazoninės gėlės. Kokias pasirinkti, kaip jas derinti tarpusavy ir sukurti gražią visumą dalinasi apželdinimo specialistė, tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorė Lina Liubertaitė.

„Klasikinės vienmetės gėlės, tokios kaip begonijos ar pelargonijos, ledinukai ar našlaitės, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti atgyvenęs pasirinkimas. Tačiau jos daugybę metų populiarios ne veltui. Šios gėlės turi daug privalumų: nėra lepios, „atleidžia“, jei kartais pamirštate jas palaistyti ir žydi visą sezoną. Todėl galbūt nereikėtų jų nurašyti, verčiau pagalvoti, ką padaryti, kad bet kurioje sodyboje jos atrodytų šiuolaikiškai ir stilingai“, – sakė L.Liubertaitė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Netikėtumo efektui išgauti – įdomus augalų laikymo sprendimas

Pasak jos, tam, kad klasikinės, šiuolaikinėse sodybose neretai „nurašomos“ gėlės atsiskleistų naujai, kartais užtenka vieno teisingo akcento. Pavyzdžiui, įdomaus augalų laikymo sprendimo.

IKEA parduotuvėje yra įvairių augalų stovų, kurie gali būti derinami prie bet kokio interjero. Modernus, spalvingas atributas gali labai pakeisti bendrą vaizdą ir stilingai atrodyti. Tai praktiškas ir universalus daiktas: jas galima pastatyti sodybos terasoje, verandoje o žiemą ir viduje. Be to, neužima daug vietos“, – sakė pašnekovė.

IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA
IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA

Wow efektą sukels teisingai suderintos spalvos

Kuriant išskirtinį stilių sodyboje, svarbu pagalvoti apie spalvinę gamą. „Vienas iš galimų sprendimų – sodinti tik ryškias gėles. Tos pačios begonijos ar pelargonijos gali būti labai ryškios, pavyzdžiui, kraujo raudonumo, neoninės, rožinės. Iš pirmo žvilgsnio tokių spalvų gėlės – įprastos, nebeįdomios, tačiau, jeigu joms parinksite tinkamus vazonus, sukursite visai kitokį efektą. Štai baltos spalvos vazonėliai padės tarpusavyje suderinti itin skirtingas ir „rėkiančias“ spalvas jų neužgožiant. Baltos spalvos fone tokios gėlės atsiskleis visu savo gražumu. Toks pasirinkimas tinka kone prie visko, yra visada madingas, atrodo švariai ir šiuolaikiškai. Kaimiškoje aplinkoje, sodyboje, mes dažnai siekiame etno stiliaus, bet nenorime, kad jis būtų nešvarus ir purvinas. Tai štai su balta spalva mes galime sukurti tą švarą, šiuolaikišką vaizdą, net ir panaudodami ryškias klasikines gėles“, – sako apželdinimo specialistė.

IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA
IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA

Anot jos, renkantis tradicines ryškių spalvų gėles, tiks ir kitokie vazonai. Vis tik pagrindinė taisyklė – neprimaišyti spalvų. Pasirinkus ryškiai raudoną arba iš toli matomą rožinę gėlę, visi kiti elementai aplink turėtų „tylėti“. Tai reiškia, kad vazonėliai turėtų būti balti, pilki, rudos molio spalvos.

IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA
IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA

Mėgstantiems ramias spalvas

Tiems, kas nemėgsta rėkiančių spalvų gėlių, L.Liubertaitė taip pat turi patarimų. „Nemėgstantiems ryškių spalvų, sodyboje siūlyčiau susikurti niuansinį, itin švelnių spalvų derinį. Tokiu atveju vertėtų rinktis kuo smulkesnių žiedų gėles: lobelijas, pelargonijas, kaulasėklius, levandas. Jos nebūtinai turi būti vienos spalvos, tačiau atspalviai tarpusavyje panašūs: melsvi, violetiniai, alyviniai, balti. Tokios švelnios spalvos persipilna, tampa tarsi nebeaišku, kur viena prasidėjo, o kita pasibaigė. Todėl bendras derinys atrodo labai lengvas.

Ši spalvinė gama labai gerai dera su natūralių šviesių spalvų vazonais. Tada mes nematome vienos konkrečios gėlės, kaip kad yra ryškių gėlių atveju, bet matome bendrą harmoningą vaizdą. Ir net nesuprantame, kodėl taip gerai viskas atrodo! Šiuolaikinėms sodyboms šis variantas labai tinka: iš esmės užtenka tik suderinti spalvas, panaudojant žinomus augalus ir klasikinius vazonus“, – kalbėjo pašnekovė.

IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA
IKEA nuotr./Oranžerija prie IKEA

Kodėl verta paieškoti įdomios kėdės?

Gėlės – svarbus sodybos pokyčių elementas. Tačiau yra dar vienas dalykas, kas greitai ir iš esmės pakeičia net ir nusibodusios sodybos vaizdą. Tai įdomios kėdės.

„Dažnai į sodybas nukeliauja seni baldai, indai, įrankiai, nebereikalingi namuose, o pats pastatas atrodo niekuo neišsiskiriantis ir net nuobodus. Bet užtenka vienos išraiškingos detalės, kad vaizdas iš esmės pasikeistų ir būtų sukurtas jaukumas. Kartais užtenka vos vieno baldo – išraiškingos, įdomaus dizaino kėdės ir bus sukurtas efektingas bendras vaizdas. Pakabinamus krėslus daugelis jau yra atradę. Tačiau sodybose tinka ne tik jie. Paieškokime netikėtų variantų ir pamatysime, kad net tos pačios medinės grindys, seni paveikslai ar veidrodžiai greta naujo įdomaus baldo atgimsta“, – patarė pašnekovė.

Lengva vasara sodyboje ar sode su IKEA

Naujausio IKEA tyrimo duomenimis, karantino metu gerokai pakito namų ir namų erdvių sąvoka, o antruosiuose šeimos būstuose šią vasarą atostogaus ir savaitgalius praleis kas penktas lietuvis. Tačiau tyrimas taip pat rodo, jog dažnai šios erdvės nėra idealiai pritaikytos šeimininkų poreikiams. Kad didesni ar mažesni remontai netaptų vasaros galvos skausmu, kviečiame sekti projektą „Susikurk savo vasaros namus su IKEA“. Tai – naujasis 15min ir IKEA projektas apie tai, kaip atnaujinti savo savaitgalio namus, nuo ko pradėti ir kaip iššūkius spręsti kūrybiškai minimaliomis finansinėmis sąnaudomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius