Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Sveika namų aplinka

Indai
Shutterstock nuotr. / Stalo įrankius reikia tinkamai laikyti, t. y. gerai išplautus išdžiovinti (nušluostyti) ir padėti sausai.
Šaltinis: „Edita“
0
A A

Iš aplinkos gauname apsčiai visokiausių teršalų, mus nuolat supa įvairūs mikrobai. Žinia, nuo to nepabėgsime – toks gyvenimas. Tačiau bent savo namus galime prižiūrėti taip, kad gyventume kuo sveikiau.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Patalynė

Gydytojai rekomenduoja dienai uždengti lovą, kad patalai išliktų kuo švaresni, nedulkėtų ir pan. Tačiau prieš užklojant patalus patartina nors pusvalandį pravėdinti. Jei uždengsi (ar sulanksčiusi sukišite į dėžę) dar šiltus, drėgnus nuo prakaito, sukursite terpę sėkmingai daugintis erkėms, mikrobams ir t. t.

Kempinė indams plauti

Drėgna, ne itin stropiai išplauta kempinė, ant kurios tebėra maisto likučių – tiesiog rojus patogeniniams mikroorganizmams, tarp jų – žarnyno lazdelėms. Iš tyrimų žinoma, kad naudota kempinė indams plauti saugo tiek šitų mikroorganizmų, kiek nėra net... unitaze. Ką daryti, kad kempinė nekauptų mikrobų? Periodiškai ją dezinfekuokite soda arba kruopščiai išplaukite muilu ir perliekite verdančiu vandeniu. Galite išplauti ir indaplovėje.

Stalo įrankiai

Šaukštus, šakutes reikia tinkamai laikyti, t. y. gerai išplautus išdžiovinti (nušluostyti) ir padėti sausai. Ypač negerai drėgnus peilius dėti į medinio stovo siauras ertmes – porėtame drėgname medyje mikroorganizmai sparčiai dauginasi. Geras būdas laikyti peilius – magnetinės lentelės, prie kurių prilimpa peilių ašmenys.

Puodai

Puodus reikia ne tik tinkamai prižiūrėti, bet ir deramai išsirinkti. Pačiu prasčiausiu yra pripažintas aliumininis puodas, kurį dažniausiai naudodavo mūsų močiutės. Kaitinant ir veikiant maisto rūgštims pažeidžiama apsauginė oksidinė plėvelė puodo viduje, todėl iš puodo sienelių į valgį pradeda išsiskirti mūsų organizmui kenksminga medžiaga aliuminis (organizme jis kaupiasi).

Plastikiniai indai

Visi plastikiniai indai skirstomi į: vienkartinio naudojimo; skirtus sausiems ir biriems produktams; skirtus šaltam maistui; tinkamus karštiems produktams; tinkamus naudoti mikrobangų krosnelėje; netinkamus maisto produktams. Jei indą naudosite ne pagal paskirtį, iš jo gali pradėti skirtis nuodingos cheminės medžiagos. Be to, plastikas neilgaamžis – kai baigiasi galiojimo laikas, jį naudoti tampa nebesaugu.

Tefloniniai indai

Teflono sudėtyje yra polifluoroktano rūgšties – kancerogeno ir mutageno. Net kompanija, išradusi tefloną, pripažįsta, kad smarkiai kaitinant (aukštesnėje nei 350 °C temperatūroje) teflono danga darosi nebesaugi. Jei teflonas subraižytas, tokio indo derėtų atsisakyti.

„Edita“
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką