Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 18

Šventinis dekoras: kaip papuošti stalą, kad ant jo liktų pakankamai vietos maistui

Ruošdamiesi didžiosioms metų šventėms, neretai išgyvename galvos skausmą – kaip sukurti kompoziciją ir nepaversti papuošimų kiču. Floristė, dekoratorė Inesa Borkovska pataria rinktis ne vainiką, bet kompoziciją, ir pademonstruoja, kaip sukurti natūralų, gražų dekorą, tiksiantį tiek Kūčių vakarui, tiek Kalėdoms.
Inesa Borkovska
Inesa Borkovska / Edvino Šulco nuotr.

Ant stalo turėtų būti bent minimalus dekoras

Kaip aiškina Inesa, ant šventinio stalo labiau derėtų atspindėti tradicijas, o ne tuometines tendencijas. Per Kūčias dekoras turėtų būti natūralus, galima naudoti žvakes, šieną, o štai per Kalėdas į madas pasižvalgyti leidžiama šiek tiek daugiau.

„Pagalvokite, ką norite matyti ant stalo – daugiau maisto ar dekoro? Dažnai ketiname itin papuošti, o tuomet suprantame, jog reikia vietos ir maistui, – šypsosi floristė. – Žiūrint tradiciškai, per Kūčias ant stalo būna daug maisto, todėl su dekoru neįsijauskite. Per Kalėdas galima dėti mažiau maisto, palikti, pavyzdžiui tik karštą patiekalą ir kelis užkandžius, o daugiau dėmesio skirti papuošimams.“

J.Kurbatova nuotr./Inesa Borkovska
J.Kurbatova nuotr./Inesa Borkovska

Anot Inesos, per Kūčias dekoras turėtų būti ramesnis, neišsiskirti spalvomis, o išaušus Kalėdoms, kompoziciją galima papildyti nuotaikingesniais papuošimais. Vis dėlto reikėtų jausti ribą ir nepersistengti, kad stalo puošmena nevirstų kiču.

Dažnai ketiname itin papuošti, o tuomet suprantame, jog ant stalo reikia vietos ir maistui.

„Riba yra labai plona, nes norisi ir to, ir ano. Jei matote, kad nejaučiate saiko, išimkite nereikalingas detales. Mažiau visada yra daugiau, – pabrėžia I.Borkovska. – Taip pat svarbu jausti spalvas. Mūsų darytoje kompozicijoje yra aukso, raudonos spalvos, o jei dar norėčiau mėlynos ir žalios, turėčiau mišrainę, kurios produktai tarpusavyje nedera. Stenkitės, jog būtų ne daugiau nei trys spalvos.“

Renkantis tarp vainiko ir kompozicijos ant stalo, Inesa pataria likti ties pastaruoju, o kartu pirmenybę teikti natūralumui bei naudoti gyvas šakas.

„Kompozicijos dekoro elementai gali būti ir dirbtiniai, – sako floristė. – Kompozicija yra kompaktiškesnė už vainikus, kuriuos, beje, dažniausiai pasipuošiame dar prieš Advento pradžią ir keturias savaites degame žvakes.“

Ne pandeminiais laikais dažnai per šventes į namus susirenka gausybė žmonių, kuriuos šeimininkui susodinti prie vieno stalo gali pasirodyti tikras vargas – ypatingai, jei vietos mažoka.

„Tuomet siūlyčiau naudoti miniatiūrinę kompoziciją su plona žvakute per vidurį. Pakanka net vienos šakelės – minimalus dekoras vis tiek turėtų būti“, – tikina floristė.

Pakanka net vienos šakelės – minimalus dekoras vis tiek turėtų būti.

Svarstant, kokią kompoziciją sukurti stalui, galima atsižvelgti ir į tai, koks dekoras jau vyrauja namie – pavyzdžiui, kaip papuošta jūsų eglutė.

„Jei norite vientiso vaizdo, stalo dekorą derinkite su eglute. Nors aš į viską žiūriu spontaniškai – jei pažvelgtumėte į mano namus, kone kiekviename kampe yra po mažą papuošimą, bet jie tarpusavyje nesuderinti. Kai kur yra šakelės, o kitur į stiklinę vazą sudėti žaisliukai. Vis dėlto bendras vaizdas yra geras“, – pasakoja I.Borkovska, kuri namie randa laiko pagaminti ir didesnę kompoziciją, skirtą stalui.

Edvinas Šulcas/Floristės Inesos Borkovskos kurta kompozicija šventiniam stalui
Edvinas Šulcas/Floristės Inesos Borkovskos kurta kompozicija šventiniam stalui

Tam, kad kiekvienais metais papuošimai nesikartotų, anot Inesos, nebūtina kaskart pirkti naujų žaisliukų. Šioje vietoje galima pasitelkti fantaziją ir pačiam įnešti naujovių.

„Eglutės žaisliukus galima panaudoti kompozicijoms, papuošti palangę. Senus papuošimus atnaujinkite su veliūrine medžiaga arba į pagalbą pasitelkite nebenešiojamą baltą megztinį, kurį gaila išmesti. Taip dekoracijos įgaus visai kitą vaizdą“, – rekomenduoja floristė.

Kaip pačiam sukurti kompoziciją

Kuriamai kompozicijai reikalingas indas, floristinė kempinė ir jums patinkantys priedai. Demonstruodama, kaip pasidaryti gražų papuošimą ant stalo, Inesa naudoja kėnio šakas, kurios ilgiau laikosi ir, jei yra šviežios, nesibado.

„Mano indas panašus į tą, kurį naudojame kepti keksui – man atrodo, kiekvienas namie tokį turime, – šypteli pašnekovė. – Šakos jau paruoštos – sukarpykite grupelėmis iš karto tokio dydžio, kokio komponuosite. Svarbu nuvalyti šakelių apačias, kadangi tai padeda lengviau įsmeigti į kempinę.“

Edvinas Šulcas/Floristės Inesos Borkovskos kurta kompozicija šventiniam stalui
Edvinas Šulcas/Floristės Inesos Borkovskos kurta kompozicija šventiniam stalui

Įsigiję eglutę, neretai apkarpome apatines šakas ir vėliau neturime, kur jų dėti – anot Inesos, jos puikiai tinka būsimai kompozicijai.

„Kompozicija stovės per vidurį, todėl komponuoti reikia veidrodiniu atspindžiu tam, kad šeima iš abiejų pusių galėtų grožėtis vaizdu. Nepadarykite dekoracijos tik vienpusės, – dėmesį atkreipia floristė.

– Įvertinkite, kiek ant stalo turite vietos, kad paskui nereikėtų stumdyti patiekalų ir galvoti, kur padėti kompoziciją. Patariu daryti ją siauresnę, bet ilgesnę, o šakas komponuokite ne į aukštį, nes nematysite prieš jus sėdinčių žmonių.“

Edvinas Šulcas/Floristės Inesos Borkovskos kurta kompozicija šventiniam stalui
Edvinas Šulcas/Floristės Inesos Borkovskos kurta kompozicija šventiniam stalui

Smeigdami šakeles, tą darykite tankiai, kad nesimatytų kempinės, kuri naudojama tam, jog šakos neišdžiūtų ir gautų drėgmės. Paruošus pagrindą, galima atverti fantaziją dekorui.

„Man net nesinori dekoruoti, nes kompozicija jau gražiai atrodo, – juokiasi I.Borkovska. – Kūčių stalui renkamės ramesnes spalvas, o Kalėdų rytą galima pridėti vieną burbulą ar blizgutį ir dekoracija įgaus visai kitą nuotaiką.“

VIDEO: Šventinio stalo dekoras: floristė parodė, kaip patiems sukurti kalėdinę kompoziciją

Inesa savo kuriamai kompozicijai naudoja miško gėrybes – kankorėžius. Juos prie dekoracijos floristė deda su smeigtukais, nors galima į pagalbą pasitelkti ir karštus klijus.

„Dekorai žavingiau atrodo, jei yra grupuojami, o ne išmėtomi pavieniai. Tą darydami, nepamirškite, kad reikėtų atsižvelgti į proporcijas, – sako I.Borkovska. – Reikiamų priemonių įsigyti galite ūkinių prekių ar floristikos parduotuvėse, prekybos centruose.“

Inesos kurta kompozicija itin natūrali, paprasta, tačiau kartu ir šventiška. Floristė primena nesekti aklai madų bei atsižvelgti į savo namus tam, jog dekoras tiktų.

„Įvertinkite savo stalą, turimą erdvę, žmonių kiekį – jei telpa keturi asmenys, nedarykite didžiulių kompozicijų, kad ir kokios jos gražios. Viena pamerkta šaka ir žvakė yra geriau nei perkrautas stalas“, – pataria Inesa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius