-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 14

Talentingi vaikai. Mintinai skaičiuojantis Gabijus per sekundę atlieka sudėtingus matematinius veiksmus: žongliruoja ir pirštais

Devynmetis Gabijus Beržinis – išskirtinis vaikas, o kitiems suprasti jo gebėjimą iš viso neįmanoma. Tiesa, berniuko mama Irmantė sako, kad vien talentu to nepavadinsi. Tai – didelis ir kruopštus darbas ir ilgos valandos, praleistos besitreniruojant.
Gabijus Beržinis
Gabijus Beržinis / Asmeninio archyvo nuotr.

Skaičiuoti mintinai Gabijus pradėjo maždaug nuo penkerių, kai tėvai, pamatę išskirtinį vaiko pomėgį galvosūkiams, nuvedė į „Menar akademiją“ (dabar EIQ akademija – red.), kur ir yra mokoma mintino skaičiavimo.

Vaikai mokomi pagal iš Rytų kilusią intelekto lavinimo metodiką, kuri taikoma įvairiose pasaulio šalyse. Lietuvoje ji pradėta diegti 2013 metais.

Kai atrodo toks skaičiavimas, galite pažiūrėti ČIA.

Skaičiuoti mokėsi trejus metus

„Aš norėjau geriau išmokti matematiką. Ten yra visokių įdomių galvosūkių, mąstymo užduočių“, – sakė pats berniukas.

Gabijus pasakojo, kad pažintis su skaičiais ir matematiniais veiksmais prasidėjo po truputį – nuo mažesnių skaičių, paprastesnių veiksmų. Mintino skaičiavimo akademijoje Gabijus mokėsi trejus metus – tiek laiko ir trunka mokymo programa.

Tačiau kai ji baigėsi, vaikas sako nusiminęs, mat mokytis patiko. Todėl Gabijaus tėvai sūnui šioje akademijoje pasiūlė mokytis dar dvejus metus – pasirenkant ne mintino skaičiavimo, bet kitą programą.

Koks matematinis veiksmas Gabijui sunkiausias? „Dauginti“, – sako jis. O lengviausias? „Dalinti.“

Gabijus, paklaustas, kaip apskritai galima išmokti, atrodytų, neįmanomų dalykų, aiškina: mus išmokė skaičiuoti pirštais, įsivaizduoti skaičius ir juos perkelti į mintis. Berniukas dviženklius ar triženklius skaičius daugina, o keturženklius dalina per kelias sekundes.

„Žiūrint, kokio dydžio skaičius“, – paaiškina devynmetis, kuris ateityje norėtų būti programuotoju arba inžinieriumi.

Asmeninio archyvo nuotr. /Per trejus metus Gabijus atliko 1800 namų darbų
Asmeninio archyvo nuotr. /Per trejus metus Gabijus atliko 1800 namų darbų

Skaičiuodamas žongliruoja pirštais

Per trejus metus Gabijus atliko 1800 namų darbų, kurie buvo skirti „Menar akademijoje“.

„Namų darbų skaičius didelis, ir grupės vidurkį tikrai aplenkė. Tačiau net ir šiuo atveju tai nebuvo maksimalus namų darbų skaičius grupėje – buvo ir daugiau padariusių“, – sakė Gabijaus mama Irmantė.

Irmantė pasakojo, kad kai Gabijus mokėsi skaičiuoti, naudojo ir specialų skaitytuvą – abakusą (abacus). Žmogui, kuris nėra susidūręs su skaičiavimu mintinai, toks Gabijaus gebėjimas yra neįprastas ir sunkiai suprantamas.

„Scanpix“ nuotr./Abakusas
„Scanpix“ nuotr./Abakusas

„Abakusas yra panašus į seniau parduotuvėse buvusius skaitliukus. Tik mažesnis. Ir su juo treniruojasi. Tuos rutuliukus stumdo, o vėliau skaičiukus perkelia į galvą, skaičiuodamas žongliruoja pirštais. Tai iš šalies atrodo kiek keista, žmonės nustemba“, – pasakojo Irmantė.

Kalbėdama apie šį sūnaus gebėjimą Irmantė svarsto, kad vaikas turi būti imlus: „Jei žmogus yra humanitaras, jis su skaičiais taip nesusidoros. Bet nėra taip, kad vaikas skaičiuotų mintinai ir taip dėliotų skaičius neįdėdamas darbo.“

Norėjo, kad įgūdžiai tobulėtų

Mokytis mitinio skaičiavimo tėvai Gabijui pasiūlė pastebėję jo imlumą skaičiams ir loginėms užduotims.

„Anksti pamatėme, kad jis skaičiams ir galvosūkiams imlesnis. Jam buvo labai įdomu dėlionės. Būdamas dvejų metų, dėliojo jas iš 100–150 detalių, nors iš tikrųjų tokiems vaikams tinka 30–20 detalių dėlionės“, – sakė Irmantė.

Būdamas 3–4 metų berniukas skaitė ir skaičiavo, bandė rašyti. „Pagalvojome: reikia užsiimti ir kažkur vaiką vesti, kad įgūdžiai tobulėtų. Nes, tarkime, priešmokyklinėje klasėje ką jam veikti? Skaičiuoti moka, rašyti moka“, – kalbėjo Gabijaus mama.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabijus Beržinis
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabijus Beržinis

Olimpiadose – trečioji vieta

Apie skaičiavimą mintinai ir kad to yra mokoma tėvai sužinojo atsitiktinai. Gabijų jie nuvedė į demonstracinę pamoką, ir jam patiko. Taip ir liko.

Antrais ir trečiais mokymosi metais Gabijus dalyvavo mintino skaičiavimo tarptautinėse olimpiadose. Abu kartus berniukas laimėjo trečiąją vietą. „Jis mus nustebino. Nesitikėjome. Pirmaisiais metais ji vyko Lietuvoje, o kitais metais – Sankt Peterburge; ten buvo gerokai didesnė konkurencija“, – pasakojo Gabijaus mama.

Olimpiadoje dalyvavo per 300 vaikų iš įvairių valstybių, kurie varžėsi savo amžiaus grupėse.

Mama pasakojo stebėjusi sūnaus treniruotes prieš olimpiadas, kai kompiuterio ekrane vienas po kito „krenta“ skaičių sekos. Vienaženklių, dviženklių, triženklių. Ir pati tų skaičių sekas greitai pamesdavusi.

Gabijus mintinai sudeda ir atima dviženklius, triženklius, keturženklius skaičius, keturženklius dalina iš dviženklių, o sudėtingiausia yra daugyba. Tad dauginami dažniausiai dviženkliai, kartais ir triženkliai skaičiai: „Kai jis treniravosi pirmajai olimpiadai, tam, kad ekrane kristų įvairūs skaičiai, reikia užsistatyti jų greitį. Tai būdavo milisekundės, o daugybai ir dalybai – sekundės“, – sakė Irmantė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabijus dvejose olimpiadose laimėjo trečiąją vietą
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabijus dvejose olimpiadose laimėjo trečiąją vietą

Pamokose lengva įsiminti

Pasak Irmantės, jie nėra iš tų tėvų, kurie verstų vaiką kažką daryti arba, jei vaikui neįdomu, sakytų: pabaik, jei pradėjai. Tačiau mokytis skaičiavimo labai norėjo pas Gabijus.

„Aš manau, kad šią programą, nors ji yra skiriama įvairaus amžiaus vaikams, lankyti reiktų nuo anksčiau – jei tėvai pastebi, kad vaikas turi tokių gebėjimų. Svarbiausia juos pastebėti laiku ir pagal galimybes padėti ugdyti. Taip, norint pasiekti daugiau, darbo įdėti tikrai reikia.

Gabijus išmoko skaičiuoti ir jam mokykloje lengviau. Kai 2–3 klasėse vaikai mokosi daugybos ar dalybos, jam lengva. Bet tuo pačiu jis išmoko koncentruotis, labiau susikaupti, išlavino atmintį ir pamokose jam lengva įsiminti. O kaip bus toliau – bus matyt“, – kalbėjo Irmantė.

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius