-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 12

Terasoje ir balkone galite užsiauginti vaismedžių ir vaiskrūmių: patarimai, kaip tai padaryti

Miestams plečiantis atsiranda vis didesnis poreikis mažų sklypų savininkams susikurti žalias erdves savo balkone ar ant terasos. Būtent pagal 2022 m. tendencijas madinga bus ne tik prieskoninius augalus auginti namie, bet ir vaismedžius ar vaiskrūmius dideliuose vazonuose. Priklausomai nuo to, ką jūs mėgstate: vyšnias, trešnes, obuolius, kriaušes, slyvas, persikus, abrikosus, nektarinus, šilauoges, serbentus – viską galite užsiauginti savo terasoje ar balkone, turėdami tik didesnį vazoną, kurį patys galite apsišiltinti (instrukciją rasite žemiau).
Vaismedžiai terasoje
Vaismedžiai terasoje / „Tado ūkio“ nuotr.

Patarimais dalijasi „Tado ūkio“ medelyno savininkė ir kraštovaizdžio dizainerė Kristina Cvilikienė.

Kokios formos vaismedį rinktis?

Jūs galite rinktis mini vaismedį įprastos formos, kuris užauga 1,6–1,8 m aukščio, arba koloninės formos, kuris siekia iki 2 m aukščio. Koloninės formos vaismedis brandina vaisius šalia pagrindinio kamieno arba ant glaustai augančių šakų. Tokios formos vaismedžiai būna siauros lajos ir atrodo labai dekoratyviai. Jau iš mažo koloninio vaismedžio (obels) per sezoną jūs sulauksite iki 30 obuolių. Koloninius vaismedžius galima pritaikyti norint sukurti „žalią“ sieną, kuri taps užuovėja arba pavėsiu balkonuose ir terasose.

„Tado ūkio“ nuotr./Koloninės obelys
„Tado ūkio“ nuotr./Koloninės obelys

Mini vaismedžio derlingumas nenusileidžia koloninės formos vaismedžiui. Per sezoną miniatiūrinės obelys gali subrandinti vaisius, kurių bendras svoris pasiekia 6–10 kg. Pasirinkus mini persiką ar abrikosą auginti vazone terasoje ar balkone bus didesnė derliaus tikimybė, nei auginant sode grunte, nes jie gaus daugiau šilumos ir bus apsaugoti nuo šalnų ar vėjų.

Į ką atkreipti dėmesį perkant augalą?

Augalai būna kryžmadulkiai, kuriems apsidulkinti reikia kito augalo, arba savidulkiai, kurie patys apsidulkina savo žiedadulkėmis. Todėl prieš pirkdami vaismedžius atkreipkite dėmesį į veislės aprašymą, nes kitu atveju nusipirkę vieną kryžmadulkį augalą derliaus galite ir nesulaukti.

Dideliame sode medžiams žydint žiedadulkes gabena vėjas. Net, jei balkonas yra atviras, neįmanoma garantuoti, kad žydėjimo laikotarpiu bus vabzdžių, kurie gali užskristi į viršutinius daugiaaukščio aukštus. Uždarame balkone net vėjas negalės pernešti žiedadulkių į šalia žydinčius augalus, todėl jums reikia pasiruošti žydinčius vaismedžius apdulkinti rankiniu būdu. Tam reikia turėti paprastą minkštą teptuką ar šepetėlį. Šepetėliu tiesiog švelniai reikia pabraukyti per vieną, kitą atvirą žiedą, taip perkeliant žiedadulkes. Gausesniam derliui sulaukti visada patartina sodinti skirtingų veislių vaismedžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius