Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Terasų sezonas prasideda: ką reikia padaryti, kad mediena visą sezoną atrodytų puikiai?

Šiltasis metų laikas kviečia į lauką. Nuosavuose namuose ir sodybose veiksmas persikelia į pavėsines ir terasas. Į jas daugelis išsineša lauko baldus, kepsnines ir vėl gali džiaugtis puikiu laisvalaikiu gamtoje. Daugelis terasų, kaip įprasta, yra medinės. Netinkamas medienos paruošimas gali tapti priežastimi, kad mėgautis poilsiu lauke nepavyks. Tinkamai pasirūpinus medienos paviršiaus apsauga užtikrinsite, kad ji išliks graži visais metų laikais.
Medinė terasa.
Medinė terasa. / Atstovų nuotr.

Kiekvienas namo savininkas nori, kad namo ar vasarnamio fasado lentos būtų kuo geriau apsaugotos nuo nepalankių oro sąlygų. Ar tai būtų lietus, sniegas, ledinis vėjas ar kepinanti saulė – medinis paviršius turi atlaikyti šiuos išbandymus kiek įmanoma ilgiau. Aptarsime, ką reikia padaryti, kad mediena visą sezoną atrodytų puikiai, ir kokios priemonės padeda to pasiekti.

Alyvuojant medieną išsaugomas natūralus jos grožis

Noras išsaugoti natūralų medžio grožį yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės reguliariai prižiūri medieną. Laikui bėgant mediena gali prarasti spalvą, įtrūkti, pasidaro jautresnė UV spindulių ir kenkėjų daromai žalai. Na, o vienas iš veiksmingų būdų apsaugoti medinius paviršius – naudoti alyvą.

Terasoms paprastai naudojama minkštoji, pvz., kedro, eglės, pušies, ir kietoji, pvz., ąžuolo ar tikmedžio, mediena. Visų tipų medieną patartina alyvuoti taip, kad būtų pabrėžiama natūrali jos spalva. Stilinga terasa yra puiki vieta vasarą praleisti laisvalaikį, tačiau netinkamai prižiūrima ji gali tapti slidi ir netvirta.

Alyva medieną apsaugo nuo kenkėjų, drėgmės ir kitų nepalankių veiksnių, kurie kenkia medžio tvirtumui. Apsauginės alyvos savybės ne tik padeda išvengti drėgmės, UV spindulių bei kenkėjų daromos žalos, bet ir sumažina skilimo ar puvimo tikimybę.

Atstovų nuotr./Medinė terasa.
Atstovų nuotr./Medinė terasa.

Alyva medienai suteikia apsauginį barjerą nuo išorinių veiksnių, apsaugo nuo pažeidimų. Reguliariai tepdami medieną alyva, ne tik ją apsaugosite, bet ir pamaitinsite, išryškinsite natūralią tekstūrą. Norint alyvuoti medienos paviršių pirmiausia pašalinkite nuo jo visus susikaupusius nešvarumus.

Atmintinė, už kurią terasa jums padėkos

Pirmas žingsnis, norint apsaugoti terasos medieną, yra paviršiaus paruošimas, o tiksliau jo nuvalymas valikliu (pavyzdžiui, „Pinotex Terrace & Wood Cleane“), kad pašalinti visus gyvų organizmų pėdsakus. Tolygiai paskirstę valiklį ant medienos, luktelkite kaip rekomenduoja instrukcija ant produkto pakuotės ir nuplaukite. Aukšto slėgio vandens srove pašalinkite sunkiai pašalinamus likučius. Jeigu reikia, valymo procedūrą pakartokite.

Atstovų nuotr./Medinė terasa.
Atstovų nuotr./Medinė terasa.

Kai terasos paviršius nuvalytas, palikite ją išdžiūti. Prieš pradėdami alyvuoti patikrinkite, ar mediena sausa. Terasą alyvuokite gaminiu „Pinotex Solar Terrace & Wood Oil“ arba „Pinotex Terrace & Wood Oil“. Alyvą tepkite išilgai medienos plaušų vienu ar keliais sluoksniais, kol mediena bus įsotinta. Dirbti bus lengviau naudojant šepetį su teleskopiniu kotu arba specialią alyvavimo šluotą. Alyvuokite terasos lentas vieną po kitos ir nepamirškite skersinio pjūvio vietų.

Stenkitės pilnai įsotinti medieną pakankamu alyvos sluoksnių skaičiumi. Kad neatsirastų dėmių, į medieną neįsigėrusią alyvą maždaug po 15–20 minučių nuvalykite medvilnine šluoste. Panaudotas alyvuotas šluostes surinkite ir sudėkite į kibirą su vandeniu, kad jos savaime neužsidegtų.

Paviršių alyvuokite sausu, apsiniaukusiu oru, esant +16–22 °C temperatūrai. Nepatartina alyvuoti paviršiaus, jei ant jo krenta tiesioginiai saulės spinduliai, taip pat vėjuotu oru. Venkite alyvuoti paviršių, jei po alyvavimo artimiausias 4–6 valandas gali būti kritulių arba iškristi rasa.

Atstovų nuotr./Medinė terasa.
Atstovų nuotr./Medinė terasa.

Ką būtina žinoti padengus medieną alyva

Maždaug savaitę po alyvavimo terasos paviršių derėtų pasaugoti – jis dar nėra iki galo sutvirtėjęs, įgavęs reikiamo patvarumo. Jeigu vis dėl to reiktų, tokiu atveju maždaug po dviejų dienų nešvarų paviršių galima švelniai valyti minkštu šepečiu arba plovimo šepečiu. Nuolat atmosferos veikiamą paviršių rekomenduojama dengti alyva kas 1-3 metus.

Svarbu atminti ir tai, kad mediena tampa hidrofobiška ir yra apsaugota tik tada, kai ji yra visiškai įsotinta alyva. Kiek paviršius įsotintas, galima patikrinti užlašinus ant jo šiek tiek vandens. Apvalūs vandens lašeliai yra ženklas, kad mediena gerai įsotinta alyva. Tačiau jei vanduo geriasi į medieną ir plačiai pasklinda, medieną reikia alyvuoti papildomai.

Atstovų nuotr./Medinė terasa.
Atstovų nuotr./Medinė terasa.

Jei terasa bus prižiūrima per retai, mediena praras savo žvilgesį, atsiras atspalvio skirtumų, pradės rastis pelėsių ir dumblių. Geriausia paviršių alyvuoti reguliariai, tuomet terasa nuolat spindės.

Medienos impregnavimas – dar vienas būdas išlaikyti medžiagos ilgaamžiškumą

Jeigu medines terasos lentas norisi tik apsaugoti nuo išorės veiksnių poveikio, joms galima suteikti nematomą apsaugą impregnuojant. Vienas iš būdų tai padaryti yra impregnavimas, kuris suteikia nematomą apsaugą nuo neigiamų išorės veiksnių.

Impregnuojant medieną giliai įsigeriančiais gruntais „Pinotex Base“ arba „Pinotex Wood Prime“ jie įsigeria į vidų ir, vėliau naudojant tinkamas medienos aspaugos priemones ar dažus, bei prižiūrint, mediena išliks dešimtmečius. Ji bus apsaugota nuo puvimo, irimo ir „mėlynų dėmių“ – tamsaus grybelio, kuris gali išmarginti melsvai pilkomis arba juodomis dėmėmis.

Gruntuose esantys biocidai ir dervos įsiskverbia giliai į medieną ir saugo ją iš vidaus, priešingai nei apdailos priemonės. Lazūros ar dažai saugo medieną nuo išorės veiksnių poveikių. Prieš impregnuojant medieną giluminiais gruntais, svarbu žinoti, ar ji buvo apdorota.

Jūsų turimą medieną galima priskirti vienai iš trijų kategorijų.

  • Pirmoji – neapdorota. Ji neapdorota apsaugos priemonėmis ir neapsaugota, ypač lengvai pasiduodanti puvimui ir irimui, todėl reikia kuo greičiau apdoroti.

  • Antroji – apdorota įmirkant medieną, kuri buvo padengta impregnantu arba apsaugine medžiaga, užtikrinančia pagrindinę apsaugą. Paprastai tai reiškia, kad mediena buvo panardinta į specialią vonią su medienos priežiūros priemone. Tai šiek tiek apsaugo paviršių, tačiau tokiu būdu priemonės neįsiskverbia giliai. Labai dažnai impregnavimas išblunka po pirmųjų metų, o mirkant apdorotą medieną, norint geriau apsaugoti nuo blukimo, per pirmuosius kelis mėnesius reikia papildomai padengti dviem medienos apsaugos priemonės sluoksniais.

  • Trečioji – apdorota slėgiu. Apdorojimas slėgiu yra visapusiškiausias medienos impregnavimo metodas. Veikiant vakuumui, iš medienos ištraukiama drėgmė ir cheminis apdorojimas įsiskverbia giliai į pluoštą, dažnai palikdamas šviesiai žalią atspalvį. Slėgiu apdorotą medieną vis tiek būtina apdoroti medienos apsaugos priemone arba kita atmosferos poveikiui atsparia danga, pavyzdžiui lazūra arba dažais.

  • Ketvirtoji – grubi, pjautinė mediena, kuri sugeria dvigubai daugiau nei obliuota mediena, todėl impregnuoti ją daug paprasčiau, nes apsauginė medžiaga įsiskverbia tiesiai į pluoštą. Obliuota mediena yra glotnesnė ir geresnės kokybės (be atplaišų!), tačiau ją sunkiau impregnuoti ir dažai sunkiau prikimba prie paviršiaus. Jeigu dirbate su labai glotnia, obliuota mediena, prieš impregnuojant ją apsaugine medžiaga, medieną rekomenduojama šiek tiek pašveisti švitriniu popieriumi.

Atminkite, kad svarbiausia impregnuoti medieną giliai įsigeriančiu gruntu, net jei po to planuojate padengti ją spalvota lazūra arba dažais. Lazūros arba dažų du sluoksniai puikiai saugo nuo drėgmės ir kitų išorės veiksnių, o giluminiai gruntai įsiskverbia giliai į medieną ir apsaugo ją iš vidaus.

Todėl, ruošdamiesi apsaugoti medieną, verta skirti dėmesį ne tik paviršiaus apsaugos priemonėms, bet ir pagrindinei medienos struktūrai. Tik tinkamai impregnuota mediena galės ilgai išlikti patvari ir atspari įvairiems nepalankiems aplinkos veiksniams, leisdama jums mėgautis lauko poilsiavimu be jokio rūpesčio dėl jos būklės.

Taigi, prieš naudodami lazūrą ar dažus, įsitikinkite, kad mediena giliai ir kruopščiai apdorota, suteikiant jai ilgalaikę apsaugą ir grožį.

Daugiau apie medienos apsaugą ir jai reikalingus produktus rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius