Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 03

Tomas sukūrė dioramą apie rusų karius: vienas vagia radiatorių, kitas – unitazą

Kai internete ėmė plisti žinia apie rusų karius, kurie vagia daiktus iš ukrainiečių namų, Tomas Upskas jau buvo neblogai pasistūmėjęs savo kuriamoje dioramoje. Prasidėjus karui, vyras iš anksto numatė, kaip gali elgtis rusų kariai, todėl ėmė kurti miniatiūrines figūrėles, kurios vagia radiatorių, neša lauk unitazą, o vienas karys šlapinasi ant ikonos. „Jam nieko švento nėra“, – sako Tomas, kurio diorama sulaukė itin daug susidomėjimo.
Tomo Upsko diorama
Tomo Upsko diorama / Asmeninio albumo nuotr.

Dioramoje atspindėjo rusų karius

Darbo metu Anglijoje gyvenantį Tomą galima pamatyti statantį pastolius, tačiau laisvalaikiu jis mėgsta piešti ir daryti dioramas. Nors tuo užsiima jau ilgą laiką, būtent naujausioji pavertė vyrą kone įžymybe.

„Tai nėra pirmoji mano diorama apie plėšikaujančius rusų karius – turiu tokią apie sovietų karius Klaipėdoje. Iki dabar nematau skirtumo tarp sovietų ir rusų: žinau, jog kitas amžius, bet visa kita yra tas pats, atsiprašant, mėšlas. Kai jie priartėjo prie Ukrainos, iš karto sakiau, kad plėš. Taip ir buvo, niekas nepasikeitė“, – pasakoja T.Upskas.

Asmeninio albumo nuotr./Tomas Upskas
Asmeninio albumo nuotr./Tomas Upskas

Kai Rusija užpuolė Ukrainą, Tomas teigia nejautęs šoko, kadangi jau kurį laiką manė, jog prasidės karas.

„Rusai tokie yra. Pasižiūrėkime į istoriją – jie visada puolė kaimynus“, – įsitikinęs T.Upskas.

Tomo sukurtoje 20 cm ilgio bei pločio dioramoje būtent ir atsispindi šiandieninė Rusijos kariuomenė, kuri, įsiveržusi į Ukrainą, ėmė nešti daiktus iš gyventojų namų.

„Kiekvienas veiksmas, matomas dioramoje, turi mintį. Pavyzdžiui, kaukazietis prieš ikoną šlapinasi ant sienos – pas jį nieko švento nėra, o ir ikoną ištepliojo su vogtais dažais, kurie mėtosi po stalu. Iš pradžių norėjau pavaizduoti azijietį, bet buvo sunku išpiešti tokio mažumo veidą, todėl idėjos neįgyvendinau.

Tas karys nešasi radiatorių, nors aplink guli daug vertingesnių daiktų: muzikos instrumentai, ikonos, meno kūrinys. Jis nieko apie tai nesupranta. Kariai tempia tokius daiktus, kurie reikšmingi tik jiems. Tas pats ir su unitazu – galėtų paimti paveikslą, jį parduoti ir nusipirkti šimtą klozetų, bet jie tokie buki“, – teigia T.Upskas.

Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama
Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama

Išsikėlęs tikslą parodyti, kuo užsiima rusų kariai, savo siekį Tomas, kaip pats sako, įgyvendino šimtu procentų.

„Kai dariau dioramą, galvojau apie ateitį, nes plėšimai prasidėjo tik vėliau. Teko pakeisti unitazą – tikrai nesitikėjau, kad jį vogs XXI amžiuje. Pagal pirmą idėją, karys turėjo neštis oro kondicionierių. Klozeto vagystė tapo ir juokinga, ir kartu liūdna“, – pasakoja T.Upskas.

Diorama sulaukė didžiulio susidomėjimo

Figūrėles, kurios matomos dioramoje, Tomas nusiperka ir tuomet pats, kiek reikalinga, jas perdaro. Anot jo, jeigu daromas rusų karys, svarbiausia rasti figūrėlę, kuri būtų su rusiška uniforma.

„Tai sutaupo daug laiko, kai pačiam nereikia jos piešti. Taip pat ieškau tokių, kurios atitiktų norimą kūno padėtį: pavyzdžiui, būtų bėgantis. Vis dėlto dažnai tenka pjaustyti rankas, kojas, lipdyti, – aiškina T.Upskas. – Padaryti vieną kareivėlį su nudažymu užtrunka apie savaitę.“

Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama
Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama

Tokia veikla reikalauja didelio dėmesio detalėms, tačiau Tomui tai patinka. Kaip pats sako, viskas jose ir slypi.

„Jeigu diorama būtų tuščia ir, tarkime, ant žemės nesimėtytų šiukšlės, man jų trūktų, – tikina T.Upskas. – Daugiausia iššūkių pareikalavo padaryti pianiną – visi jo ornamentai yra piešti ranka. Daug kas tuo netikėjo, sakė, kad nesąmonė, čia yra lipdukai. Dabar, kai prisimenu, tikrai išnervindavo, nes mažiausias teptuko judesys ne ten ir, viskas, reikia taisyti.“

Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama
Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama

Tam, kad susierzinęs nesviestų sukurto darbo į sieną, Tomas jau buvo supratęs, kada yra metas, kai reikia atsitraukti ir atsikvėpti.

„Ne vienas mano kūrinys yra skridęs šalin, – juokiasi T.Upskas. – Tai yra labai kruopštus darbas, reikia turėti daug kantrybės, bet ji vis tiek išsenka. Kai jau pradeda tvinksėti akis, vadinasi, kantrybė seka, todėl reikia viską padėti, išjungti lempą ir išeiti. Išmokau, nes kitu atveju, dar kelios sekundės ir lėktų nuo stalo.“

Tomo sukurta diorama apie plėšikaujančius rusų karius sulaukė neįtikėtino dėmesio – feisbuke po įrašais galima matyti daugybę komentarų, o jo darbą rodo užsienio žiniasklaida.

„Tikėjausi, kad galiu sulaukti dėmesio, bet ne tiek, – pripažįsta T.Upskas. – Nesitikėjau, kad rodys per Azerbaidžano, Rumunijos televizijas, Rytų Europos šalių žinių kanalus, taip pat ir Kinijoje. Jau tada, kai įkėliau pirmo kareivėlio nuotrauką, mačiau, jog dėmesys šoka į aukštumas. Kai padariau karį su pavogtu unitazu, tapo aišku, kas čia bus.“

Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama
Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama

Tomas džiaugiasi žmonių rodomu dėmesiu, kadangi tai padės pasiekti kitą itin svarbų tikslą – savo sukurtą dioramą jis parduos aukcione, o gautus pinigus paaukos Ukrainai.

„Kuo diorama bus populiaresnė, tuo labiau kils kaina ir daugiau lėšų atiteks ukrainiečiams, – mano T.Upskas. – Aukcionu užsiims ukrainiečių žiniasklaida. Pats nuo to visiškai atsiribojau, kad vėliau pikti liežuviai neplaktų, jog darausi iš to verslą. Viską palikau pasakydamas, kad tame nedalyvauju – nenoriu būti nė per milimetrą prie pinigų. Kaip jie susiorganizuos, taip ir turės.

Kai parduos, man duos aukcioną laimėjusio žmogaus kontaktus, jam nusiųsiu dioramą.“

Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama
Asmeninio albumo nuotr./Tomo Upsko diorama

Aukcionas turėtų prasidėti nuo 2 tūkst. eurų, nors, anot Tomo, jis jau sulaukė siūlymų iš žmonių, kurie nori sumokėti dvigubai ir be aukciono.

„Jie norėjo pervesti pinigų, iš karto nupirktų dioramą. Tačiau sakiau, kad ne, turime laukti ir žiūrėti, kaip bus“, – sako T.Upskas.

Diorama su rusų kariais yra ne paskutinė – panašios tematikos Tomas kuria ir dabar. Dienos šviesą ji turėtų išvysti jau šį savaitgalį.

„Apie ją dar niekas nežino, – šypteli T.Upskas. – Bus apie vieną „Azovstal“ kovotoją. Daugiau nieko nesakysiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius