Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 20

Trūksta vietos virtuvėje? Triukai, kurie padės ją padidinti trečdaliu

Visiems gerai pažįstama situacija, kai reikia surasti ryžius ar druską apatinės spintelės gale ir dėl to tenka ištraukti visas maisto atsargas. O ryžiai, pasirodo, baigėsi ir pomidorinę sriubą teks virti be jų, nors puodas jau kunkuliuoja. IKEA Patogių namų dizainerė Vaiva Klezienė dalinasi gudrybėmis, kaip išvengti tokių situacijų ir kaip net trečdaliu padidinti virtuvę, ją tiesiog efektyviai sutvarkant.
IKEA sieninės sistemos
IKEA sieninės sistemos / Inter IKEA Systems B.V. nuotr.

Jokios tuščios vietos ant sienos

Bute gyvenančio Lietuvos gyventojo virtuvė vidutiniškai užima apie 6 kv. m. Tokiame plote dažniausiai telpa stalas, kėdės ir 2 – 3 metrų ilgio virtuvės baldų komplektas su buitine technika. Pasak V. Klezienės, iš virtuvės komplekto „išmetus“ viryklei, šaldytuvui ir gartraukiui skirtą erdvę, paaiškėja, kad teks gyventi su keliomis spintelėmis, kuriose turės tilpti ne tik indai, puodai ir virtuvės reikmenys, bet ir maisto atsargos.

„Nenuostabu, jog tose poroje spintelių puodai „lipa“ vieni ant kitų ir nuvirsta, kai prireikia ištraukti keptuvę, o kruopos ir maisto atsargos maišosi ir „slepiasi“ nenuspėjamais būdais“, – šypsosi dizainerė ir vardija, kaip virtuvėje su minimaliomis investicijomis susikurti papildomą trečdalį naudingo ploto.

„Yra dvi erdvės, kurios lietuvių virtuvėse dažnai paliekamos neišnaudotos. Viena iš jų – tai tarpas tarp lubų ir pakabinamų spintelių bei sienos. Užsisakant naujus virtuvės baldus, rekomenduoju pakabinamas spinteles kelti iki pat lubų. Taip turėsite dar kelias lentynas, kuriose galėsite pasidėti rečiau naudojamus daiktus. Kita galimybė „išsiplėsti“ – sienos dalis tarp stalviršio ir pakabinamų spintelių. Išleidus vos kelis eurus, galima sutalpinti vieno gero stalčiaus turinį“, – sako V. Klezienė.

Tam reikės įsigyti skersinių, tvirtinamų ant sienų (kaina nuo 1,49 Eur), magnetinį peilių laikiklį (nuo 8,69 Eur), kabliukų ir indelių, kuriuose galėsite laikyti prieskonius, žalumynus, stalo įrankius; kabinti samčius ir kitus reikmenis.

„Mažoje virtuvėje tikslas yra užimti kuo mažiau stalviršio paviršiaus, kad kuo daugiau vietos liktų maisto ruošimui. Taigi sieninės sistemos yra populiarus pasirinkimas tarp pirkėjų, kurie nori virtuvę suorganizuoti kiek įmanoma funkcionaliau. Sukabinus samčius, grūstuvus, pjaustymo lenteles, sietelius ir net keptuves, nuo jų likusį stalčių bus galima panaudoti maisto atsargoms susidėti. Taip pat ant sienos galima sukabinti šluostes, papildomas lentynas, purkštuvus ir kt. Siūlau nebijoti eksperimentuoti ir net sienas išnaudoti daiktams laikyti“, – siūlo IKEA Patogių namų dizainerė.

Stalčiams ir lentynoms – indeliai, dėžutės bei skirtukai

Paskyrus sienas daiktams laikyti, reikės peržiūrėti ir stalčių bei lentynų turinį. Pasak dizainerės, produktus bei daiktus laikant jiems skirtuose skyreliuose ir dėžutėse, atsiras pastebimai daugiau vietos ir tvarkos. Dizainerė skaičiuoja, kad investavus kelias dešimtis eurų galima nusipirkti indelių, skirtukų, dėžių, kurios itin pravers vidutinio dydžio virtuvei.

„Klientams renkantis virtuvę patariame pirmenybę teikti stalčiams, nes jie talpesni, tačiau visgi kainuoja brangiau negu lentynos. Tad taupant ir pasirinkus lentynas, turime sprendimų, kurie padės spinteles išnaudoti efektyviausiai. Vietoje stalčių mechanizmų galima rinktis vielinius stalčius su ratukais, jie IKEA kainuoja 8,00 Eur. Taip pat aukštose lentynose pravers įstatomos metalinės lentynėlės, kurios erdvę padalins ir leis patogiai keliais aukštais susidėti daiktus“, – vardija V. Klezienė.

Suorganizavus spintelių ar stalčių erdvę, lieka patogiai išsidėlioti daiktus. IKEA lentynose gausu šiam tikslui skirtų aksesuarų: stalčių skyrių skirtukų, dėžučių bei indelių. Spintelėms pritaikyti įvairių dydžių permatomi indeliai, kuriuos išrikiavus pagal aukštį, galima matyti, kas yra gale, kas priekyje. Norint daugiau tvarkos, ant indelių galima užklijuoti užrašus.

„Stalčiuose patariu naudoti indelius su permatomais dangteliais, kad iš viršaus matytųsi, kas yra viduje. Nusipirkus dar ir kelis aksesuarus, pavyzdžiui, stalčių skirtukus, bus daug lengviau sugrupuoti produktus. Tuo tarpu lentynose pravers indai, kurie susistato vienas ant kito. Pavyzdžiui, indeliai su bambukiniais dangčiais idealiai tinka sausiems ir biriems produktams, jų yra skirtingų dydžių. Be to, iš itin aplinkai draugiškos bambuko medžiagos pagamintą dangtelį dar galėsite naudoti kaip maisto padėkliuką. Taip pat labai rekomenduoju IKEA stiklinių indelių konteinerius. Priklausomai nuo to, kam juos naudosite, galite rinktis skirtingos paskirties dangtelius: silikoniniai dangteliai išsaugo karštį, sukuria vakuumą, tad produktai ilgiau lieka švieži. Juos galima dėti į mikrobanginę krosnelę ar orkaitę ir galima šaldyti. Pasirinkus sandarius dangtelius, kurie užsispaudžia specialiomis auselėmis, indus su maistu bus galima neštis į darbą“, – įvairius variantus siūlo dizainerė.

Be to, specialistė pataria nepamiršti ir kitų namuose esančių patalpų, kurias galima išnaudoti rečiau naudojamų daiktų laikymui. Tai sandėliukai ir balkonai, kuriuose galima pastatyti lentynas ir laikyti žiemos atsargas, kepimo formas bei kitus daiktus, neperkraunant virtuvės spintelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius