-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 03

Unikalią vilą Druskininkuose įrengusi R.Ničajienė: „Sodyba – kaip atokvėpis, laikas čia sulėtėja“

Pabėgti į ramybe dvelkiančius Druskininkus – tikra atgaiva miesto žmogui: laikas čia tarsi sustoja. O jei dar įsikurti tenka Kurorto gatvėje, senoje, tačiau šiuolaikiškai atnaujintoje sodyboje – poilsis primena tobulas atostogas. Būtent taip čia jaučiasi ir sezoninio maisto tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.
Renata Ničajienė
Renata Ničajienė / Eglės Juzumas nuotr,

Druskininkai R. Ničajienei visuomet buvo svajonių vieta gyventi. Šiame mieste ji gimė, čia pas senelius praleisdavo daug laiko vaikystėje. Gyvendama Vilniuje ji visuomet juto – trauka gimtajam kraštui neblėsta, todėl kai prieš 15 metų su vyru ėmė dairytis vasarnamio, abejonių dėl vietos nekilo – jo ieškos Druskininkuose.

„Iš pradžių šis namas buvo mūsų vasarnamis, vėliau svajojome čia persikraustyti, tačiau neturėjome tokios galimybės: kai nusipirkome sodybą, su vyru dirbome Vilniuje, čia mokėsi ir mūsų vaikai. Vėliau galvojome šalia pasistatyti naują namą sau, senąjį namą svarstėme parduoti, tačiau atsisveikinimas buvo labai skausmingas ir baigėsi tuo, kad jo visgi nepardavėme, o įrengėme svečių namus“, – 15min pasakojo R.Ničajienė.

 Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė
Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė

Tuomet prieš 15 metų sodybą šeimą pirko geltonos spalvos, vėliau ją perdažė žaliai, o kai čia nusprendė įrengti vilą nuomai - namą nubalino, o langines nuspalvino dzūkiška geltona – taip vadinama saulės spalva, dekoravo raižiniais.

Tuo tarpu vasarnamio interjerui idėją padiktavo R.Ničajienės veikla – rašydama sezoninio maisto tinklaraštį ir kulinarines knygas, skirtingų metų laikų sezoniškumą ji nusprendė perkelti ir į svečių namus: viloje įrengė unikalius pavasario, vasaros, rudens ir žiemos kambarius.

„Vizija atėjo palaipsniui – norėjosi kažko ypatingo, išskirtinio, kad nebūtų taip, kaip visur. Kadangi pati rašau tinklaraštį, vadovaujuosi sezonais, o tuo metu rašiau ir savo knygas, kulinarinio maisto dienoraštį, pagalvojau, kad ir kambariai galėtų vadintis metų laikais“, – pasakojo R.Ničajienė.

Taip kiekviena iš sodyboje esančių erdvių įgavo savitą nuotaiką: ant sienų „pražydo“ „Apuka Design“ menininkių Elenos Streckytės ir Uršulės Kavaliauskaitės išpieštos gėlės, augalai, vaisiai, daržovės. Pavasarį čia simbolizuoja pienės, ridikėliai, pirmieji svogūnų laiškai; vasarą – bijūnai, rožės, mėlynės, drugeliai; rudens kambarys dekoruotas įvairiomis sodo ir miško gėrybėmis; žiemos nuotaika apgaubta virtuvė papuošta kankorėžiais, sniegenomis, apšerkšnijusiomis šakelėmis.

 Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė
Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė

Pasak R.Ničajienės vienu metu sodyboje gali gyventi 9 žmonės, čia dažniausiai apsistoja šeimos, bičiulių kompanijos, atvyksta ir nemaža turistų iš užsienio, atostogų namus ypač pamėgę Izraelio gyventojai, vokiečiai, jie čia apsistoja net kelioms savaitėms, mėgaujasi kurorto ramybe ir poilsiu.

„Įrengdami vilą pirmiausia galvojome, kad čia būtų patogu gyventi. Namų širdimi tapo stalas – norėjome, kad jis būtų didelis, kad prie jo susėstų visi svečiai. Taip pat buvo svarbu turėti patogią virtuvę – man, kaip daug gaminančiai tai aktualu, manau, kad to reikia ir svečiams“, – pasakojo namo šeimininkė.

Patogumas ir funkcionalumas – du svarbiausi principai, kurių laikydamasi R.Ničajienė įrengė namus. Todėl sodyboje – nėra nereikalingų daiktų, visi jie pritaikyti taip, kad tarnautų žmogui, būtų daugiafunkciai.

„Kartu su „Ikea“ už gerą kainą pakankamai greitai apstatėme visus namus – jų baldai patogūs, funkcionalūs, todėl ir stalas čia iš „Ikea“, ir lovos, virtuvė – ją vyras su sūnaus pagalba surinko vos per savaitgalį. Labai patogu, kad penktadienį nusipirkus baldus, jau sekmadienį gali turėti virtuvę“, – gerų žodžių negailėjo R.Ničajienė.

 Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė
Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė

Pasak jos, kuriant interjerą reikia ir naujų baldų, ir senų, autentiškų akcentų, rankų darbo dirbinių – tik tuomet namai bus jaukūs, į juos norėsis sugrįžti. Tačiau tai pat svarbu erdvės neperkrauti bereikalingomis detalėmis, nepaversti jų senų daiktų sandėliuku. „Sodyboje daiktai turi atlikti savo funkcijas, jei imsime tempti viską, sandėliuoti tai, ko nebereikia, bet gaila išmesti – imsime darkyti namus“, – sakė pašnekovė.

R.Ničajienės atostogų namus puošia daugybė išskirtinių detalių, vienos tokių – istoriniai šeimos daiktai, tarp kurių – sena spinta, krėslas, o taip pat – originali vienos namo sienos puošmena, dailininkės-keramikės Vitalijos Kurtinaitienės sukurtas molinis daržas.

„Tai mano vyro mamos darbas, labai juo didžiuojuosi. Namo svečiams šis daržas labai patinka – jis žaliuoja ištisus metus“, – rodydamas iš molio nulipdytas daržoves – kopūstą, burokėlį, morką, smidrus ir t.t. – sakė ji.

Kaskart atvykusius svečius R.Ničajienė pasitinka kvapniais, pačios keptais kepiniais – pavaišina juos gardžia sviestine duonele. Taip pat pasirūpina visais galimai reikalingais daiktais – kad kiekvienas atvykęs čia jaustųsi lyg namuose. Viloje netrūksta nei jaukumo, nei pramogų – čia galima užsikurti židinį ar pasimėgauti saulės voniomis terasoje, pažaisti stalo žaidimus ar pagroti gitara.

 Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė
Eglės Juzumas nuotr,/Renata Ničajienė

„Sodyba žmogui reikalinga kaip atokvėpis nuo greito gyvenimo tempo, laikas čia sulėtėja. Būnant gamtoje labai atsigauni – tas gyvenimas ant žemės žavi: paukščiai čiulba, aplink žalia, parkas šalia. Gal todėl svečiai išvykdami palieka ir meilės laiškelius – rašydami atsiliepimus pažada sugrįžti“, – sakė R.Ničajienė.

Visą laidą su Renata žiūrėkite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius