-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 30

Universalusis „LEGO“: įdomusis lavinimas dviem dvynių poroms ir užkietėjusių kolekcionierių aistra

Vieną dieną namuose džiaugiamės „Žvaigždžių karų“ herojų desantu, kitą – Hario Poterio ar Pelenės pilimi, trečią – vandenyje plūduriuojančiu piratų laivu ir misiją atliekančia kosmine stotimi. Visa tai – iš kelių spalvingų „LEGO®“ detalių dėžučių, kurias vakare, sumigdę vaikus, perima tėvai. Tuomet prasideda rimtesnės – ištisų miestų su „Lamborghini“ gatvėse – statybos.
Lego
Bendras vaikų ir suaugusiųjų pomėgis / Asmeninio albumo ir feisbuko grupės „LEGO® Klubas Lietuva“ nuotr.

Madingiausi šiuo metu – kalėdiniai miesteliai: didžiųjų Lietuvos miestų aikštėse gruodį veikiausiai jų nelankysime, tad kodėl svetainėje nepastatyti tokio, kurį ribotų nebent fantazija?

Šeimą į komandą buria vakarinė tradicija

Didžiausioms metų šventėms besiruošiančių vilniečių Ramūno ir Ievos Arnauskų šeimoje auga dvi dvynių poros – dvylikamečiai Džiugas ir Mažvydas bei penkiametės Ūla ir Mėta.

Asmeninio albumo nuotr./Ribota fantazija? Arnauskų šeimos atžaloms apie tai girdėti neteko
Asmeninio albumo nuotr./Ribota fantazija? Arnauskų šeimos atžaloms apie tai girdėti neteko

„Šiais laikais buitis yra lengvesnė negu buvo mūsų mamų, bet tokios didelės kompanijos auginimas nėra paprastas pasivaikščiojimas. Žvelgiant iš psichologinės moters-mamos pusės, sudėtinga, kuomet trūksta ir laiko paroje, ir rankų.

Bet, kaip sakoma, mamos laimė matuojama vaikais – jeigu jie laimingi, mama irgi laiminga“, – 15min pasakoja populiaraus tinklaraščio „Two makes six“ autorė I.Arnauskienė.

Vienas iš pagrindinių iššūkių auginant keturias atžalas – ne tik paieškos, kuo per pietus nustebinti visą kompaniją, bet ir kuo užimti būrį įvairaus amžiaus vaikų.

„Jų įnoriai ir pomėgiai įprastai nevienodi dėl amžiaus ir lyties skirtumų. Pirmagimiai eina į mokyklą ir mėgstamus krepšinio, gitaros būrelius. Antragimės keliauja į darželį, lanko baletą. Vis tik keletas dalykų sujungia ketvertuką į vieną komandą: piešimas, knygų skaitymas ir „LEGO“ dėlionės“, – vardija I.Arnauskienė.

Šį žaidimą vilnietė moteris vadina amžinu – kaladėlės, kurias vaikystėje vyresnėliai rado po kalėdine eglute, vis susimaišo su naujomis ir keliasi iš kartos į kartą:

„Prisimenu savo vaikystę: „LEGO“ kaladėlės buvo deficitas, tad kaimynų vaikui sulaukus siuntos iš užsienio, eidavau žaisti ten kas vakarą. Dabar tokią tradiciją turime savo namuose.“

Mamos triukai ramiam vakarui

Pasak I.Arnauskienės, tradiciniais Arnauskų šeimos vakarais prie dėlionės vyksta „nematomų“ pamokų ir įgūdžių maratonas: saviraiškos, kūrybiškumo, istorijų kūrimo, pastabumo, vaizduotės lavinimo, smulkiosios motorikos, pirštukų miklumo, projektavimo, netgi perplanavimo.

Netrūksta ir azarto varžantis, kuris pasiūlys išradingesnę idėją.

Asmeninio albumo nuotr./Piešimas, knygų skaitymas ir konstruktoriai suvienija keturis Arnauskų šeimos vaikus
Asmeninio albumo nuotr./Piešimas, knygų skaitymas ir konstruktoriai suvienija keturis Arnauskų šeimos vaikus

„Maniškiai labai mėgsta kurti savo fantazijos statinius: miestus, laiko mašinas, prisikonstruoja visko nuo mobilių telefonų iki mūsų šeimos portreto – pagal nuotaiką, dienos nuotykius, peržiūrėtą filmą ar netgi susapnuotą sapną. Kartą man berniukai iš „LEGO“ aukštakulnius buvo sudėlioję.

Pirmasis statinys visada būna pagal instrukciją, pastačius – sugriaunamas, o tada jau įsijungia „Youtube“ arba stebinančiai laki vaikų vaizduotė. Pripažinsiu: jeigu noriu ramaus vakaro, pasiūlau „LEGO“ – pradedame kartu, o vėliau vaikai tęsia vieni“, – pasakoja I.Arnauskienė.

Suaugusiems leidžia atskirą liniją

Kūrybiškumą ir fantaziją išlaisvinti skatina naujasis „LEGO“ kompanijos šūkis – „Rebuild the world“ (liet. – „Perstatyk pasaulį“, aut. past.).

Primenama, kad dėlionėms nėra būtinos instrukcijos, o naujus dalykus galima kurti iš senojo rinkinio kaladėlių. Turint kelis nedidelius rinkinius ir lakią vaizduotę, atsiveria įspūdingos galimybės.

Feisbuko grupės „LEGO® Klubas Lietuva“ nuotr./Agniaus D. senovinis dumplinis fotoaparatas
Feisbuko grupės „LEGO® Klubas Lietuva“ nuotr./Agniaus D. senovinis dumplinis fotoaparatas

„Naujus rinkinius „LEGO“ išleidžia vos ne kas mėnesį taip išlaikydama visų susidomėjimą. Geriausia tai, kad nesvarbu, turite 1980 ar 2020 metų rinkinį – juos galite dėlioti kartu. Pagrindinis „LEGO“ konstruktorių segmentas, žinoma, yra vaikai, tačiau kiekvienais metais pastebimai auga susidomėjimas tarp suaugusiųjų, kuriems šiemet išleista atskira prekių linija.

Kompanija domisi tuo, tas vyksta pasaulyje, todėl sugalvoja įdomybių ir suaugusiems – pradedant automobiliais, tokiais kaip „Mustangas“, tęsiant traukiniais, baigiant keliaaukščiais pastatais. Sunku atsispirti: juk dažnas turbūt kartas nuo karto pasvajoja turėti savo mini miestelį apsuptą traukiniais“, – svarsto Artūras Mecuta, feisbuko grupės „LEGO® Klubas Lietuva“, buriančios beveik tūkstantį entuziastų, administratorius.

Kai kurie suaugusieji, anot A.Mecutos, mėgsta kolekcionuoti „LEGO“ ir netgi žiūri į tai kaip į investiciją, kurios vertė auga su kiekvienais metais ir kartais – daugiau negu auksas:

„Rinkiniai, kuriuos „LEGO“ išleidžia kaip „Exclusive“ serijos, turi didelę vertę. Rinkoje jie būna metus ar porą, vėliau iš prekybos išimami. Štai pavyzdžiui 2008 m. išleistas rinkinys – „Green Grocer“ pastatas – tuo metu kainavo apie 160 eurų.

Šiuo metu iš kolekcionierių naujas atsieitų apie 600–800, naudotas – nuo 350 eurų. Bet matyt svarbiausia, kad suaugusiems tiesiog smagu grįžti į vaikystę – esame dideli fanai, kurie kuria pasaulius, jų įvairiausius modelius.“

Feisbuko grupės „LEGO® Klubas Lietuva“ nuotr./Editos R. kosminė stotis
Feisbuko grupės „LEGO® Klubas Lietuva“ nuotr./Editos R. kosminė stotis

Nuosavas Kalėdų miestelis ir Eifelio bokštas

Į 15min pašnekovo rankas pirmasis „LEGO“ rinkinys pateko 1994 m. Susidomėjimą konstruktoriais pakeitė 1999 m. vilniečio namus pasiekusi personalinių kompiuterių erai.

Po beveik 20 metų pertraukos kruopštumo reikalaujantis hobis į A.Mecutos gyvenimą sugrįžo su trenksmu.

„Detalių turėjau nedaug, bet labai mėgau konstruoti, ypač automobilius. Juos fotografuodavau, o senelis man tas nuotraukas išryškindavo. Prieš dvejus metus „eksperimentui“ gera kaina įsigijau „LEGO Technic“ rinkinį ir pajutau tą pačią aistrą kaip vaikystėje. Nuo tada nebesustoju: renku, statau, kolekcionuoju“, – pasakoja A.Mecuta.

Vilniečio vakarai karantine prabėgo konstruojant Kalėdų miestelį, geležinkelio stotį, Hario Poterio pilį (6 000 detalių), Tadžmahalo mauzoliejų (6 000 detalių) ir „LEGO“ trijų aukštų prekybos centrą (4 000 detalių).

Įspūdingiausias konstravimo entuziasto kūrinys – „LEGO“ miestas, išsidėstęs 8 kv. metrų plote su 40 pastatų, parduotuvėmis, parkais, paplūdimiu ir netgi nuosavu Eifelio bokštu.

„Iš esmės, viską kuriu savomis jėgomis. Mano sūnui, kuriam 4,5 metų, pradžioje „LEGO“ apskritai nepatiko, ypač – dėlioti sekant instrukcijas. Su laiku šį žaidimą pamėgo, bet konstruoti vis dar noro buvo nedaug.

Nauji „LEGO“ rinkiniai nebestebina, nes tėtis jų parsiveža ne tik prieš Šv.Kalėdas, bet, realiai, kas kelias dienas.

Tačiau kas įtraukia – man statant būti šalia ir konstruoti savo kūrybos modelius iš po ranka esamų detalių. Savaime suprantama, be instrukcijų – statant, kaip tą akimirką norisi pačiam. Spręsdamas pagal savo pavyzdį galiu pasakyti, kad tėvai tikrai gali padėti įsitraukti vaikui“, – pabrėžia vienas iš virtualios lietuvių „LEGO“ konstruktorių bendruomenės iniciatorių.

Sparčiai artėjant didžiausioms metų šventėms, apsidairyti ir išsirinkti tinkamiausią „LEGO“ dėlionę, subursiančią visą šeimą ilgais žiemos vakarais, Kalėdų Senelis gali spustelėjęs šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius