-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 17

Užgriuvusi žiema palieka namus ne tik be elektros

Užėjus šalčio bangai bendruomenių, kurios vienija ir individualiuose namuose gyvenančius žmones, socialinių tinklų grupėse pasipylė pagalbos ir patarimų prašymai – kaip atšildyti užšalusį vandentiekį. Pasak specialistų, pasitaiko atvejų, kai vienintelis patarimas nutikus tokiai bėdai – laukti pavasario.
Vamzdžių šildymas
Užgriuvusi žiema palieka namus ne tik be elektros / Partnerio nuotr.

Svarbu nedelsti

„Ypač dabar, kai kelis metus buvo šiltesnės žiemos, statantys namus žmonės mažiau galvoja apie šalčio pavojus, tad labai daug iškvietimų turiu į naujos statybos būstus. Trūksta gal ir patirties, pavyzdžiui, ties pamatu vandentiekis būna gerai apšiltintas, reikiamame gylyje, tačiau vamzdis liečiasi su vandens paskirstymo šulinio siena ir per ją užšąla“, - pasakoja vandentiekio atšildymas paslaugas teikiantis santechnikas Donatas.

Pasak jo, jei žmonės laiku kreipiasi, paprastai problemos gana paprastai išsprendžiamos. Labai daug lemia laikas. Jei uždelsiama ilgiau, suledėjęs sluoksnis plečiasi ir kartais gali užšalti keli ar net keliolika metrų vamzdžio.

„Yra pasitaikę atvejų, kai nuo magistralinio vandentiekio iki namo buvo ilgas ir kreivas ruožas, kai vienintelė išeitis buvo laukti pavasario, nes norint atšildyti vandentiekį būtų reikėję jį tiesiog atkasti“, - pasakoja Donatas.

Geriausia išeitis - prevencija

Kiekvienam būsto savininkui, Donatas rekomenduoja vamzdžius apšiltinti elektriniais kabeliais, nes jei vandentiekis užšalo vieną kartą, tai tikrai bus ir kitas kartas. O jei dar neužšalo, tai tikrai nereiškia, kad tai neįvyks kitą žiemą.

„Žinoma, geriausia vamzdžius, tiek vandentiekio, tiek nuotekų, iškart montuoti su kabeliu, kuris neleis vamzdžiams atšalti žemiau 0 laipsnių. Tačiau tokią įrangą – apvynioti vamzdį specialiu šildančiu kabeliu ar per specialią movą įleisti jį į vidų, galima ir paskui. Tiesa, į vidų jį įleisite tik tada, kai vamzdis neužšalęs“, - aiškina Donatas.

Pats vyras savo būste šildomais kabeliais apsaugojęs ne tik vandentiekio ir kanalizacijos, bet ir lietaus nuvedimo sistemas, šildomus kilimėlius sumontavo po lauko laiptais ir ties įvažiavimu į garažą.

„Jei susilaužyčiau paslydęs ranką, netekčiau labai daug pajamų. Brangiai kainuotų ir lietvamzdžių keitimas, jei jie sulūžtų nuo ledo. Vanduo – daugiausiai žalos padaranti stichija. Tai vienintelė medžiaga kuri taip lengvai keičia savo būklę, o šaldama ne traukiasi, bet plečiasi su neįtikėtina jėga. Tad apsimoka kartą investuoti, paskui kabelių išlaikymas praktiškai nieko nekainuoja. Dabartiniai davikliai reaguoja ne tik į temperatūrą, bet ir drėgmę, tad lauke jie šildo tik tada, kai yra pavojus susidaryti ledui. Specialiai neskaičiavau kiek man kainuoja šis šildymas, tačiau tikrai nedaug, įsirengęs kabelius nepajutau elektros suvartojimo skirtumo“, - pasakoja Donatas.

Poreikis išaugo kartais

Pasak didžiausios Europos šildymo kabelių gamintojos DEVI atstovo, UAB „Danfoss“ projektų vadovo Mariaus Žardalevičiaus, šią žiemą šildymo kabelių poreikis atšalus orams labai padidėjo ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Kai kuriuose regionuose šildymo kabelių poreikis, lyginant su ankstesniais metais, išaugo kartais.

„Sugrįžo žiema, sugrįžo suvokimas, koks didelis diskomfortas yra netekti vandens. Jei pasišviesti galima žvake, pasišildyti židiniu, be vandens gyvenimas tampa itin nekomfortiškas, nes net tualetas negali funkcionuoti“, - sako M. Žardalevičius.

Partnerio nuotr./Užgriuvusi žiema palieka namus ne tik be elektros
Partnerio nuotr./Užgriuvusi žiema palieka namus ne tik be elektros

Pasak jo, šis susidomėjimas dar kurį laiką išliks, nes didžioji dalis vandentiekio užšąla ne per pačius šalčius, bet praėjus kelioms dienoms, kai lauke lyg ir šilčiau, tačiau įšalas toliau skverbiasi gilyn.

Pasak specialisto, apsaugoti vamzdžius nuo galimos komplikacijos, jei nepasirūpinote tuo statydamas namą, ne vėlu net šaltuoju metų laiku. Tam užtenka paprasto DEVI vamzdynų arba nuotekų tinklams skirto kabelio su termostatu.

Paprastai toks kabelis pagal situaciją montuojamas į vamzdžio vidų per specialias movas arba paprasčiausiai montuojamas vandentiekio ar nuotekų vamzdžio paviršiuje.

„Naudojant kabelį su termostatu, jis vamzdį šildo tik tada kai reikia ir kiek reikia, tad jo elektros suvartojimas tikrai nedidelis. Visa įranga ir jos elektros sąnaudos visos eksploatacijos metu bus tikrai gerokai mažesnės nei vienas santechniko iškvietimas atšildyti užšalusį vandentiekį“, - tvirtina M. Žardalevičius.

Dažniausiai vandentiekis užšąla ties pamatu, vandentiekio paskirstymo šulinių sienomis, kurios šaldamos sustingdo ir vandenį, tad svarbiausia apsaugoti šias kritines vietas.

Vanduo gadina stogus

Netikėtai užpuolę šalčiai išryškino ir kitą problemą – užšąlančias ir net sproginėjančias lietaus nutekėjimo sistemas. Ypatingai tai jaučiasi namų, kur prasčiau apšildyti stogai, savininkams, nes sniegas ant stogo šiek tiek tirpsta, bėga į lietaus nuvedimo latakus ir lietvamzdžius kur greitai užšąla ir gali net sugadinti lietaus nubėgimo sistemas.

„Šių namų savininkams teks lietaus nutekėjimo sistemų apsauga nuo užšalimo pasirūpinti jau pavasarį, nors kai kuriais atvejais pravesti kabelį lietaus nutekėjimo lataku ir lietvamzdžiu galima ir žiemos metu“, - sako M. Žardalevičius.

Partnerio nuotr./Užgriuvusi žiema palieka namus ne tik be elektros
Partnerio nuotr./Užgriuvusi žiema palieka namus ne tik be elektros

Pasak jo, atšilus žiemoms ir paros temperatūrai dažnai svyruojant apie nulį, stogo šildymo sistemos itin aktualios, nes padeda apsisaugoti ne tik nuo pavojingų varveklių, bet ir apsaugo stogo bei lietaus nutekėjimo konstrukcijas nuo dėl apledėjimo patiriamų deformacijų.

Kaip pasirinkti šildymo kabelį

Renkantis elektrinius šildymo kabelius, M. Žardalevičius pataria atkreipti dėmesį į kelias gaminių savybes.

„Visų pirma įvertinkite kokia gaminiui suteikiama garantija, nes jis bus eksploatuojamas itin ekstremaliomis sąlygomis. DEVI šildymo kabeliams suteikiama 20 metų garantija, jie yra tvirti ir išbandyti visuose žemynuose, visais metų laikais, tad tikrąją to žodžio prasme matę ir šilto, ir šalto. Kas iš to, jei gaminys pasižymės geromis savybėmis, bet po dviejų trijų metų jį reikės keisti nauju“, - rekomenduoja specialistas.

Partnerio nuotr./Vamzdžių šildymas
Partnerio nuotr./Vamzdžių šildymas

Taip pat svarbu ar gamintojas gali pasiūlyti efektyvų šildymo valdymą, visą papildomą montavimo įrangą, nes geriausia, kai iš vieno gamintojo gali įsigyti visą reikiamą ir suderintą montavimo komplektą.

Daugiau apie DEVI šildymo sistemas galite sužinoti:

DEVI kabeliai žiemą, vamzdžių apsauga nuo užšalimo, DEVI žiemos sprendimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius