Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 08 09

Vaidotų atvira jaunimo erdvė – VAJE tampa jaunimo centru

2022 metų sausio mėnesį Vaidotų šv. Apaštalo Pauliaus Atsivertimo parapijos namuose pradėjo veikti Vaidotų atvira jaunimo erdvė – VAJE. Tai vieta, kurioje vykdomas darbas su jaunimu, kuriant sąlygas jaunimo poreikius atitinkančiai, atvirai ir saugiai jaunimo veiklai, kad savarankiškai apsisprendęs jaunimas dalyvautų konkrečiose veiklose, ypač siekiant įtraukti švietimo veikloje ir darbo rinkoje nedalyvaujančius jaunus žmones, rašoma organizacijos „Ne imti, bet duoti“ pranešime spaudai.
Jaunimas
Jaunimas / Organizatorių nuotr.

Vykdant darbą su jaunimu taikomos atvirojo darbo su jaunimu, jaunimo praktinių įgūdžių ugdymo, jaunimo informavimo ir konsultavimo darbo su jaunimu formos, vykdomas neformalusis jaunimo ugdymas ir taikomi išmanieji darbo su jaunimu metodai.

Atvirosios jaunimo erdvės kūrimas buvo nemažas iššūkis kiekvienam prisidėjusiam prie jos atsiradimo. Jaunimo darbuotojai, savanoriai turėjo nemažai baimių ir nerimo dėl veiklų patrauklumo, galimo jaunimo abejingumo, geografinių, kultūrinių, kalbinių ir tautinių iššūkių, taip pat bendruomenės uždarumo ir nenoro eiti į dialogą su jaunimu.

Organizatorių nuotr./Jaunimas
Organizatorių nuotr./Jaunimas

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad Vilniaus rajono savivaldybėje labai stinga jaunimo poreikiams pritaikytų erdvių saugiai ir prasmingai leisti laisvą laiką po pamokų ir vasaros laikotarpiu. Jaunimo reikalų agentūros prie SADM (toliau – JRA) duomenimis, Vilniaus r. savivaldybėje 2022 m. pradžioje tebuvo 1 atviroji jaunimo erdvė ir nei vieno atviro jaunimo centro. Tuo tarpu jaunų žmonių skaičius Vilniaus r. savivaldybėje 2022 m. pradžioje Lietuvos statistikos departamento duomenimis: 16995, t. y. 2-a pagal jaunų žmonių skaičių savivaldybė Vilniaus apskrities regione ir 4-a iš visų 60 savivaldybių Lietuvoje.

Savivaldybėje yra mažai atsižvelgiama į jaunimo socialinius poreikius. Nemaža dalis jaunų žmonių nėra linkę siekti aukštojo mokslo, profesijos ar net vidurinio išsilavinimo, sunkiai įsitraukia į darbo rinką, pilietiškas ir socialines veiklas, negeba kurti lygiaverčių, pasitikėjimu grįstų santykių, neretai linksta į psichotropinių medžiagų vartojimą, nusikalstamą veiklą.

Ryžtasi pasikliauti atlikto tyrimo išvadomis apie jaunimo užimtumo ir neformaliojo ugdymo(si) poreikį ir įkurti Vaidotų atvirą jaunimo erdvę. Vos per pirmą jaunimo erdvės veiklos pusmetį (6 mėnesius), pastebėtas nemažas vietos ir aplinkinių gyvenviečių jaunimo susidomėjimas ir įsitraukimas į jaunimo erdvėje organizuojamomis veiklas.

„Matant tokį jaunimo poreikį ir įsitraukimą neformaliojo ugdymo(si) veiklas, kreipėmės į JRA ekspertus, kad įvertintų mūsų vykdomo darbo su jaunimu kokybę. Pagal JRA eksperto atliktą identifikavimą, remiantis Jaunimo reikalų departamento prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2020 m. gruodžio 10 d. patvirtintu Atvirųjų jaunimo centrų ir atvirųjų jaunimo erdvių identifikavimo ir veiklos kokybės priežiūros tvarkos aprašu, atitinkame jaunimo centrams keliamus reikalavimus, todėl nuo 2022.06.21 tampame Vaidotų atviru jaunimo centru – VAJE ir esame pirmasis jaunimo centras Vilniaus rajono savivaldybėje! Toliau kryptingai tęsdami savo veiklą sieksime užpildyti jaunimo užimtumo ir neformaliojo ugdymo(si) spragas Vilniaus rajono savivaldybėje“, – rašoma pranešime spaudai.

Jaunimo centrams yra keliami aukštesni veiklos kokybės ir jaunimo darbuotojų kvalifikacijos bei kompetencijų reikalavimai, o šis statusas leis darbą su jaunimu vykdyti dar kokybiškiau ir intensyviau, kad jaunimas turėtų saugią erdvę, kur gali rinktis po pamokų ir turiningai leisti laisvalaikį (ypač vasarą ir savaitgaliais) bei mokytis iš patirties lydimi jaunimo darbuotojų ir savanorių komandos.

„Atsižvelgiant į individualius jaunuolių poreikius siekiame užtikrinti jų ugdymą(si) ir socialinę integraciją, įgalinti aktyviai veikti savo gyvenamojoje teritorijoje.

Tikime, kad bendradarbiaujant ir kuriant dialogą tarp kartų ir tarpžinybiniu mastu galima sukurti daug nuostabių dalykų, kurie padės jaunimui atsiskleisti ir parodyti savo gerąsias savybes.

Todėl sėkmingai bendradarbiaujame su Vaidotų šv. Apaštalo Pauliaus atsivertimo parapija, kuri leidžia naudotis parapijos namų patalpomis, prie jaunimo centro veiklų sklaidos prisideda Vilniaus rajono Pagirių gimnazija, Vilniaus Agroekologijos mokymo centras, todėl kartu su vietine bendruomene bus galima įgyvendinti daug veiklų, atliepiančių jaunimo poreikius“, – rašoma pranešime.

Popiežius Jonas XXIII (1958 – 1963) yra pasakęs, kad daug kas kalba apie jaunus žmones; bet ne daug kas kalba su jaunais žmonėmis. Vaidotų jaunimo centro darbuotojų ir savanorių tikslas – kalbėtis ir išgirsti jaunus žmones padedant jiems kalbėti apie įvairias patirtis, išsakyti tiek džiugesius, tiek skaudulius. Tik nuo jaunų žmonių priklauso, kokią visuomenę turėsime ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje