Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 07

Vaikiški žaislai: kaip užtikrinti saugų žaidimą

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad vaikiški žaislai ir vaikų saugumo užtikrinimas jais žaidžiant yra elementarūs ir savaime suprantami dalykai, tačiau tik iki tol, kol visiškai nekaltu atrodęs žaislas pasirodo esantis pakankamai pavojingas. Todėl labai svarbu pasirinkti saugius žaislus, atitinkančius vaikų amžių ir jų gebėjimus.
Žaislai
Žaislai / 123rf.com nuotr.

Visuomet prieš įsigydami vieną ar kitą žaislą, skirtą savo vaikui, atkreipkite dėmesį į ant žaislo pakuotės esančias rekomendacijas amžiui, pasirinkdami tą, kuris atitinka jūsų vaiko amžių. Tačiau nepamirškite, kad kai kurie žaislai neturi smulkių ir pavojingų dalių, nors rekomenduojamas amžius būna dveji ar treji metai – tokiais atvejais žaislai vertinami pagal sudėtingumą, todėl jei manote, kad jūsų vaikas yra pakankamai įgudęs ir jam būtų pats metas išbandyti sudėtingesnius žaislus (neturinčius pavojingų dalių), galite įsigyti ir vyresniam amžiui skirtus žaislus. Tai gali būti lavinamieji žaidimai, žaislinės mašinėlės bei kt. Taip pat atsižvelkite į papildomas pastabas, kurios būna nurodytos ant pakuočių (pvz., kai kurie žaislai negali būti skalbiami, kai kurių nereikėtų laikyti aukštoje temperatūroje ir kt.) – tai užtikrins ne tik didesnį saugumą, tačiau ir žaislų patvarumą.

Vos tik išpakuosite įsigytus žaislus ir perskaitysite naudojimosi instrukciją, išmeskite pakuotę ir pakuotėje buvusias apsaugines (neretai plastikines) dalis – jos gali būti labai pavojingos mažiems vaikams.

Vaikams, kurie yra vienerių metų ar vyresni, reikėtų pirkti žaislus, kurie yra spalvoti, lengvi, skirtingų tekstūrų ir pagaminti iš nekenksmingų medžiagų. Tokio amžiaus vaikai mokosi regėdami, liesdami, klausydamiesi ir ragaudami, dažnai žaislus dėdamiesi į burną, kad juos geriau pažintų. Niekuomet mažiems vaikams neduokite žaislų, kurie turi smulkių dalių (pvz., tai gali būti išimamos akys, nosis ir kt.) – vaikai jais gali labai lengvai užspringti.

Vyresnius vaikus turėtumėte išmokyti savo žaislus, kurie turi smulkesnių nuimamų detalių, aštrių kampų ar veikia elektros pagalba, laikyti saugioje ir mažesniems vaikams nepasiekiamoje vietoje. Maži vaikai yra labai smalsūs ir gali norėti išbandyti žaislus, kurie nėra tinkami jų amžiui. Stenkitės reguliariai įvertinti savo vaiko žaislų būklę. Jei pastebite, kad vienas ar kitas žaislas yra pažeistas, nelaikykite jo tarp kitų jūsų vaiko žaislų. Nuolatinė vaikų priežiūra ir tėvelių budrumas yra būtinas. Nepalikite vaikų vienų – nei namuose, nei juolab lauke. Stebėkite su kokiais žaislais jie žaidžia. Kartkartėmis turimi žaislai jiems pabosta, todėl jie bando sugalvoti naujų pramogų, žaidimams pasirinkdami netinkamus žaislus ar pavojingus daiktus.

Nuo mažų dienų savo vaikus stenkitės mokyti po kiekvieno žaidimo į vietas sudėlioti visus žaislus. Tai ne tik padės jiems tapti atsakingesniais ir tvarkingesniais, tačiau taip pat apsaugos juos nuo nelaimingų nutikimų, tokių kaip parkritimas, susimušimas ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius