Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 02

Vandens taupymas namuose: ir patogu, ir apsimoka

Jei reiktų atsakyti nuoširdžiai – ar laikytumėt save tuo, kuris rinkdamasis santechninę įrangą vonios kambariui ar virtuvei pagalvoja, kaip gali prisidėti prie vandens, kitų energijos išteklių taupymo ar aplinkos taršos sumažinimo?
„Grohe RED (gamintojas – „Grohe“)
„Grohe RED (gamintojas – „Grohe“)

Taip, atsakingo vartojimo idėjos ir nuoširdus palaikymas tarp vartotojų sparčiai plinta, tačiau būkime ir sąžiningi – kai renkiesi santechninę įrangą, prietaisus asmeninei namų erdvei, ko gero, pirmenybę teiki komfortui, kokybei, kainai.

Tačiau gerų naujienų yra ne tik komforto gerbėjams, bet ir besirūpinantiems planetos ateitimi. Žinomiausių santechnikos kompanijų technologijos ir inovacijos jau „pasirūpina“ ne tik aukščiausio lygio komfortu, bet ir gali „padėti“ taupiai ir efektyviai naudoti vandens, kitus išteklius, apsaugoti nuo nenumatytų išlaidų ir netgi paskatinti naujų jūsų vartojimo įpročių atsiradimą. Vokietijos kompanija „Grohe“ tokių santechnikos inovacijų turi ne vieną. Be to, ši kompanija yra atlikusi įvairių tyrimų, kurie atskleidžia, kaip tokios inovacijos vartotojams tiesiog apsimoka.

Vonios kambaryje – išmanūs unitazai ir vandens kontrolės sistemos

Dar prieš porą dešimtmečių išmanūs unitazai interjere buvo tikra egzotika ir netgi atrakcija. Tačiau dabar šie santechnikos prietaisai yra ne tuščios ir demonstratyvios prabangos, bet komforto, higienos ir tvarumo standartas. Vienas didžiausių išmaniųjų unitazų privalumų – integruota bide funkcija su plovimo ir džiovinimo funkcijomis. Išmanūs unitazai pasiteisina jau vien dėl to, kad nebereikia investuoti į du atskirtus santechnikos prietaisus, kuriems sumontuoti vonios kambaryje reikia ir daugiau vietos. Be to, vokiečiai apskaičiavo, kad išmanus unitazas su bide funkcija keturių asmenų šeima per metus apytikriai gali sutaupyti apie 60 kg tualetinio popieriaus. Šie unitazai ir itin taupiai ir efektyviai naudoja vandenį. „Grohe“ modelis „Sensia Arena“ turi įdiegtą „Triple Vortex“, kai iš trijų taškų bėgdamas vanduo suformuoja sūkurį ir maksimaliai švariai nuplauna su mažiausiomis vandens sąnaudomis. Negalima nutylėti ir apie kitus „Sensia Arena“ privalumus: reguliuojamą vandens srovės intensyvumą, temperatūrą, skirtingas purkštuko padėtis, specialų pašvietimą.

„Grohe Sensia Arena (gamintojas – „Grohe“)
„Grohe Sensia Arena (gamintojas – „Grohe“)

Efektyviai ir taupiai naudoti vandenį vonios kambaryje galima ir pasirinkus maišytuvus, dušo sistemas su įdiegta „EcoJoy“ technologija, kuri žymiai palengvina vandens srovės stiprumo ir intensyvumo valdymą ir kontrolę. Atrodo nereikšminga smulkmena? Vokiečiai vėlgi apskaičiavo, kad, tarkim, naudodami dušo sistemą su EcoJoy“ keturių asmenų šeima per metus gali apytikriai sutaupyti daugiau kaip...31 kubinį metrą vandens. Gamintojas kokybiškai dušo sistemai suteikia penkerių metų garantiją, o Lietuvoje ji atsipirktų per porą metų. Apsimoka? Tikrai taip.

Virtuvėje – virtuvės maišytuvas vietoj virdulio

Laikas persikelti į virtuvę. Šioje namų zonoje sparčiai populiarėja virtuviniai maišytuvai su verdančio vandens funkcija „Grohe RED“. Ir priežastis paprasta – visada turėti karšto vandens ne tik patogu. Užvirinti 1 litrą šalto vandens ant keraminės 2000 W viryklės užtruktų 7 minutes, tokio paties galingumo elektriniame virdulyje – 5,2 minutes, o ant 2500 vatų indukcinės viryklės – 4,2 minutes. Iš čiaupo verdantis vanduo teka iškart. Įdomu, kad „Grohe RED“ veikimo principas nėra sudėtingas kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Maišytuvas tiesiog pajungiamas prie specialaus titano boilerio (gali būti dviejų skirtingų dydžių ir talpos – L (5,5 litro, 49 cm aukščio) ir M (3 litrų, 33,5 cm aukščio), kuris nesunkiai telpa ir standartinėje virtuvinėje spintelėje po plautuve. „Grohe RED“ užtikrina, ko gero, svarbiausią dalyką tokiam santechnikos prietaisui – saugumą. Purškimo reguliatorius apsaugo nuo vandens purslų, todėl srovė teka ramiai ir tolygiai. Speciali „CoolTouch“ technologija neleidžia čiaupui įkaisti taip, kad prie jo nebūtų įmanoma prisiliesti, o verdantis vanduo teka tik nuspaudus mygtuką. „ChildLock“ gali „užrakinti“ verdančio vandens funkciją, o su kelių paspaudimų kombinacija netyčia verdančio vandens negalės paleisti ne tik vaikai, bet ir išsiblaškę suaugusieji.

„Grohe RED (gamintojas – „Grohe“)
„Grohe RED (gamintojas – „Grohe“)

Vis daugiau vis daugiau žmonių supranta geriamo vandens teikiamą naudą, o jo vartojimą paverčia kasdieniu įpročiu. Tačiau paradoksas tame, kad dažnas nepasitiki vandens kokybe, todėl milžiniškais kiekiais perka vandenį plastikiniuose buteliuose. „Grohe Blue Home“ – dar viena vokiečių inovacija, siūlanti galimybę tiesiai iš virtuvės čiaupo gerti papildomai filtruotą, optimalios temperatūros, lengvai gazuotą vandenį. Nors šiai sistemai užtenka vos 20 centimetrų pločio erdvės po virtuvės plautuve, o vanduo teka kaip iš įprastinio maišytuvo – tiesiog paspaudus mygtuką, „Grohe Blue Home“ lyg tikra vandens laboratorija, turinti filtravimo sistemą, kuri išvalo vandenį iki optimalios kokybės per penkis filtravimo etapus, specialią talpą, kurioje vanduo prisotinamas angliarūgšte iki lengvai gazuoto lygio, ir šaldymo sistemą, kuri atvėsina vandenį iki žmogaus atsigaivinimui tinkamiausios temperatūros. Šios sistemos efektas tiesiog stulbinantis. Atliktas tyrimas rodo, kad naudojantys „Grohe Blue Home“ kasdien išgeria 35 procentais daugiau vandens už tuos, kurie vandenį perka buteliuose, o jų išlaidos geriamam vandeniui sumažėjo net 60 procentų. Vokiečiai netgi paskaičiavo, kad su šia sistema vien tik statistinė keturių asmenų europiečių šeima gali sutaupyti apie 600 plastikinių butelių per metus.

„Grohe Blue Home“ (gamintojas – „Grohe“)
„Grohe Blue Home“ (gamintojas – „Grohe“)

Kas bendro tarp vandens nuotėkio ir tvaraus požiūrio?

Tyrimai rodo, kad apie 10 proc. vandens namų ūkiuose sunaudojama neefektyviai dėl nenustatytų nuotėkių. Ir jeigu ši statistika neatrodo reikšminga ir kelia lengvą žiovulį, galbūt suklusti privers kiti statistiniai skaičiai: daugiau kaip 50 proc. ES namų ūkių yra patyrę nuostolių dėl staigiai išsiliejusio vandens. „The Consumer View“ tyrimas atskleidė, kad 65 proc. daugiausia nuostolių pridarančių vandens incidentų namuose kyla dėl nesandarių ar trūkusių vamzdžių ir per vėlai pastebėto vandens nuotėkio.

Grohe Sense“ (gamintojas – „Grohe“)
Grohe Sense“ (gamintojas – „Grohe“)

Tad jeigu jūsų nejaudina, kiek vandens išeikvojama pro nesandarius vamzdžius, verta atkreipti dėmesį, kad vandens padaryta žala namų ūkiams prilygsta gaisrui. Tad ką daryti? Tinkamai sureagavus į vandens nuotėkį, nuostolių galima išvengti net 93 proc. atvejų. „Grohe“ tokiems atvejams siūlo išmanų jutiklį „Sense Guard“, kuris, sumontuotas ant vamzdžių, ne tik atidžiai „stebi“ ir informuoja apie situaciją visoje vandens tiekimo sistemoje į išmanius prietaisus, bet ir trūkus vamzdžiams akimirksniu išjungia vandens tiekimą. Pernai kompanija pristatė ir išmanų vandens jutiklį „Grohe Sense“, kurį užtenka padėti ant žemės šalia potencialių nuotėkio židinių virtuvėje, vonios kambaryje ar rūsyje. „Pajutęs“ nuotėkį prietaisas iškart pasiunčia įspėjamąjį signalą į telefoną arba į el. paštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius