Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 28

Verbų sekmadienis ir kadagių simbolika verbose – kuo jie ypatingi?

Šiandien švenčiamas Verbų sekmadienis. Istoriškai krikščionybėje Verbų sekmadienis mini Kristaus įėjimą į Jeruzalę, kada palmių šakos buvo klojamos jam po kojomis garbinant tikrąjį karalių.
Verbų sekmadienis
Verbų sekmadienis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kokia yra verbų istorija ir kodėl būtent kadagių šakos naudojamos verbose, pasakoja „Provanso kvapai“ įkūrėja ir kvapų ekspertė, Erika Daugėlaitė.

Verbų simbolika

Pasak kvapų ekspertės, palmės šaka artimuosiuose rytuose simbolizuoja pergalę, triumfą, taiką ir amžiną gyvenimą. „Palmės auga šiltose ir drėgno klimato laiko juostose. Istoriškai lietuviai net nebuvo matę palmių šakų, tad vietoje jų rinkosi vietinės floros augalus, šakas ir džiovintus gėlių žiedus“, - sako Erika Daugėlaitė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Daugėlaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Erika Daugėlaitė

Lietuviai ypatingai pasižymi giliomis ir senomis tradicijomis gamindami verbas iš kadagių, gluosnių, beržų ir žilvičių. Tikima, kad šventinta verba visus metus namus apsaugos nuo blogio, ugnies ir piktos akies. Pašventinta verba Verbų sekmadienį dar žaismingai suduodama vaikams ir namiškiams, kurie nebuvo bažnyčioje sakant „verba plaka, ne aš plaku“. Manoma, kad „mušimas“ verba atėjo iš baltiškosios pagoniškosios istorinės praeities, kuomet lietuvių protėviai buvo glaudžiai susiję su gamta. Suvalkijoje tikrąja verba buvo laikomas kadagys, Aukštaitijoje dar pridėdavo žilvičio šakutę.

Kadagio augalas

„Kadagių medžiai labai mėgsta švarų ir tyrą orą, jie gali augti kur nėra didelio gamtos užterštumo. Kadagių šeima turi vyriškuosius ir moteriškuosius krūmus, tad jie auga giraitėmis. Vyriškos giminės krūmai būna kur kas didesni ir platesni, o kadagių uogos brandinamos net 1,5 metų. Paprastai kadagių medžių gyvenimo laikas yra 350 – 700 metų, tačiau kai kuriuose vietovėse randama kadagių, kurie yra perkopę ir 1000 metų“, - pasakoja moteris.

Asmeninio archyvo nuotr. /Kadagių giraitės
Asmeninio archyvo nuotr. /Kadagių giraitės

Kadagio simbolika

Kadagys taip pat simbolizuoja vaisingumą, gausą ir gerovę. Tai yra medicininis magiškas ir mitologinis augalas, suteikiantis šviesą ir viltį. „Tai yra vienas pagrindinių biblinių augalų, kuris buvo dažnai naudojamas apsaugai nuo blogio. Viduramžiais kadagių uogų ryšuliai buvo kabinami virš durų, kad apsaugotų nuo blogos akies ir įvairių kerų, o deginant kadagį išvalomos ir sunaikinamos visos demoniškos jėgos. Kadagiai valo ir emocines šiukšles bei neigiamą energiją. Jei namuose kildavo barnis ar buvo atvykęs piktas svečias, smilkant kadagių šakelėmis buvo apvaloma neigiama namų energetika“, - pasakoja Erika Daugėlaitė.

Shutterstock nuotr./Kadagio šakelė
Shutterstock nuotr./Kadagio šakelė

Kadagių aliejus ir aromaterapinis panaudojimas

Kadagių aliejus yra išgaunamas iš kadagio uogų arba šakelių distiliacijos būdu. Jis turi stiprų, gilų medienos kvapą, o cheminėje sudėtyje yra gausu pinenų ir seskviterpenų. Dėl šios sudėties kadagiai pasižymi orą valančiomis ir gryninančiomis savybėmis.

Kvapų ekspertė pažymi, kad kadagių aliejus buvo naudojamas balzamavimo procese, taip pat atliekant fizinio ir dvasinio apvalymo ritualus.

„Istoriškai būtent kadagių aliejus buvo naudojamas gydant žaizdas, apsisaugant nuo užkrečiamųjų ligų, įvairiausių epidemijų metu, saugantis nuo maro ir kvėpavimo takų infekcijų. Šis aliejus geba sukurti emocinį balansą, pažadina taikos, meilės ir ramybės jausmus, pakelia dvasinį sąmoningumą, suteikia optimizmo ir pasitikėjimo savimi.

Vida Press nuotr./Kadagio uogos
Vida Press nuotr./Kadagio uogos

Kadagių aliejumi galima kvėpinti ir namus, jis kuo puikiausiai tinka Verbų sekmadieniui ir Velykoms. Kelis lašus aliejaus įlašinus į kvapų deginimo indelį su vandeniu arba į difuzorių, išskaidytas eterinis aliejus pasklinda ore. Jei namo parsinešta šventinta verba praranda kvapą, galime taip pat ant jos užlašinti kelis lašus kadagių ir verba stebuklingai atsigaus ir pradės kvepėti. Dalelę šio raminančio ir paskylėjančio kvapo galėsite įkvėpti savo namuose ir sukurti pavasarišką ir šventišką atmosferą“, - sako kvapų ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius