Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 02

Visada švarūs namai: ką reikia tvarkyti kartą per mėnesį, o ką – kiekvieną dieną

Sutikite, švarūs ir tvarkingi namai mus nuteikia teigiamai visomis prasmėmis, tačiau iki kol pasiekiame tokį rezultatą, tenka padirbėti. Kokiomis taisyklėmis verta vadovautis, kad ir nepervargtume buityje, ir namai visada būtų tvarkingi?
Virtuvės interjeras
Juodos spalvos plautuvė / 123RF.com nuotr.

Pradėkime nuo to, ką patartina valyti kasdien. Kiekvienuose namuose yra tam tikrų daiktų ir vietų, kuriems skyrus kelias minutes laiko kasdien, vėliau džiaugsimės sutaupytu laiku ir mažesne ligų rizika.

Ką reikėtų valyti kasdien

Pjaustymo lentelė

Praktiškiausia, žinoma, stiklinė, plastikinė ir medinė lentelės. Jas reikėtų plauti kas kartą, kai jomis pasinaudojame, ir labai svarbu turėti atskiras skirtingoms produktų grupėms, pavyzdžiui, žuviai, mėsai, vaisiams, daržovėms ir panašiai.

Plovimui naudokite karštą vandenį ir indų ploviklį, taip pat galite lenteles nuplikyti verdančiu vandeniu.

Vida Press nuotr./Medinės lentelės valymas
Vida Press nuotr./Medinės lentelės valymas

Augintinių indai

Kaip dažnai plaunate indus, iš kurių ėda jūsų augintiniai? Jeigu neprisimenate, kada tuo užsiėmėte, tuomet metas juos išplauti. Tikinama, kad ant neprižiūrimų augintinių indų gali veistis įvairios bakterijos, todėl jų tarą turėtumėte prižiūrėti lygiai taip pat, kaip ir savo indus.

Virtuvės plautuvė

Greičiausiai sutiksite, kad jai reikia skirti laiko kasdien – maisto likučiai, kalkės ir kitos apnašos kaupiasi žaibiškai. O kadangi terpė drėgna, kauptis pelėsiui, grybeliams ir įvairioms bakterijoms sąlygos tiesiog idealios. Kasdien valydami kriauklę užkirsite kelią ir sunkiai nuvalomoms apnašoms – jos tiesiog nespės įsigerti. Taip pat prieš naktį galite kriauklę visiškai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Tokiu būdu sumažinsite kalkėtų dėmių atsiradimą.

Virtuviniai rankšluosčiai

Greičiausiai kasdien juos keičia tikrai ne kiekvienas, o vertėtų labiau pasirūpinti jų švara. Jeigu rankšluosčiu valote viską vienu metu – rankas, lėkštės, nešvarumus, to nereiktų daryti – verčiau murzinus paviršius valyti popieriniu rankšluosčiu, nes kitaip galite pernešti bakterijas nuo vienų paviršių ant kitų ir net apsinuodyti.

123RF.com nuotr./Virtuvinis rankšluostis.
123RF.com nuotr./Virtuvinis rankšluostis.

Virtuvinį rankšluostį naudokite tvarkingai ir nepalikite jo drėgno bei nešvaraus, kad nesikauptų mikroorganizmai, o dar geriau skirtingiems paviršiams turėkite atskirus rankšluosčius. Juos reguliariai keiskite, skalbkite aukštoje temperatūroje ir išlyginkite. Taip palaikysite švarą ir tvarką.

Jūsų telefonas

Telefonas mūsų rankose praleidžia daug valandų per dieną – ne tik skambiname, bet ir skaitome, naršome internete ar žiūrime filmus. Kadangi jį liečiame ne visada švariomis rankomis, ant jo rastume tikrai daug nešvarumų. Šiuo metu, kai dėl koronaviruso reikia laikytis kaip įmanoma daugiau higienos, ir telefoną galima valyti dažniau – kasdien.

Ką valyti reikėtų bent kartą per savaitę

Durų rankenos

Patariama durų, spintelių ir bet kokias kitas rankenėles valyti bent kartą per savaitę. Daugelį jų čiupinėjame ne vieną kartą per dieną, tačiau apie tai, kad jas vertėtų valyti, dažniausiai pamirštame. Stenkitės rankenėles valyti muiluotu vandeniu ir nusausinti.

Shutterstock nuotr./Baltos virtuvės spintelės
Shutterstock nuotr./Baltos virtuvės spintelės

Čiaupai vonioje ir virtuvėje

Prie jų liečiamės labai dažnai – dažniausiai iš pradžių nešvariomis rankomis, o vėliau – jau nuplautomis. Kaupiasi ne tik muilo, nešvarumo likučiai, bet lieka ir kalkių žymių. Bent kartą per savaitę nuvalydami čiaupus, tikrai sutaupysime laiko, kai reikės valyti įsisenėjusias dėmes. Nepamirškite, kad šita taisyklė galioja ir tualeto nuleidimo mygtukui.

Baldai

Ar tai būtų sofa, ar spintos, stenkitės kartą per savaitę nuvalyti dulkes nuo kietų paviršių, o minkštus baldus nusiurbkite, pasinaudokite drėgno valymo privalumais. O jeigu ant jūsų baldų yra nuimami apklotai – keiskite juos ir reguliariai skalbkite.

Patalynė

Įvairiausi užvalkalai, paklodės ir kita patalynė, kurią naudojate kasdien, turėtų būti keičiama kartą per savaitę. Skalbkite patalynę aukštoje temperatūroje ir vėliau išlyginkite. Greičiausiai teko girdėti, kad pataluose mielai dauginasi dulkių erkutės – užkirskite kelią joms palaikydami reguliarią švarą.

123RF.com nuotr./Pora miega su augintiniu
123RF.com nuotr./Pora miega su augintiniu

Pultelis

Televizoriaus pultelis kaip ir telefonas – dažnai naudojamas, liečiamas visų šeimos narių ir labai retai prisimenama, kad jį reikėtų nuvalyti. Galite tam pasitelkti drėgnas servetėles, kempinėlę, suvilgytą vandeniu. Svarbiausia nusausinkite ir šį darbą atlikite reguliariai.

Jungikliai

Daugiausiai dėmesio skirkite prieškambario jungikliams, kadangi šviesą įjungiame tik grįžę ir dažniausiai ne pačiomis švariausiomis rankomis. Jungiklius valykite muiluotu vandeniu ir nusausinkite.

Unitazas ir jo dangtis

Po juo ir ant jo kaupiasi nešvarumai ir bakterijos. Valykite reguliariai ir nebūtinai kartą per savaitę – atsižvelkite į poreikį.

Grindys

Iš tiesų grindis valyti ir siurbti reikia pagal poreikį, tačiau bent kartą per savaitę tam skirkite daugiau dėmesio, naudokite pasitelkite valomąsias priemones.

Ką valyti kartą per mėnesį

Darbo stalas

Jeigu dulkes nuvalote bent kartą per savaitę, puiku, tačiau nepamirškite, kad palaikyti švarai ir tvarkai to negana. Reikia peržiūrėti stalčius, daiktus, kuriuos laikote ant stalo paviršiaus ir nepamiršti nuvalyti kompiuterio bei jo klaviatūros.

Įrankių dėklas

Valyti reikia ne tik tą, į kurį dedate ką tik išplautus įrankius, kad jie nuvarvėtų, bet tą dėklą, kuris yra stalčiuje su švariais ir sausais įrankiais. Ten patenka ir dulkių, drėgmės, kad ir kaip to norėtume išvengti. O visa tai puiki terpė pelėsiams ir nemaloniam kvapui.

Vida Press nuotr./Virtuvės interjeras
Vida Press nuotr./Virtuvės interjeras

Šaldytuvas, orkaitė ir kita buitinė technika

Kad ir kokia buitine technika besinaudotumėte, nuvalykite jos paviršių ir gerai išplaukite vidų – valykite ir kavos aparatą, mikrobangų krosnelę, virtuvinį kombainą ir daugelį kitų.

Dar daugiau dėmesio skirkite orkaitei bei šaldytuvui. Išvalykite jų vidų ir paviršių tam skirtomis priemonėmis ir gerai nusausinkite. Reguliariai atlikdami šiuos darbus džiaugsitės švara ir tvarka namuose be didelių pastangų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius