-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 24

Dovilė Joneliūnienė: Karantino metu be darbo sėdi ne visi – kaip užsidirbti papildomai?

Užsitęsęs karantinas tuština ir pinigines, ir kantrybės taurę. Vieni pandemiją vadina muilo burbulu, kiti – didžiausiu baubu. Tačiau jokių ekspertų prognozės nekeičia fakto, kad virusas šienauja darbo vietas ir skandina žmones neviltyje. Padės valstybė, Seimas, likimas, o gal laikas patiems pagalvoti, kaip užsidirbti?
Dovilė Joneliūnienė
Dovilė Joneliūnienė / Mariaus Kazakevičiaus nuotr.

„Kas išmaitins mano vaikus“, – socialiniuose tinkluose moterys nepilsto iš tuščio į kiaurą. Dirbusios pramonės, turizmo sektoriuose, parduotuvėse, grožio salonuose, taksi vairuotojomis. Joms pagrindinio pajamų šaltinio nebeliko. Užimtumo tarnybos duomenimis, balandžio 24 dieną buvo registruota 191 890 bedarbių žmonių.

Balandžio 24 dieną buvo registruota 191 890 bedarbių žmonių.

Ir žmonės jau tokie, kad susidūrę su kritinėmis situacijomis, dažnai puola į neviltį, jaučia stiprų nerimą ir pyktį. Nes nebejaučia saugumo ir nesulaukia paramos. Tačiau tokia situacija išveda iš pusiausvyros ne visus. Kai kurios moterys nepabūgo ieškoti naujų galimybių ir dirba iš namų. Ką jos gali patarti?

Prieš karantiną grafikos dizainere Ispanijos įmonėje dirbusi Jūratė dabar papildomai užsidirba kaip laisvai samdoma specialistė. Negana to, pradėjo kurti ir papuošalus. Moteris įsitikinusi, kad po karantino papuošalai bus populiarūs, juk visi vėl norės puoštis. „Po karantino šią idėją realizuosiu, nes galėsiu įsigyti priemonių papuošalams kurti. Ispanijoje karantinas labai griežtas, todėl lankytis tokiose parduotuvėse kol kas negaliu“, – sakė Jūratė.

Ji įsitikinusi, kad kiekviena moteris gali užsidirbti, tereikia įvertinti, ką ji geriausiai moka – galbūt siūti, gaminti papuošalus, o gal mokyti kurios nors kalbos ar sportuoti. Dar kelios idėjos – siūti žaislus vaikams, nerti, meistrauti daiktus.

Lietuvoje gyvenanti Reda prieš karantiną dirbo barmene ir renginių koordinatore. Deja, karantino metu uždraustos abi veiklos.

„Užsidarė ne tik 5 žvaigždučių restoranas, kuriame darbavausi už baro, bet ir buvo atšaukti visi kovo ir balandžio renginiai. O jų buvo tikrai nemažai. Pamažu atšaukiami netgi gegužės mėnesio užsakymai.

Jei taip ir toliau, nežinau, kas bus su suplanuotais vasaros sezono koncertais, vestuvėmis. Apie barmenės darbą jau net nedrįstu galvoti. Jei tęsis karantinas, neaišku, ar mūsų restoranas atsidarys. O jei atsidarys, tai ar nenukentės atlyginimai“, – dalinosi nerimu Reda.

Apie barmenės darbą jau net nedrįstu galvoti.

Pagrindinis moters pajamų šaltinis šiuo metu yra rankų darbo valgomos ir nevalgomos puokštės, floristiniai dirbiniai, įvairios kompozicijos, šmaikščios dovanėlės, kurios, pašnekovės teigimu, tikrai bus aktualios artėjant Mamos dienai. „Ką patarčiau kitoms moterims? Tiesiog išnaudoti visas galimybes, kurti naują savo nišą, daryti kažką, ko iki karantino metu nedrįso pabandyti“, – patarė Reda.

Dar vienu puikiu įkvėpimu gali tapti Brigita, karantino metu atidariusi el. moteriškų drabužių parduotuvę. „Dirbau ir tebedirbu ekonomikos srityje, tačiau darbo apimtys yra tikrai sumažėjusios dėl susiklosčiusios padėties. Atsiradus daugiau laisvo laiko, įgyvendinau savo idėją atsidaryti moteriškų drabužių parduotuvę“, – sakė aktyvi mergina.

Brigita pataria moterims pagaliau imtis iniciatyvos ir įgyvendint savo svajones, kadangi tam yra vienas palankiausių momentų ir laiko. Žinoma, prieš tai reikia įvertinti rinką, ar tos prekės, paslaugos būtų paklausios, surasti tiekėjus ir apsvarstyti kitus svarbius klausimus. Svarbiausia nebijoti ir ryžtis tiems pirmiems žingsniams, o toliau viskas priklausys nuo mūsų pačių, kiek laiko galėsime skirti naujai veiklai.

Tad eksperimentuokite ir nepasiduokite pasyvumui. Jei trūksta idėjų ir nenori kurti verslo, užsidirbkite papildomai parduodami nenaudojamus daiktus: kadangi visos šalies parduotuvės uždaromos, daugelis vartotojų apsipirkimo reikmėms naudoja internetą, pasinaudokite situacija. Parduokite drabužius, daiktus, kurių nebenaudojate.

Arba – būkite laisvai samdomi specialistai: įvertinkite savo turimus įgūdžius ir talentus, pristatykite save socialiniuose tinkluose, pradėkite rašyti tinklaraštį, kurkite vertę ir rodykite darbų pavyzdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius