Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 20

„Juodasis penktadienis“ – lietuvių startuolis siūlo pasinaudoti amerikietiškų išpardavimų dienomis be grumtynių

„Black Friday“ („Juodasis penktadienis“ angl.) ir „Cyber Monday“ („Kibernetinis pirmadienis“, angl.) – Jungtinėse Amerikos valstijose vykstančios masinių išpardavimų dienos. Išpardavimai dažniausiai paskelbiami paskutinį lapkričio penktadienį ir pirmadienį po jo. Jiems praūžus žiniasklaidą pasiekia vaizdai, kaip pirkėjų lavina veržiasi pro atidarytas parduotuvės duris, čiumpa televizorius, kitą techniką, o jei keturios rankos susitinka ties viena preke, dar ir išvanoja konkurentą kumščiais. Vargu ar kas norėtų patirti tokią „pramogą“. Kita vertus, dauguma lietuvių vertina amerikietišką techniką ir drabužius dėl kokybės ir galimybių įsigyti patikusią pasaulyje garsaus gamintojo prekę bent trečdaliu pigiau. Ar galime kaip nors išnaudoti nuolaidas saugiai kiūtodami savo namuose kitoje Atlanto vandenyno pusėje?
„Juodojo penktadienio“ diena Jungtinėse Amerikos valstijose
Juodojo penktadienio išpardavimas Jungtinėse Amerikos Valstijose / EPA nuotr.

Ar verta mirti dėl pigesnio televizoriaus?

Pažiūrėjus kelis vaizdelius internete atrodo, kad žmonos šią dieną išsiunčia savo vyrus į plačiaekranių televizorių ir virtuvės kombainų medžioklę – norų tądien netramdo kainos, todėl prireikia policijos.

VIDEO: Akimirkos iš „Juodojo penktadienio“ dienos JAV prekybos centruose

2003-aisiais „juodasis penktadienis“ pirmą kartą tapo aktyviausia pirkimų diena, nukonkuravusia net savaitgalį prieš Kalėdas. Ši data žymi kalėdinių apsipirkimų pradžią, o kartu daugelis darbdavių išleidžia savo darbuotojus ilgesniam savaitgaliui, kad šie praleistų daugiau laiko su... prekybos centrais, ryškiomis šviesomis ir kitais pirkėjais eilėse.

Nuo 2006-ųjų „Juodojo penktadienio“ metu žuvo (!) 10 žmonių ir 111 buvo sužeista. Po tokių įvykių pirkėjai pradėjo svarstyti, kad verčiau apsipirkti internetu, nei rizikuoti būti mažų mažiausiai apstumdytam.

Pačiam siųstis siuntinius iš Junginių Amerikos valstijų į Lietuvą, ypač stambesnius, kainuoja, nes vos daikto vertei viršijus 22 eurus, taikomas 21 proc. PVM mokestis.

Taip „juodasis penktadienis“ išplito į elektronines parduotuves. Tuomet kilo nauja iniciatyva, pavadinta „Cyber Monday“ – prekybininkai pasiūlo ramiai apsipirkti internetu ir tam skiria pirmadienį. Tiesa, šiandien dažniausiai nuolaidos skelbiamos visą paskutiniąją lapkričio savaitę. 2017-aisiais vien pirkdami internetu („Cyber Monday“ nuolaidų dieną) amerikiečiai išleido daugiau nei 6,5 milijardo dolerių.

Technika ir drabužiai JAV – gerokai pigesni

Jungtinėse Amerikos valstijose vidutinis darbo užmokestis yra 44 500 dolerių per metus, kitaip tariant, apie 3700 dolerių per mėnesį. Tuo metu buitinė, foto, video technika ir kompiuteriai šioje šalyje gerokai pigesni (ir jie dar pešasi per išpardavimus?!).

Ne paslaptis, kad ir drabužiai, avalynė bei aksesuarai dažniausiai JAV kainuoja pigiau (taip pat ten yra įsikūrę pasaulyje garsūs dizaineriai ir prekės ženklai, tokie kaip „Michael Kors“, „Guess“, „Ralph Lauren“).

Pačiam siųstis siuntinius iš Junginių Amerikos valstijų į Lietuvą, ypač stambesnius, kainuoja, nes vos daikto vertei viršijus 22 eurus, taikomas 21 proc. PVM mokestis (kiek mažesnis jis – tik knygoms). Jei prekės vertė viršija 150 eurų, taikomi dar kiti mokesčiai, jau priklausantys nuo prekės tipo. „Lietuvos paštas“ ar tarptautinės siuntų tarnybos taip pat taiko įvairius papildomus mokesčius už siuntos pateikimo muitinei, siuntėjo atstovavimą muitinėje.

Shutterstock nuotr./Amerikiečiai prie „Apple“ parduotuvės būriuojasi siekdami įsigyti naujai išleistą telefoną
Shutterstock nuotr./Amerikiečiai prie „Apple“ parduotuvės būriuojasi siekdami įsigyti naujai išleistą telefoną

Ir vis tik Jungtinėse Amerikos valstijose daugelis drabužių ir kompiuterinės, buitinės technikos net be „juodojo penktadienio“ nuolaidų kainuoja bent trečdaliu pigiau, nei Lietuvoje.

Shipzee.com atstovas šypsodamasis prisimena keisčiausius tautiečių pirkinius: lėktuvo detales, šunų maistą, Donaldo Trumpo peruką, džiovintą šoninę ir 20 vibratorių.

Lietuvių startuolis „Shipzee“, pradėjęs siuntinių iš JAV verslą, lietuvius kartais paerzina konkrečios dienos faktiniais kainų skirtumais. Pavyzdžiui, tuo metu, kai bendrovės „Apple“ gaminys „iPad Pro“ Lietuvos parduotuvėse kainavo 1090 eurų, iš JAV šią planšetę (kartu su pristatymu į Lietuvą) buvo galima nusipirkti už 869 eurus. Kompiuteris „Mackbook Pro“ – 3200 eurų Lietuvoje ir apie 2449 eurų iš už Atlanto. Kuo pirkinys brangesnis, tuo ir jo kainos skirtumas darosi svaresnis. Atsisiųsdamos prekes iš JAV gali sutaupyti ir pirkėjos: pavyzdžiui, bendrovės „MAC“ lūpų pieštukų rinkinys „Velvetease“ Lietuvoje kainuoja 55 eurus, JAV – daugiau nei perpus pigiau.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Dizainerio „Michael Kors“ rankinės
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Dizainerio „Michael Kors“ rankinės


Garsiojo „Michael Kors“ rankinė JAV kainuoja 163 eurus (Lietuvoje – 280 eurų), sportiniai bateliai – 59 eurus (Lietuvoje – 180 eurų). Visos prekių JAV kainos nurodytos jau su potencialiu jų pristatymu iki pirkėjo namų durų.

Tarp keisčiausių siuntinių iš JAV – Donaldo Trumpo perukas ir 20 vibratorių

„Shipzee“ sukurta paslauga leidžia norimą daiktą įsigyti amerikietiškomis kainomis – o „Juodojo penktadienio“ savaitę galbūt gauti išsvajotą kompiuterį ar kitą įrenginį ir kelis kartus pigiau.

Shipzee.com iš jūsų paprašo tik pageidaujamo daikto elektroninės parduotuvės nuorodos, tuomet pateikia galutinę kainą, kokia ji būtų susumavus pristatymo kainą iki pat jūsų durų, muito (PVM ir importo), tarpininkavimo ir visus kitus mokesčius. Jei sutinkate daiktą pirkti už tokią kainą (kuri, pasak platformos atstovų, dažniausiai vis tiek yra trečdaliu mažesnė nei atitinkamų prekių kaina Lietuvoje), shipzee.com atstovai ją nuperka ir pristato į Lietuvą – netgi iš parduotuvių, kurios į Lietuvą prekių apskritai nesiunčia.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Ralph Lauren“ 2018–2019 m. rudens ir žiemos kolekcijos pristatymas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Ralph Lauren“ 2018–2019 m. rudens ir žiemos kolekcijos pristatymas

Platformos shipzee.com atstovo teigimu, lietuviai dažniausiai siunčiasi elektroniką iš tokių parduotuvių kaip amazon.com, ebay.com, bhphotovideo.com, apple.com, bestbuy.com

Avalynę, drabužius ir aksesuarus lietuviai siunčiasi iš visame pasaulyje žinomų gamintojų „Guess“, „Michael Kors“ bei kitų populiarių JAV elektroninių parduotuvių macys.com, nordstromrack.com, 6pm.com,
michaelkors.com, guessfactory.com

Pirkėjai kartais nepasitiki mumis, jiems atrodo, kad mūsų siūloma kaina yra nereali. Jie mano, kad prie nurodytos sumos dar prisidės muito ar kiti mokesčiai. Todėl pagrindinė problema yra išaiškinti, kad pirkėjas sumoka vieną kartą ir kad viskas yra įskaičiuota.

Prireikus namų apyvokos daiktų nėra platesnio pasirinkimo siūlančios parduotuvių už amazon.com ir homedepot.com

Shipzee.com atstovas šypsodamasis prisimena keisčiausius tautiečių pirkinius: lėktuvo detales, šunų maistą, Donaldo Trumpo peruką, džiovintą šoninę, pieštuką. Šį sąrašą vainikuoja vienos pirkėjos užsakyti 20 vibratorių.

Kadangi bendrovė puikiai išmano visas siuntimo subtilybes, komunikacija su muitine, išmuitinimo procedūromis pirkėjui rūpintis nebereikia. Prekės pirkėją pasiekia per 7-10 darbo dienų (tie, kas yra pirkę iš JAV žino, kad savarankiškai perkant tokį laikotarpį jos gali gulėti vien Lietuvos muitinėje).

Sunkiausia – įtikinti pirkėjus, kad nėra jokių paslėptų mokesčių

Pradėjus siūlyti tokią paslaugą pirkėjai vis dar negali patikėti kainomis ir tuo, kad už nuorodytą sumą tikrai gaus norimą prekę.

„Pirkėjai kartais nepasitiki mumis, jiems atrodo, kad mūsų siūloma kaina yra nereali. Jie mano, kad prie nurodytos sumos dar prisidės muito ar kiti mokesčiai. Todėl pagrindinė problema yra išaiškinti, kad pirkėjas sumoka vieną kartą ir kad viskas yra įskaičiuota. Ką darome? Tiesiog labai daug ir dažnai kartojame, kad kaina yra galutinė, aiškiname, kodėl taip yra, dalinamės sėkmės istorijomis ir atsiliepimais „Facebook“ platformoje, galiausiai gavę norimus daiktus patenkinti pirkėjai patys komentuoja ar palieka atsiliepimus: „prekė pristatyta iki durų ir laiku“, – sakė Shipzee.com atstovas.

Kodėl per „Shipzee“ atsisiųsti prekę daug pigiau, nei ją iš elektroninės parduotuvės pirkti pačiam?

Taip yra todėl, kad siuntiniai komplektuojami kartu, naudojami įvairūs pirkimo metodai, nuolaidų kortelės bei kodai – išnaudojamos visos priemonės, kad pirkėjui pavyktų norimą daiktą gauti už kuo mažesnę kainą, o platformai – uždirbti iš savo turimų privilegijų daugelyje JAV elektroninių parduotuvių.

Shutterstock nuotr./Kurjeris
Shutterstock nuotr./Kurjeris

„Kodėl galime pasiūlyti nedidelę kainą? Visų pirma, turime palankius kontraktus su siuntimo kompanijomis, siunčiame labai didelius kiekius, pirmiausia sutaupome tokiu būdu. Tada naudojame įvairius pinigų susigrąžinimo metodus, kuriais paprasti vartotojai pasinaudoti galimybės neturi: nuolaidų korteles, pinigų sugrąžinimo procentą (kai po pirkimo elektroninė parduotuvė grąžina dalį išleistos sumos), partnerystės programas. Yra platformų, kur gali nusipirkti 1000 eurų vertės dovanų kortelę už 900 dolerių. Tokias korteles įsigyjame, perkame daugiau prekių iš tos pačios parduotuvės ir jos padaro mums nuolaidą“, – apie tai, kaip platformai pavyksta pasiūlyti tokias žemas kainas, pasakoja Shipzee.com atstovas.

Jo teigimu, JAV išpardavimų savaitės metu užsisakę prekes lietuviai jas gaus likus dar kelioms savaitėms iki švenčių. Taigi, dovaną brangiam žmogui galima parsisiųsti iš už Atlanto, o idėjų dovanoms galite atrasti naršydami po startuolio rekomenduojamų parduotuvių sąrašą. Dovaną nupirksite saugiai, greitai ir be peštynių – juk laikas prieš didžiausias metų šventes tikrai skirtas ne tam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius