-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 08

Teisininkas atsako. Darbdavys nemoka algos – ar galima neiti į darbą?

Teisininkas atsako – tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitomis rūpimomis temomis atsako teisininkai.
Moteris darbe
Moteris darbe / Vida Press nuotr.

Klausimas

Ar galima neiti į darbą, jeigu darbdavys nemoka man priklausančio darbo užmokesčio?

15min GYVENIMAS skaitytoja Lina

Atsako advokatų profesinės bendrijos ,,Jankauskas ir partneriai” teisininkė Rūta Malevskytė

Remiantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekso (toliau – DK) 50 str. 1 d. darbuotojas turi teisę laikinai, iki trijų mėnesių, sustabdyti darbo sutarties vykdymą, apie tai raštu įspėjęs darbdavį prieš tris darbo dienas, jeigu darbdavys du ir daugiau mėnesių iš eilės nemoka viso darbuotojui priklausančio darbo užmokesčio arba ilgiau kaip du mėnesius iš eilės nevykdo kitų savo įsipareigojimų, kurie nustatyti darbo sutartyje ir kolektyvinėje sutartyje arba kuriuos nustato darbo ir poilsio laiką, apmokėjimą už darbą, darbuotojų saugą ir sveikatą darbe reglamentuojančios darbo teisės normos. Šiuo atveju darbuotojas atleidžiamas nuo pareigos atlikti savo darbo funkciją.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.

Taigi, jeigu darbdavys jau du ir daugiau mėnesių iš eilės nemoka darbuotojui viso priskaičiuoto darbo užmokesčio (įskaitant dienpinigius, priedus ar premijas, jei tokie yra mokami), tai darbuotojas turi teisę laikinai, iki trijų mėnesių, sustabdyti savo darbo sutarties vykdymą ir darbo sutarties vykdymo sustabdymo laikotarpiu nedirbti.

Tačiau apie darbo sutarties vykdymo sustabdymą darbuotojas turi įspėti darbdavį raštu prieš 3 darbo dienas, įspėjime nurodydamas nuo kada, kuriam laikui ir dėl kokių priežasčių darbuotojas ketina sustabdyti savo darbo sutarties vykdymą.

Darbdaviui gavus įspėjimą, tačiau savo įsipareigojimų per 3 darbo dienas neįvykdžius, darbuotojas turi teisę tą laikotarpį, kuriam darbo sutarties vykdymą sustabdė (iki trijų mėnesių), į darbą neiti. O darbdavys darbuotojo darbo sutarties vykdymo sustabdymo laikotarpiu privalo darbuotojui mokėti ne mažesnę kaip vienos LR Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos dydžio kompensaciją už kiekvieną sustabdytą darbo sutarties vykdymo mėnesį (išskyrus atvejus, kai darbuotojas darbo sutarties vykdymą sustabdo nepagrįstai).

Reikėtų žinoti tai, kad darbo sutarties vykdymo sustabdymas pasibaigs kitą dieną, kai darbuotojas raštu atšauks laikiną darbo sutarties vykdymo sustabdymą arba kai darbdavys visiškai įvykdys savo įsipareigojimus darbuotojui (t. y. sumokės visą jam priklausantį darbo užmokestį) ir jį apie tai informuos raštu, arba kai pasibaigs darbuotojo įspėjime nurodytas darbo sutarties vykdymo sustabdymo terminas.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad pasibaigus darbo sutarties vykdymo sustabdymo laikotarpiui, nepriklausomai nuo to, ar darbdavys įvykdė savo įsipareigojimus, kitą dieną darbuotojas privalo atvykti į darbą, nes priešingu atveju, darbuotojo neatvykimas į darbą gali būti laikomas šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu.

Tačiau, tuo atveju, jei darbdavys darbo sutarties sustabdymo laikotarpiu savo įsipareigojimų darbuotojui neįvykdys, darbuotojas gali pasinaudoti teise nutraukti darbo sutartį dėl svarbių priežasčių įspėjus apie tai darbdavį prieš 5 darbo dienas (DK 56 str.). Žinoma, šia alternatyva darbo sutarties vykdymo sustabdymui darbuotojas gali pasinaudoti ir nelaukdamas darbo sutarties vykdymo sustabdymo termino pabaigos.

Nutraukiant darbo sutartį dėl svarbių priežasčių darbuotojui turi būti išmokėta dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinė išmoka, o jeigu darbo santykiai tęsiasi trumpiau nei vienerius metus, - vieno jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius