Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 28

Teisininkas atsako. Kieme radau apgadintą automobilį. Ar man bus atlyginta žala?

Turite klausimų apie vaikų bei tėvų teises, pareigas, turtą, būsto pirkimą, sutartis ir pan., rašykite gyvenimas@15min.lt. Teisininkas padės susigaudyti situacijoje.
Apgadintas automobilis
Apgadintas automobilis / 123RF.com nuotr.

Klausimas

Po nakties daugiabučio namo kieme radau apgadintą savo automobilį – stipriai įlenktos durelės ir nubrėžti dažai. Esu apsidraudęs privalomuoju civiliniu draudimu. Ar galiu gauti atlyginimą už patirtą žalą?

15min GYVENIMAS skaitytojas Tomas

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokatas Justas Jankauskas

Iš jūsų pateiktos informacijos galima spręsti, jog žalą sukėlęs automobilis ir jo vairuotojas jums nėra žinomi. Tokiu atveju jūsų patirtos žalos atlyginimo galimybės yra labai ribotos.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo (toliau – TPVCAPDĮ) 13 straipsnio 4 dalimi, jūs kaip nukentėjęs asmuo turite teisę kreiptis į Lietuvos Respublikos Transporto priemonių draudikų biurą (toliau – Draudikų biuras ) su pretenzija dėl jums padarytos žalos, kai eismo įvykį sukėlusi transporto priemonė ar kaltininko tapatybė nenustatyta.

Asmeninio archyvo nuotr./Advokatas Justas Jankauskas.
Asmeninio archyvo nuotr./Advokatas Justas Jankauskas.

Šiuo atveju Draudikų biuras nagrinėja pretenziją, nustato žalos dydį ir mokėtinos išmokos dydį TPVCAPDĮ nustatyta tvarka, tačiau išmoka mokama tik nustačius eismo įvykį sukėlusią transporto priemonę arba kaltininko tapatybę. Verta paminėti, jog TPVCAPDĮ 17 straipsnio 2 dalyje nurodyta, jog Draudikų biuras moka išmoką dėl per eismo įvykį padarytos žalos, kai eismo įvykį sukėlusi transporto priemonė ir (ar) kaltininkas nėra nustatyti, tačiau tik tais atvejais, kai žala padaryta asmens sveikatai ir (ar) atimta asmens gyvybė.

Šioje situacijoje visų pirma turėtumėte apie eismo įvykį informuoti policiją, atvykę pareigūnai užregistruos eismo įvykį bei pradės tyrimą, eismo įvykio kaltininkui nustatyti. Kaip jau minėta, pagrindinė užduotis šioje situacijoje yra identifikuoti automobilį, kuriuo buvo padaryta žala, bei surinkti pakankamai įrodymų, jog būtent tas automobilis dalyvavo eismo įvykyje ir dėl jo veiksmų kilo žala.

Dažnu atveju ši užduotis būna labai sudėtinga, reikalaujanti daug pareigūnų laiko ir pastangų, o teigiamas rezultatas nėra garantuotas. Visgi, jei pavyktų nustatyti jūsų automobiliui žalą padariusią transporto priemonę, žala jums gali būti atlyginta.

Vadovaujantis TPVCAPDĮ 13 straipsnio 1 dalimi, nukentėjęs asmuo pretenziją dėl padarytos žalos gali pateikti atsakingam už padarytą žalą asmeniui, tiesiogiai Europos Sąjungos valstybės narės ar užsienio valstybės draudimo įmonei, apdraudusiai kaltininko civilinę atsakomybę, atsakingo draudiko atstovui pretenzijoms nagrinėti, arba įstatyme numatytais atvejais Draudikų biurui.

Paprasčiausia dėl jūsų automobiliui padarytos žalos būtų kreiptis į žalą sukėlusio automobilio vairuotojo civilinę atsakomybę apdraudusią draudimo įmonę, kuri nustačiusi žalos dydį ir turės ją atlyginti.

Taip pat galima situacija, kai žalą sukėlusio automobilio vairuotojas nėra apsidraudęs transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu. Tokiu atveju jūsų automobiliui padarytą žalą, vadovaujantis TPVCAPDĮ 17 straipsnio 1 dalimi, atlygina Draudikų biuras. Vėlgi esminė sąlyga, kaip nurodyta TPVCAPDĮ 17 straipsnio 1 dalyje, yra identifikuoti eismo įvykį sukėlusią transporto priemonę.


Dėl detalios teisinės konsultacijos galima kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius