-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 24

Teisininkas atsako. Skolos senaties terminas – ką reikia žinoti, kad nebūtų kliūčių gauti kreditą ateityje?

Turite klausimų, kurie padėtų sureguliuoti šeimos reikalus – santykius, turto klausimus, vaikų išlaikymo niuansus ir pan.? Rašykite gyvenimas@15min.lt – mes persiųsime teisininkui, kuris mielai atsakys.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Klausimas

Noriu sužinoti, kokie yra skolos senaties terminai, nuo kada skola praranda savo teisinę galią? Aš esu skolinga 70,03 Eur už mobiliojo ryšio paslaugas ir skolai jau suėjo 18 metų. Mobiliojo ryšio bendrovė skolą pardavė skolų išieškojimo įmonei, kuri iš manęs reikalauja susimokėti 173,02 Eur ir duomenis apie įsiskolinimą įrašė į mano kredito istoriją, todėl aš negaliu gauti jokio kredito. Noriu sužinoti, ar šis įsiskolinimas vis dar galioja ar jau seniai suėjo senaties terminas, ir tokia skola turėtų būti nurašyta?

15min GYVENIMAS skaitytoja Andžela

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ teisininkė Rūta Malevskytė

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Malevskytė.

Ieškinio senatis – tai įstatymų nustatytas laiko tarpas (terminas), per kurį asmuo gali apginti savo pažeistas teises pareikšdamas ieškinį. Bendrasis ieškinio senaties terminas yra 10 metų. Pagal bendrąją ieškinio senaties termino eigos pradžios nustatymo taisyklę ieškinio senaties terminas prasideda nuo teisės į ieškinį atsiradimo dienos, o teisė į ieškinį atsiranda nuo tos dienos, kurią asmuo sužinojo arba turėjo sužinoti apie savo teisės pažeidimą.

Mobiliojo ryšio bendrovės jums pateiktoje sąskaitoje turėjo būti nurodytas sąskaitos apmokėjimo terminas, todėl kreditorė turėjo žinoti, kad jos teisė po šio termino yra pažeista, nuo tada ir prasidėjo kiekvienos išrašytos PVM sąskaitos – faktūros ieškinio senaties termino eiga, taigi ieškinio senatis skolos priteisimui greičiausiai jau yra suėjusi. Pažymėtina, kad prievolės asmenų pasikeitimas (t. y. skolos perleidimas skolų išieškojimo įmonei) nepakeičia ieškinio senaties termino ir jo skaičiavimo tvarkos.

Tačiau tai, kad ieškinio senaties terminas yra pasibaigęs, tikrai nereiškia, kad teisė kreiptis į teismą prarasta ir, kreditorei kreipiantis į teismą su ieškiniu dėl skolos priteisimo, teismas ieškinį priimtų ir nagrinėtų, kad patikrintų, ar nėra ieškinio senaties termino sustabdymo ar nutraukimo sąlygų, taip pat ar nėra svarbių priežasčių ieškinio senaties terminui atnaujinti ir pan. Tokių sąlygų nesant jūsų reikalavimu būtų taikoma ieškinio senatis.

Jeigu dėl skolos priteisimo jūsų atžvilgiu jau yra priimtas teismo sprendimas, skola priteista ir yra kreiptasi į antstolį dėl priverstinio skolos išieškojimo, tuomet nuo skolos niekur pabėgti nepavyks, todėl geriausia – ieškoti sprendimo, kaip įsiskolinimą kuo greičiau padengti. Šiuo atveju tinka liaudiškas posakis, kad skola – ne žaizda, neužgis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Finansų patarėjas: 10 būdų, kaip praturtėti poroje

Blogiausia šiuo atveju tai, kad jei skolų išieškojimo įmonei įspėjus skola nepadengiama, tai informacija apie įsiskolinimą yra perduodama kreditų biurui. Informacija apie nepadengtą pradelstą įsiskolinimą kreditų biure yra saugoma, kol skolininkas skolą padengia ir dar dešimt metų nuo tada, kai pradelstas mokėjimas yra padengiamas. Tokiu atveju, turite blogą kredito istoriją, kuri gali pabloginti finansavimo sąlygas ir visai apriboti galimybes skolintis ar pirkti išsimokėtinai.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius