Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

15 priežasčių mylėti legendinę dizainerę Sonią Rykiel

Trikotažo karalienė, Paryžiaus mados tarybos viceprezidentė, mylėjusi gyvenimą, šokoladą ir lyginusi save su Čechovo Širdele... Šviesaus atminimo Sonia Rykiel – gyva pamoka, kaip reikia mėgautis kiekviena akimirka.
Sonia Rykiel
Sonia Rykiel / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Sonia Rykiel Mada

Iš profesinės pusės reikėtų kalbėti apie drabužius, aksesuarus ir kvepalus. Ir priminti, kad ši paryžietiškiausia iš paryžiečių aprengė savo išvirkščiais megztiniais Anouk Aimee, Isabelle Adjani, Jeanne Moreau, Fanny Ardant, Audrey Hepburn, Catherine Deneuve, Lauren Bacall ir kitas žvaigždes. Prisiminti, kad Flisų šeimoje (Flis – mergautinė Sonios pavardė) buvo priimta kalbėti apie politiką, meną, knygas, bet ne apie tokius niekingus dalykus, kaip skudurai.

Kad mados maištininkė niekada neturėjo formalaus išsilavinimo ir sakė, jog mada – tai sielos būsena, substancija, pripildanti dvasią ir suteikianti laimės. Ir kadangi ji nieko apie ją nežinojo, tiesiog darė tai, ką norėjo, ir pirmuosius dešimt metų buvo pasirengusi bet kurią akimirką viską mesti. Išaugino du vaikus ir net išsiskyrusi su vyru draugavo su juo, ir kad Samas Rykielis padėjo jai sukurti mados namus. Nesutarė su anyta, kurią šokiravo marčios kūryba, ir penkiolika metų nuo visų – net nuo šeimos – slėpė serganti Parkinsono liga, ta pačia, nuo kurios kažkada mirė jos motina. Ironiška šypsena, raudonų plaukų kupeta, visada – juodi drabužiai („Juoda – mano spalva. Dėvima taip, kaip reikiant, ji yra skandalas“)...

Vida Press nuotr./Sonia Rykiel
Vida Press nuotr./Sonia Rykiel

Pasaulis ją prisimins tokią – moterį, rengusią trapias, bet stiprias savo herojes. „Mes visos dirbame. Turime problemų su vaikais ir vyrais, rūpinamės namais ir kitais reikalais. Stengiausi nepamiršti viso šito kurdama drabužius. Tai drabužiai, skirti kiekvienai dienai“, – sakė ji. Ačiū jai už tai – ir dar už daug ką...

1 ...už darbštumą

Intelektualioje ir labai buržuazinėje Flisų šeimoje, kurioje 1930 m. gegužės 25 d. gimė pirmagimė Sonečka, nebuvo priimta domėtis mada – tėvai, žydų kilmės emigrantai iš Rusijos ir Rumunijos, galėjo garantuoti penketui dukterų intelektualų gyvenimo būdą. Bet Sonia nuo septyniolikos dirbo vitrinų dekoratore gražiojoje Paryžiaus audinių parduotuvėje „Grande Maison de Blanc“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sonios Rykiel kūryba
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sonios Rykiel kūryba

2 ...už talentą mylėti

Antono Čechovo apsakymo „Širdelė“ herojė, su kuria save lygino Rykiel, visais klausimais laikėsi savo vyrų nuomonės, citavo jų protingas mintis ir apskritai buvo jų antrininkė. Taigi, ištekėjusi už Samo Rykielio, elegantiškų drabužių parduotuvės „Laura“ 14 Paryžiaus apygardoje savininko, trisdešimtmetė Sonia privalėjo pamilti drabužius. Kaip sakė pati dizainerė, jei būtų ištekėjusi už architekto, būtų susidomėjusi architektūra.

Vida Press nuotr./Sonios Rykiel 8-ojo dešimtmečio kūrybos pavyzdys
Vida Press nuotr./Sonios Rykiel 8-ojo dešimtmečio kūryba

3 ...už reiklumą

Jų santuoka buvo visai laiminga (ne toks jau dažnas dalykas ir tais laikais). Bet laukdamasi Sonia pritrūko, kuo apsirengti: dizaineriai ir parduotuvės siūlė maskuoti nėštumą, o ji norėjo juo didžiuotis. Specialiai Venecijoje užsakyti apdarai jai irgi nepatiko – pernelyg platūs, per daug iškirptos rankovės, pernelyg laisvas siluetas. Megztukus teko keliskart permegzti, o kelias vilnones sukneles poniai Rykiel pasiuvo pagal jos eskizus. Samui rezultatas nepatiko, kitaip nei paryžietėms, kurios atsisukdavo nužvelgti naujovės.

4 ...už pasitikėjimą savimi

Gimus kūdikiui, pirmosios Rykiel kolekcijos likučiai atsidūrė Samo salone. Ir žmonos kaprizas pasirodė esąs daugiau nei nėščios moters užgaida: varguolio megztukai, kaip buvo praminti Rykiel mezginiai, per kelias valandas dingo iš parduotuvės. 1963 m. modelis, vilkintis tokį megztinėlį, pasirodė ant „Elle“ viršelio – drabužiai krito į akis ne tik besilaukiančioms moterims, o pati Audrey Hepburn, negalėdama išsirinkti spalvos, nupirko visą butike buvusią kolekciją.

Vida Press nuotr./8-asis dešimtmetis – provokatorės Sonios Rykiel triumfo dienos
Vida Press nuotr./8-asis dešimtmetis – provokatorės Sonios Rykiel triumfo dienos

5 ...už sėkmę ir drąsą

Per 1968 m. studentų neramumus Paryžiuje Sonios butikas Sen Žermene buvo vienintelis, nenukentėjęs nuo išpuolių. Jie pripažino dizainerę sava: chuliganė, siuvanti drabužius su siūlėmis viršuje, irgi buvo maištininkė. Taip atėjo didžiausias – minios – pripažinimas. Ir – šeimyninio gyvenimo krachas: skyrybų iniciatorius buvo Samas, neišlaikęs žmonos šlovės. Iš namų Sonia išėjo su dviem vaikais už rankų ir nebaigta kolekcija galvoje.

6 ...už paryžietės pavyzdį

Laisva, jausminga, moteriška ir nepriklausoma Sonia Rykiel buvo Kairiojo kranto paryžietės kvintesencija. Ne veltui ji 1980 m. buvo išrinkta viena iš 10 elegantiškiausių pasaulio moterų. Beje, nuo Rykiel nurašyta viena pagrindinių Roberto Altmano filmo „Gatavi drabužiai“ herojų, o garsiojoje juostoje ji pati vaidino save. Ir tai ne vienintelis filmas, kur Sonia Rykiel įkūnijo Sonią Rykiel.

VIDEO: Pret-a-Porter (1994) trailer

7 ...už dosnumą

Spalvingais dryželiais marginti audiniai (firminis Rykiel ženklas), užrašai ant drabužių, kelnės be atvartų, pliušinės ir aksominės tamprės, siūlės gerojoje pusėje, nėriniai, derinami su stambiu mezginiu, siuvinėjimas bižuterija – visa tai, ką šiandien eksploatuoja ir aukštoji, ir greitoji mada, įdiegta Sonios. Kaip ir bet kokios naujovės, daugelis jų pradžioje atrodė visiškai skandalingos ir šokiravo.

8 ...už verslumą

Rykiel – pirmoji dizainerė, 1977 m. ėmusi kurti drabužius, kuriuos buvo galima užsisakyti paštu: „Les 3 Suisses“ pašto parduotuvė ir katalogas buvo ne mažiau populiarūs Prancūzijoje nei vokiškieji „Otto“ ir „Quelle“, žinomi ir pas mus. O Rykiel 2009 m. kolekcija „H&M“ buvo viena sėkmingiausių kolaboracijų per visą jų istoriją.

Vida Press nuotr./„Sonia Rykiel“ 2016 m. rudens-žiemos kolekcijos modelis
Vida Press nuotr./„Sonia Rykiel“ 2016 m. rudens-žiemos kolekcijos modelis

9 ...už tiesos sakymą

2012 m. išleistoje autobiografijoje „Nʼoubliez pas que je joue“ („Nepamirškite, tai tik žaidimas“), parašytoje su žurnaliste Judith Perrignon, dizainerė pasakojo, kaip priešinosi ligai, kaip mėgino užgniaužti ir nuslėpti požymius, apsimesti, kad nieko bloga nevyksta. Net tokiomis aplinkybėmis ji neprarado ironijos ir kandžiai vadino negalią Putain de Parkinson – Parkinsono kekšė. Jau sirgdama ji išeidavo nusilenkti po kiekvieno „Sonia Rykiel“ šou, nors kiekvienas žingsnis buvo skausmingas.

10 ...už meilę moterims

„Mane įkvepia moterys. Moterys, kurias aš matau, šalia kurių gyvenu. Mano seserys, mama, dukra (Sonios pirmagimė Nathalie Rykiel 1995–2014 m. vadovavo motinos įkurtiems mados namams, o dabar yra jų konsultantė), mano draugės. Tikrasis įkvėpimas visada kyla iš vidaus, iš sielos tų, kurie tave supa. Žmonės, kurie jo ieško kitur, klysta.“

Vida Press nuotr./Sonia Rykiel ir Dita Von Teese
Vida Press nuotr./Sonia Rykiel ir Dita Von Teese

11 ...už tvirtą stuburą

Samo ir Sonios įkurti „Sonia Rykiel“ mados namai iki pat 2012 m. buvo šeimos kompanija – vienintelė, be „Hermes“, vis dar priklausanti saviems. Dabar Nathalie Rykiel ir jos jaunesnis brolis Jeanas Philippeʼas, muzikantas, beturi 20 proc. akcijų; 80 proc. priklauso Honkongo milijardierių Fungų šeimai.

12 ...už kuklumą

Dar 1967 m. žurnalistai praminė ją mezginių karaliene. Be šio titulo, Rykiel turėjo Garbės legiono ordiną ir prieš trejus metus gautą Prancūzijos apdovanojimą „Už nuopelnus“. Galų gale ne apie kiekvieną dizainerę kuriamos dainos. O Malcolmo McLareno 1995 m. albume „Paris“ yra takelis „Who The Hell Is Sonia Rykiel?“ Beje, jai nepatiko, kai į ją kreipdavosi „madam Rykiel“, ir net žurnalistų prašydavo vadinti ją vardu.

Vida Press nuotr./Sonia Rykiel, 1965 m.
Vida Press nuotr./Sonia Rykiel, 1965 m.

13 ...už aistrą knygoms

Rykiel nemėgo paparacų (ypač kai dėl kelio protezo buvo sunku vaikščioti ir reikėjo naudotis ramentais ir net vežimėliu), tačiau susitikdavo su žurnalistais. Interviu priminė mini spektaklius (Rykiel prisipažino svajojusi tapti aktore), o jos butas Sen Žermen de Prė juodai dažytomis sienomis ir nuo lubų iki grindų pilnas knygų buvo kaip fantastiška dekoracija. („Aš pati parašiau kokių dešimt, ir kai kurios visai įdomios“ – kuklinosi ji.)

14 ...už meilę šokoladui

Ji buvo ne šiaip smaližė diletantė, o šokolado mėgėjų klubo garbės narė. Jos šokoladinių putėsių receptas buvo spausdinamas geriausiuose Prancūzijos žurnaluose – nuo „Le Figaro“ iki „Elle“. Viena iš Rykiel knygų taip ir vadinasi: „Le guide du club des croqueurs de chocolat“, o šeimyninis receptas dabar – Nathalie paveldas. Sonia visada svajojo turėti daug vaikų, deja, susilaukė tik dviejų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sonia Rykiel su dukra dizainere Nathalie Rykiel
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sonia Rykiel su dukra dizainere Nathalie Rykiel

15 ...už nuoširdumą

Coco Chanel išlaisvino moteris iš korsetų. Sonia Rykiel parodė, kad nėštumu reikia didžiuotis, seksu – mėgautis ir nesukti galvos dėl naujausių dizainerių primetamų tendencijų. Beje, Sonia nesižavėjo nūdienos stilistų ir dizainerių propaguojama natūralumo idėja ir sakė, kad jai tai nepriimtina ir neįdomu. Kaip ir natūrali moteris. Ir labai gali būti, kad atsikandusi natūralaus grožio mada vėl grįš prie Rykiel principo: suprasti, kuo tu graži, o kuo – ne. Ir kaip pabrėžti privalumus. Net jei dėl to reikėtų praleisti prie veidrodžio ištisas naktis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius