Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2021 metų sveikuolė Julija: apie koronavirusą ir cukraus detokso stovyklas

Vilniuje gyvenančios Julijos Maksimovos darbas susijęs su sveikatinimu ir maisto gaminimu. 35-erių moteris moko, kaip nuo žalingos mitybos pereiti prie sveikesnės mitybos. Ką tik baigusi pusę metų trukusius mokslus „Seven seeds“ mokykloje, Julija nenustoja mokytis ir kitose „online“ platformose. O įgytas žinias perduoda Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojamose „Cukraus detokso“ stovyklose, gyvo maisto dirbtuves mokyklose ir darželiuose.
„Cukraus detokso“ stovyklų lektorė Julija Maksomova
„Cukraus detokso“ stovyklų lektorė Julija Maksomova / 123RF.com, asmeninė nuotr./15min koliažas

Savanorystėje atrado savo veiklos kryptį

Julija pasakoja, kad Lietuvos sveikuolių sąjungoje atsidūrė knygų autorės Kristinos Bondar dėka.

„Perskaičiau jos elektroninę knygą „Cukraus detoksas“ anglų kalba. Susidomėjau ir Lietuvoje buvau viena pirmųjų, pradėjusi gilintis ir baigusi mokymus pagal šią programą. Ir anksčiau domėjausi sveika mityba, praktikavau jogą, bet kartais vis tiek sutrikdavo virškinimas, suprasdavau, kad kažką ne taip darau. Praėjus Cukraus detokso programą, mane labai nustebino rezultatas. Atsirado labai daug jėgų, kilo daug gerų emocijų“, – pasakoja Julija.

Nuoširdžiai patikėjusi programa ji nuvyko į pirmąją cukraus detokso stovyklą. „Viskas ten man buvo labai artima – iš karto pasisiūliau prisidėti kaip savanorė, norėjau pradėti plėsti programą labiau ir plačiau. Taip mes pradėjome kartu su Kristina dirbti šioje srityje“, – kalba jauna moteris.

Julija neslepia, kad pirmieji žingsniai šioje srityje buvo nedrąsūs, po truputį bandant suprasti, kuo naudinga gali būti.

„Fotografavau, gaminau, organizacinius darbus perėmiau. Visa ši patirtis buvo naudinga, rezultatai kalba patys už save: žmonės sugrįžta į stovyklas, nori bendrauti su mumis. Porą metų dariusi skirtingus darbus, apčiuopiau savo kryptį: dabar gaminu ir kuriu receptūras, vedu paskaitas“, – teigia Julija.

Svarbu įsimylėti maisto gamybą

Paskaita „Gyva virtuvė: kaip gaminti sveikiau“ irgi atsirado iš šios veiklos. Anot pašnekovės, ji – ne tik apie maistą, kuris suteikia mums gyvybės, ne tik apie mažiau apdorotą maistą, bet ir apie pačią virtuvę – kaip erdvę, kurioje mes susitinkame, kuri apjungia žmones, kur leidžiame laiką su šeima.

„Apskritai „gyva virtuvė“ yra labai plati sąvoka. Paskaitos pavadinimas visiškai atspindi tai, kaip aš pati gyvenu, kas man yra maistas, kas man yra virtuvė. Mokau žmones pažiūrėti į maistą taip, kad jie įsimylėtų produktus, iš kurių gamina valgį. Svarbu pamilti maisto gamybą, suprasti, kokią naudą visa tai suteikia organizmui. Ir tai labai keičia požiūrį į mitybą“, – savo atradimais dalinasi Julija.

Gyvo maisto dirbtuvės darželiuose

Julija – viena iš tų, kurią kasmet galima išvysti Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojamose šeimos stovyklose „Į laisvę!“. Anot moters, tai unikalus renginys, kur visiems yra vietos: ir vaikams, ir tėvams, ir seneliams.

Svarbu pamilti maisto gamybą, suprasti, kokią naudą visa tai suteikia organizmui. Ir tai labai keičia požiūrį į mitybą.

„Jos ne tik apie sveiką gyvenimą, bet ir apie šeimos apjungimą, suartėjimą. Labai gražu stebėti, kaip vaikai su tėvais bendrauja, kiekvienas tampa laimingas ir dalinasi laime su kitu. Taip turėtų būti kasdien. Tos stovyklos yra labai ypatingos, jose dalyviai kokybiškai praleidžia laisvalaikį. Aš jose užsiimu su vaikais, nes man tai labai patinka. Vaikai visko mokosi iš mūsų, viską sugeria. Bendravimo su vaikais įkvėpta pradėjau rengti maisto dirbtuves darželinukams“, – apie stovyklos metu kilusią idėją pasakoja Julija.

Asmeninė nuotr./Julija su darželinukais
Asmeninė nuotr./Julija su darželinukais

Svarbu išsaugoti bendruomeniškumą ir žmogiškumą

Sveiką gyvenimo būdą praktikuojanti moteris apgailestauja, kad pandemijos metu visuomenė tarsi pasidalino į dvi stovyklas, kai turėtų būti priešingai.

„Nuo pat pandemijos pradžios iki dabar galvoju, kad visiems mums svarbu išsaugoti bendrystės ir draugystės jausmą, nepaisant to, kad išsiskiria mūsų požiūriai. Kovidas yra kovidas, bet šalia jo likime sesėmis ir broliais, nežiūrint į tai, kokius sprendimus priimame bandydami kovoti su šiuo virusu“, – savo nuomonę pasakė 2021 metų sveikuole paskelbta Julija.

Anot jos, reikia išsaugoti norą gerinti mūsų gyvenimo būdą. T. y. auginti vidinę ramybę, uždegti vidinę šviesą, sklindančią iš vidaus.

„Pradėkime nuo savęs, būkime geru pavyzdžiu kitiems žmonėms, padėkime kitiems, ištieskime pagalbos ranką be nusistatymo. Išlaikykime bendrystės jausmą“, – linki pašnekovė, pasidalinusi ir vienu iš savo mėgiamų sveikuoliškų receptų.

Kakavinės kriaušių duonos receptas

Reikės:

3 vidutinio dydžio kriaušių

Sausi ingredientai:

  • 50 gr pilno grūdo speltos miltų
  • 70 gr migdolų miltų
  • 70 gr šviesių grikių miltų
  • 20 gr kakavos miltelių
  • 1 a.š. Cinamono
  • 1 a.š. Kepimo miltelių
  • Žiupsnis druskos

Skysti ingredientai:

  • 1/4 stiklinės obuolių tyrės
  • 1/4 stiklinės klevų sirupo
  • 1 v.š. Tahini (sezamų pastos )
  • 65 gr. Kokosų aliejaus (ištirpinti)
  • 250 ml avižų / migdolų pieno (kambario T.)
  • 1 /2 sodos gesintos citrinos sultimis

Papuošimui:

  • ~ 60 gr. kokybiško juodojo šokolado. Ištirpinti garų vonelėje;
  • Granola, seklos arba džiovintos valgomosios gėlės (žiedlapiai).

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C .

Paruoškite kekso kepimo formą. Išklokite ją kepimo popieriumi arba naudokite vienkartinę popierinę arba aliuminio formą.

Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltai, kepimo milteliai, kakavos milteliai, cinamonas.

Atskirame dubenyje sumaišykite skystus ingredientus: obuolių tyrę sumaišykite su tahini ir tirpintų aliejumi , įpilkite kambario temperatūros pieną, sirupą, gesintos sodos.

Sausus ingredientus maišydami įberkite į skystus, gerai permaišykite – gausis pakankami skysta masė.

Nulupkite kriaušių odeles. Palikite kriaušių šakeles, nupjaukite apačią, kad kriaušės galėtų stabiliai stovėti.

Įpilkite tešlą į kekso formą ir paskandinkite kriaušes (kad gerai stovėtų ant formos dugno )

Kepkite pyragą orkaitėje ~45 Min. Patikrinkite, ar jis gerai iškepė įsmeigę medinį iešmelį. Jei jis lieka sausas , galite ištraukti pyragą.

Būtinai atvėsinkite pyragą. Užpilkite tirpintu šokoladu bei papuoškite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius