-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

40-ties Jolita metė architektės darbą ir tapo programuotoja: sūnums esu „moderni“ mama

Kardinaliai keisti karjeros kryptį ryžtasi ne kiekvienas. Tačiau drąsos, atkaklumo ir noro nestokojantys šį iššūkį priima net po dešimtmečių, sėkmingai praleistų visai kitoje srityje. Maža to, savo naujam karjeros etapui pasirenka gana svetimą ir specifinių žinių reikalaujančią industriją.
Jolita Petrusevičiūtė
Jolita Petrusevičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Susidomėjusi technologijų sektoriumi ir jo ateities perspektyvomis, šiuo keliu žengė Jolita Petrusevičiūtė, porą dešimtmečių dirbusi architektūros, interjero dizaino ir pastatų projektavimo srityse.

Ketvirtą dešimtį baigusią moterį aplankė mintis pradėti naują karjeros etapą. Kaip rašoma iniciatyvos iniciatyvos „Women Go Tech“, skatinančios moterų persikvalifikavimą į technologijų sektorių, pranešime žiniasklaidai, šiandien J.Petrusevičiūtė dirba mobiliųjų programėlių programuotoja ir džiaugiasi matydama, kad augantys sūnūs technologijomis domisi ne ką mažiau, nei jaunąja specialiste tapusi mama.

Nusprendus pailsėti – mintis apie kardinalius pokyčius

„1997-aisiais, kai baigiau mokyklą, apie technologijų kryptį informacijos nebuvo daug. Bet net ir tuo metu viena mano klasiokė pasirinko IT sritį, kurioje dirba jau daugiau kaip 20 metų. Aš tuo tarpu pasukau į architektūrą“, – pasakoja Jolita.

Architektūros bakalauro laipsnį turinti moteris daugybę metų dirbo su išsilavinimu susijusioje srityje. Vos baigusi studijas, darbinę patirtį ji kaupė Dominikos Respublikoje, grįžusi į Lietuvą toliau užsiėmė reklamos, interjero, prekybos tinklų pastatų architektūrinio projektavimo darbais.

Išties sėkmingą ir intensyvų dviejų dešimtmečio laikotarpį Jolita prisimena su džiaugsmu.

„Galiausiai man kilo mintis karjeroje padaryti pertrauką, pailsėti. Auginu du sūnus, tad norėjosi skirti daugiau laiko jiems bei savo pomėgiui – fotografijai. Būtent tuo metu ir sustojau, daug skaičiau, gilinausi į save, kartais nedrąsiai pagalvodavau: „ O gal kažką reikėtų keisti? Gal metas išmokti kažko naujo?“ – prisimena moteris.

Smalsumo vedina Jolita gana greitai pajuto, kad labiausiai traukianti nauja sritis – IT: „Technologijos mane domino nuolat, o paskutiniu metu pastebėjau ir labai išaugusį informacijos apie IT sritį kiekį, taip pat – apie didžiulį specialistų poreikį.“

Moteris pasirinko Baltijos technologijų instituto UX/UI (naudotojo patarties/naudotojo sąsajos) dizaino kursus. „Ši sritis man patiko, tai buvo darbas kitoje, skaitmeninėje aplinkoje, bet toje pat artimoje, dizaino srityje. Tačiau vis kirbėjo mintis, kad tai nėra tai, ko norėčiau, galbūt buvo per daug pažįstama, norėjosi išmokti kažko visai naujo. Tačiau taip susiklostė, kad grįžau į interjero dizaino sritį, bet viduje, matyt jau buvo padarytas negrįžtamas sprendimas, kad turiu pasistengti įgyvendinti savo tikslą.“

Pabandžiusi dar kartą, atrado save programavime

Karantino metu du pradinukus auginanti Jolita sustabdė darbus, kad didžiąją dalį laiko galėtų skirti nuotolinį mokymąsi pradėjusiems vaikams.

„Vėl rasdavau progų paskaityti, pasidomėti IT sritimi, taip pat pastebėjau kvietimą dalyvauti „Women Go Tech“ programoje, skatinančioje moterų persikvalifikavimą į technologijų sritį. Čia susipažinau su savo mentoriumi Aliumi Petraška, kuris suteikė dar daugiau palaikymo ir motyvacijos. Supratau, kad IT sektoriuje galimybių, kuriose galima pritaikyti sau artimiausią veiklą, yra išties daug“, – pasakoja Jolita.

Sulaukiu didesnės nuostabos ir, žinoma, dar didesnio palaikymo dėl to, kad „tokiuose metuose“ ryžausi pokyčiui.

Neilgai trukus moteris prisijungė prie Nyderlandų IT bendrovės „Macaw“ organizuojamos akademijos, vėliau gavo pasiūlymą praktikai, o dabar skaičiuoja jau antrąjį mėnesį, kai šioje kompanijoje dirba mobiliųjų programėlių programuotoja.

„Tai – didelė mano asmeninė pergalė“, – įveiktu iššūkiu džiaugiasi Jolita.

Ryžtis pokyčiams ragina ir kitas moteris

„Šiandien žmonės nustemba, kai pasakoju, kuo domiuosi ir kuo dirbu. Esu nebe 20-ies ir ne 30-ies, dėl to dažniau sulaukiu didesnės nuostabos ir, žinoma, dar didesnio palaikymo dėl to, kad „tokiuose metuose“ ryžausi pokyčiui“, – šypsosi Jolita.

Moteris pripažįsta – anksčiau dėl tokios karjeros krypties ji pati abejojusi, mat vyravo nuomonė, kad programavimas neva labiau tinkamas vyrams: „Paskutiniu metu ši tendencija stipriai keičiasi, plečiasi suvokimas, kiek daug įvairių darbo pozicijų gali būti IT srityje, vyksta moterims skirtos programos „Atrask Technologijas“ ir kitos iniciatyvos.“

Jolita priduria, kad šiandien ir pati pakalbina savo drauges, skatindama ryžtis išbandyti technologijas.

„Beje, auginu du berniukus, 11-os ir 9-erių, kurie, kaip ir visi šiuolaikiniai vaikai, domisi technologijomis, tad man labai smagu, kad aš galiu su jais jas aptarti, padiskutuoti, esu „moderni“, žinanti „aktualias“ temas mama“, – pasakoja pradedančioji programuotoja.

„Žinoma, dar daug ko reikia išmokti, įgyti praktikos, bet mano vidinė motyvacija yra labai stipri, tad su nekantrumu laukiu naujų projektų“, – džiaugiasi moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius